ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
27.06.2022 22:41
«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 27 червня
«Русскій фейк, іді на***»! Спростовуємо російську брехню за 27 червня
Росіяни «збивають» байрактари, щойно ті злетять; українці замінували море й «не пускають» турецькі кораблі на волю; у Зеленського є дев’ятирічний військовий радник; у Маріуполі «відновили роботу» виші та коледжі.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO АудіоНВ ПодкастиSoundCloudKyivstar ТБAnchor.fmRadioPublicCastboxAmazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Меседж. Українські військові відмовляються використовувати байрактари. Російські ЗМІ поширюють тезу, що «українські пілоти вважають використання американських ударних безпілотників MQ-1C Gray Eagle небезпечним, а турецьких "Байрактарів" — фактично марним». До такої думки українських військових спонукає буцімто значне посилення російських ППО. Такі повідомлення з’явились після інформації про ініціативу «Народний Байрактар» від Фонду Сергія Притули. За кілька днів роботи Фонд повідомив про збір рекордної суми пожертв від українських громадян, бізнесу і навіть політиків на закупівлю трьох таких літальних апаратів для української армії. Тож, можемо припустити, що поширення таких меседжів — це спосіб знецінити допомогу українській армії та дискредитувати роботу волонтерів. Нагадаємо, схожі маніпуляції з'явилися одразу й після того, як литовський журналіст придбав Bayraktar для української армії. Тоді пропаганда стверджувала, що російські військові збили цей Bayraktar через 3,5 хвилини польоту, хоча насправді він ще був на заводі в Туреччині.

Фейк. Дванадцять іноземних кораблів не можуть вийти з порту в Херсоні начебто «через українські міни». Таку інформацію поширює незаконно встановлена Росією «влада» на території тимчасово окупованої Херсонщини. Мовляв, через українські міни 12 кораблів, більшість з яких належить Туреччині, не можуть вийти з Херсона. «Екіпажам нічого не загрожує, а кораблі знаходяться під охороною», — заявив колаборант Кирило Стремоусов. Але це — фейк.

Це не перший випадок, коли Росія намагається звинуватити Україну у мінуванні узбережжя, окупованого Росією. Раніше StopFake вже спростовував фейк про те, що Україна нібито під загрозою затоплення не випускає із портів іноземні судна.

Моніторингова група Інституту чорноморських стратегічних досліджень зазначає, що у Херсонському морському порту (річка Дніпро, місто Херсон) на 24 лютого 2022 року, крім суден портофлоту, які постійно базуються в Херсоні, перебувало 9 комерційних суден, які приймали українські експортні вантажі, а також 5 комерційних суден, що стояли на ремонті на судноремонтних підприємствах. «Всі вони залишилися в Херсоні в умовах блокади та окупації й зараз знаходяться там само», – пише Інститут чорноморських стратегічних досліджень. В Інституті також додають, що з 14 суден 7 належать Туреччині, 3 – Україні, й по одному судну – компаніям з Мальти, Чорногорії, Єгипту, Маршаллових Островів.

Як міжнародні організації, так і окремі країни зазначають, що судна, які перебували в українських портах від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, не можуть залишити їх через блокаду російськими військами, в тому числі через міни, поява яких так чи інакше пов’язана із Росією. Так, у Міністерстві оборони Великої Британії кажуть, що присутність мін у Чорному морі «майже вочевидь пов’язана з активністю російського флоту в цьому районі й демонструє, як вторгнення Росії в Україну зачіпає нейтральні та цивільні інтереси».

Міжнародна морська організація виступила з резолюцією, в якій засуджувалися дії Росії, а також саме Росію закликали припинити незаконні дії та забезпечити безпеку і благополуччя моряків, а також загалом безпеку міжнародного судноплавства. Те, що російські війська мінують узбережжя тимчасово окупованих територій, підтверджує і Херсонська обласна прокуратура. Так, було зафіксовано випадок, коли місцеві жителі, перебуваючи на пляжі у смт Лазурне, підірвалися на міні — одній з тих, які були встановлені російськими військовослужбовцями на узбережжі на порушення вимог Женевської конвенції. Раніше Росія мінувала морські шляхи від Босфору до Одеси і звинувачувала в цьому Україну.

При цьому, заявляючи, що українські міни нібито не дають вийти суднам із порту Херсона, колабораціоністи заявляють, що «Херсонський морський торговельний порт поновив роботу і готується до перевалки вантажів». Відомо, що з окупованих портів росіяни вивозять українське зерно і метал

Меседж. Україні дали «умовне кандидатство» на вступ до ЄС через вторгнення Росії.
Такими повідомленнями проросійські телеграм-канали відреагували на отримання Україною статусу країни-кандидата на вступ до ЄС. Насправді такий меседж є розвитком попередніх маніпуляцій на цю тему. Спочатку російські пропагандисти поширювали думку, що Україну ніколи не приймуть в Євросоюз. «Україна не потрібна європейським лідерам у складі Євросоюзу», – заявляв пропагандист Соловйов. Далі до появи офіційного рішення лідерів ЄС, російські медіа переконували, що статус кандидата нічого не гарантує для України, адже невідомо, коли після цього вона зможе вступити в Євросоюз і чи взагалі стане членом об'єднання. Зараз пропагандисти зробили акцент на тому, що Україну «пожаліли» через вторгнення Росії, хоча російські політики заперечують «вторгнення» і називають його «спецоперацією».
У такий спосіб Росія намагається знецінити реформи, які з 2014 року відбуваються чи ще мають відбутись в Україні для вступу до ЄС, мовляв нема чим пишатись. Однак Україна системно займається реформою судової системи, реформою антикорупційної системи, боротьбою з відмиванням коштів, удосконаленням антиолігархічного законодавства, удосконаленням системи захисту прав людини та багатьма іншими питаннями в контексті євроінтеграції, навіть в умовах війни з Росією. Європейські партнери підтримують та допомагають Україні в цей складний час. Натомість Росія всіма силами намагається довести, що Україна нікому не потрібна, не має світової підтримки, й лиш вони невтомно «підтримують і борються за благо українців», знищуючи українські міста.

Маніпуляція. Дев’ятирічний син президента України є його військовим радником. Інформацію про те, що дев’ятирічний син українського президента є його «військовим радником»поширюють російські пропагандисти. У своїх повідомленнях вони посилаються на слова Олени Зеленської про те, як її син реагує на те, що відбувається в країні. Проте це — маніпуляція. Зеленська не називала свого сина військовим радником Зеленського.
Як пише EU vs DISINFO, такі заяви спотворюють коментарі першої леді України Олени Зеленської, щоби показати, що українське керівництво некомпетентне й принизити Україну. Насправді Олена Зеленська розповіла Daily Mail про те, як вона спілкується зі своїми дітьми на тему війни і як відрізняється реакція старшої доньки Олександри та молодшого сина Кирила. Тобто російські пропагандисти намагаються реакції дев’ятирічного хлопчика на війну в його країні видати за військові поради президенту. У такий спосіб російська пропаганда прагне висміяти військове керівництво України, щоби показати, що воно нібито настільки некомпетентне, що потребує дитячих порад.

Маніпуляція. У Маріуполі університети та коледжі відновлюють роботу. Російська пропаганда просуває через соцмережі маніпулятивну тезу, що в Маріуполі буцімто університети та коледжі відновлюють роботу й готуються до вступної кампанії. Зокрема, у різних повідомленнях йдеться про три навчальні заклади — Маріупольський державний університет, Приазовський державний технічний університет та Коледж Приазовського технічного університету. Наприклад, у повідомленнях про нібито відновлення роботи ПДТУ вказані номери «Феніксу» (оператор, який незаконно працює на окупованій частині Донецької області) та електронна скринька на «Яндекс.ру» (сервіс заблокований український урядом). Ці дописи переважно поширюють через телеграм-канали, створенні на окупованих територіях. Детальніше про роботу «окупаційних телеграм-каналів» читайте тут.

Насправді жоден з цих навчальних закладів роботу в Маріуполі не відновив. Як пише проєкт «Без Брехні», наприклад, Маріупольський державний університет зазнав значних ушкоджень від обстрілів російських військових; його тимчасово перемістили до Києва, де він й відновив свою діяльність на базі одного з київський вишів. Коледж Приазовського державного технічного університету зруйнований внаслідок обстрілів Росії, його роботу разом з ПДТУ тимчасово перенесли до Дніпра. «Російська пропаганда намагається продемонструвати світу, що вона відновлює мирне життя в Маріуполі. Одним з напрямків такої демонстрації є освіта», — додали фактчекери.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадаю, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось невідомий у якихось неназваних владних структурах, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Є офіційні джерела, і тільки їм ми довіряємо у час війни. Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно.

Спершу ми дивимся, чи є це в новинах Суспільного. Чи писав про це Офіс президента, Міноборони, Генштаб, обласна адміністрація, місцева рада. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри.

Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media