ms.detector.media
28.06.2022 17:38
Росія оштрафувала Amazon, Pinterest, Airbnb та інших гігантів за відмову локалізувати дані користувачів
Росія оштрафувала Amazon, Pinterest, Airbnb та інших гігантів за відмову локалізувати дані користувачів
Якщо компаніїї і надалі будуть відмовлятися від використовувати російські бази даних, їх можуть заблокувати.

Московський суд оштрафував сервіс потокового відео Twitch, що належить Amazon, соціальну мережу Pinterest, компанію з оренди нерухомості Airbnb та United Parcel Service (UPS, американська компанія, що спеціалізується на експрес-доставці та логістиці) за відмову зберігати персональні дані громадян Росії у базах даних на території Росії. Про це повідомляє Reuters.

Twitch, Pinterest і Airbnb було оштрафовано на 2 мільйони рублів (37 700 доларів), а UPS — на 1 млн рублів. Взагалі штраф по згаданій статті стає від 1 до 6 мільйонів рублів, якщо протиправні дії були вчинені вперше. Надалі він зростає в декілька разів. Так, в червні Росія оштрафувала компанію Alphabet Inc (Google) на 15 мільйонів рублів за неодноразове недотримання російського законодавства про зберігання даних після того, як минулого року було накладено штраф на 3 мільйони рублів.

Адміністративні справи проти зазначених компаній, звинувачених у порушенні законодавства про персональні дані, російський регулятор зв'язку Роскомнагляд порушив наприкінці травня. Також було відкрито справи проти Apple і Likeme, але судового рішення стосовно цих компаній ще немає.

Окремо Московський суд заявив, що оштрафував канадську платформу для розповідей Wattpad Corp. на 1 мільйон рублів за те, що вона не видалила контент, який Росія вважає незаконним.

Компанії поки що не коментували рішення суду. Раніше такі штрафи наклали на  MyHeritage, Twitter, WhatsApp и Facebook. За російським законодавством робота компаній може бути заблокована, якщо вони і надалі будуть відбмовлятися від локалізації даних. Через це в РФ вже заблокували у 2016 році соцмережу LinkedIn.

Раніше «Детектор Медіа» розповідав, чим Росія намагається замінити глобальні соцмережі.

Фото: armyinform.com.ua

ms.detector.media