ms.detector.media
27.06.2022 18:39
Хакери атакували Литву через санкції ЄС, що перешкоджають транзиту з РФ до Калінінграда
Хакери атакували Литву через санкції ЄС, що перешкоджають транзиту з РФ до Калінінграда
Проросійська група Killnet погрожує, що чинитиме напади постійно.

Проросійська  група Killnet атакувала вебсайти литовського уряду та інших установ і організацій. Про це повідомляє сайт Сybernews

Хакери скерували DDoS-атаки на урядові сайти Литви та приватного бізнесу. Це сталося невдовзі після впровадження Литвою санкцій на рівні ЄС проти Росії.

Killnet опублікував відеозвернення в Telegram-каналі, в якому Литві оголошено вимогу дозволити транзит російських товарів до Калінінграда. Інакше, заявили хакери, кібернапади «триватимуть постійно».

Наслідки кібернападу вже прокоментував керівник відділу кібербезпеки Національного центру кібербезпеки Литви (NCSC) Йонас Скардінскас. За його словами, хакери зосередилися на транспортному, енергетичному та фінансовому секторах. Як припустив Скардінскас, збої в роботі урядових сайтів можуть тривати кілька днів.

У Killnet заявляють про атаку на нібито «понад тисячу вебресурсів», зокрема, на сайт поліції. Хакери заявляють, що вони ускладнили електронну сплату податків.

За даними литовського телеканалу TV3, кібератак зазнали сайти МЗС, МВС, Міноборони, Мін’юсту, а також вебресурси Державної податкової інспекції Литви.

Минулої п’ятниці, 24 червня, у Національному центрі кіберезпеки Литви відзначили зростання кількості DDoS-атак проти вебресурсів країни, зокрема, в урядовому, транспортному та фінансовому секторах.

Литва, яка є членом НАТО та ЄС, межує з Калінінградом. Російський ексклав географічно розташовано між Литвою та Польщею. Через територію Литви до Калінінграда дістається вантажний транспорт з материкової частини Росії. Логістика почала зазнавати перешкод після впровадження санкцій ЄС щодо Росії після початку повномасштабної війни РФ протии України.

Нагадаємо, проросійські хакерські групи Killnet та «Легіон» намагалися атакувати мережеву інфраструктуру конкурсу «Євробачення-2022». Спроби зламати інтернет-ресурси конкурсу були і 14 травня, і 11 травня, коли відбувся перший півфінал «Євробачення». Під час голосування та виступів відділ кібербезпеки поліції Італії заблокував декілька кібератак. Вони велися хакерською групою 

Фото зі сторінки NCSC LT у Twitter

ms.detector.media