ms.detector.media
Марія Спалєк
28.06.2022 10:00
Деградація омбудсманки чи маніпуляція журналістів: реакція медійників на матеріал «Української правди» про Денісову (ОНОВЛЕНО)
Деградація омбудсманки чи маніпуляція журналістів: реакція медійників на матеріал «Української правди» про Денісову (ОНОВЛЕНО)
Розслідування «Української правди» щодо причин звільнення уповноваженої з прав людини Людмили Денісової викликало гостру реакцію медійників. Одних зачепили можливі зловживання омбудсманки, інших — якість або час публікації самого розслідування та репутаційні втрати для України, яких воно нібито завдало.

Стаття «Неуповноважена. Як омбудсмен Денісова вигадувала злочини росіян і втратила посаду» з’явилася в УП зранку 27 червня. Йшлося про те, що Людмила Денісова не лише публічно наводила занадто багато подробиць зґвалтувань неповнолітніх, що стало неформальним приводом для її звільнення наприкінці травня, а й нібито взагалі вигадала ці злочини. Можливо, заради збільшення фінансування від ЮНІСЕФ. Після бурхливої реакції медіаспільноти, яка дорікнула виданню за маніпулятивність заголовка, недостатню обґрунтованість звинувачень та виключно анонімні джерела в статті, «Українська правда» змінила заголовок на більш нейтральний та додала пояснення, що російські загарбники дійсно причетні до воєнних злочинів, у тому числі зґвалтувань та іншого сексуалізованого насильства, проти українців, навіть якщо заяви Денісової поставлені під сумнів. Але хвиля обговорення матеріалу не вщухла, а навпаки, посилилася. Адже до того часу з’явилась реакція російської пропаганди, яка використала статтю УП як привід поставити під сумнів усі звинувачення України стосовно злочинів російських військових проти мирних людей. Але з іншого боку, правдивість наданої інформації щодо масових зґвалтувань дітей Денисова теж досі не довела. Тому багато хто висловився в підтримку розслідування.

Головна редакторка та заступниця голови правління ГО «Громадське радіо», ведуча Тетяна Трощинська:

Експертка зі стратегічних комунікацій Ярина Ключковська:

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко:

Керівниця центру аналітики та контенту компанії Semantrum Ярослава Карибіна:

Журналіст Bihus.info Данило Мокрик:

Журналістка Марина Курапцева:

Голова правління громадської організації #Центр прав людини ZMINA Тетяна Печончик:

Журналіст, народний депутат 8 скликання скликання Сергій Висоцький:

Журналістка Bihus.info Ан Жюлак:

Ведуча, блогерка Юлія Крапівіна:

Ведучий, блогер Богдан Буткевич:

Шефредактор онлайн-видання «Главком» Віктор Шлінчак:

Журналіст, військовий і блогер Віктор Трегубов:

Блогер, політтехнолог Дмитро Литвин:

Юристка, голова ГО «Ти потрібен Україні» та ГС «Сильніші разом» Лілія Вірьовкіна:

Головна редакторка IOD Ганна Мамонова:

Ведуча «Громадського радіо», юристка Лариса Денисенко:

Блогер Сергій Марченко:

Журналістка Алевтина Гармаш:

Журналістка Ірина Андрейців:

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва:

Колаж: Микола Шиманський

ms.detector.media