ms.detector.media
27.06.2022 10:56
Заборона абортів в США може призвести до порушення цифрових прав
Заборона абортів в США може призвести до порушення цифрових прав
Активісти вважають, що історія перегляду інтернету, дані про місцеперебування та навіть онлайн-календарі менструального циклу можуть бути використані як кримінальні докази.

Верховний суд США 24 червня скасував знакове рішення «Роу проти Вейда» 1973 року, яке гарантувало доступ до абортів у державі. Як повідомляє Insider, у разі криміналізації абортів це рішення загрожує цифрової конфіденційності.

«Занепокоєння щодо безпеки цифрової конфіденційності та безпеки даних людей, які прагнуть зробити аборт або виступають проти заборони переривання вагітності, є цілком реальними», — вважає Дейлі Барнетт, штатний технолог Electronic Frontier Foundation, некомерційної групи захисту даних, що базується в Сан-Франциско.

За словами Барнетт, правоохоронні органи можуть використовувати як доказ злочину цифровий слід людини, включаючи дані про місцеперебування та інші дані, отримані з їхніх мобільних телефонів, а також історію пошуку та перегляду (наприклад, якщо людина шукала контакти медичних закладів, де можна зробити аборт), метадані, додані до фотографій, і фізичні дані в фотографії. У соціальних мережах також виникли занепокоєння щодо використання додатків, які відстежують менструальний цикл, і даних, які ці служби та програми зберігають і продають.

Побоювання активістів ґрунтується на прецедентах, що були створені в рамках інших справ. Так, у 2017 році прокуратура Міссісіпі використала історію інтернет-пошуку підсудної, щоб довести її провину у смерті плода. Жінка шукала наркотичні речовини, що можуть викликати аборт. У цьому випадку звинувачення проти жінки висунуті не були. Але раніше, у 2015 році, поліція Індіани посилалася у справі проти неї на текстові повідомлення жінки про замовлення з Гонконгу таблеток для переривання вагітності. Пізніше її визнали винною у вбивстві дітей та недбалості й засудили до 20 років ув’язнення.

Electronic Frontier Foundation виступає за прийняття комплексного закону про конфіденційність, щоб гарантувати захист даних людей. «Конфіденційність не повинна бути моделлю вибору або чимось, до чого ми як кінцеві користувачі повинні прагнути. Це має бути ввімкнено за замовчуванням для всіх людей і для всіх програм», — наголошує Дейлі Барнетт.

Поки закону немає, прихильники права на аборт і цифрову конфіденційність випустили низку посібників з рекомендаціями щодо захисту своїх даних і мінімізації цифрового сліду. EFF радить використовувати інтернет-браузери та пошукові системи з акцентом на конфіденційність та шифрування даних. Також організація вважає, що зашифровані програми для надсилання текстових повідомлень безпечніші, ніж інші програми для обміну повідомленнями, і корисні для людей, крім тих, хто займається пропагандою.

«Люди, які ідуть на протести проти абортів або в клініку, повинні переконатися, що вони обмежують налаштування відстеження місцеперебування свого телефону та відключають ідентифікатори реклами, які допомагають встановлювати місцеперебування», — радить Барнетт.

Встановлення стандартів обміну даними, таких як заборона на надсилання зображень з ідентифікаційними функціями, та використання кодованої мови, коли говорять про аборт, також допоможе підвищити рівень цифрової безпеки.

Раніше «Media Sapiens» писав про те, як самостійно оцінити ризики для своєї цифрової безпеки.

Фото: Uriel Mont/ Рexels

ms.detector.media