ms.detector.media
24.06.2022 12:54
Маніпуляція: вакцина проти COVID-19 призводить до чоловічого безпліддя
Маніпуляція: вакцина проти COVID-19 призводить до чоловічого безпліддя
В Instagram поширюється відео, яке некоректно подає висновки нового дослідження щодо вакцинації та чоловічої фертильності.

Автори відео стверджують, що друга доза вакцини Pfizer від COVID-19 зменшує кількість сперматозоїдів, а після третьої вакцинації «це майже невиліковно». Це маніпуляція, дійшов висновку АР.

Дійсно, нещодавнє ізраїльське дослідження в журналі Andrology виявило, що через три місяці після другої дози вакцини Pfizer відбулося тимчасове зниження кількості сперматозоїдів приблизно на 22% серед зразків від донорів. Але, за висновками науковців, результати дослідження не викликають тривогу, тому що є типовими для наслідків лихоманки.

«Спостереження, що характеризується «вікном» погіршення стану через 3 місяці після вакцинації, дуже схоже на раніше зареєстроване зниження сперми після поширених гарячкових захворювань (наприклад, грипу)», — повідомив доктор Ітай Гат із медичного центру Шамір в Ізраїлі.

У заяві 2021 року про вакцини проти COVID-19 дві організації, які вивчають питання репродукції чоловіків, також зазначили, що лихоманка в цілому — зокрема внаслідок інфекції COVID-19 або вакцинації — може тимчасово впливати на вироблення сперми.

«Якщо у чоловіка спостерігається лихоманка внаслідок вакцинації проти COVID-19, у нього може спостерігатися тимчасове зниження вироблення сперми. Але це явище подібне до того, щоб було б у людини з лихоманкою від інших причин», — йдеться у заяві Товариства чоловічої репродукції та урології та Товариства з вивчення чоловічої репродукції.

Це явище зворотне. Ізраїльські дослідники виявили, що через шість місяців зменшення сперматозоїдів «зникло». «Ми дійшли висновку, що погіршення є тимчасовим, а довгостроковий результат залишається добрим», — наголосив Ітай Гат.

Вплив третьої дози на чоловічу фертильність у рамках цього дослідження не вивчали.

Раніше «Media Sapiens» повідомляв, що у соціальних мережах поширюють фейк про те, що документи Pfizer нібито підтверджують, що їхня вакцина проти коронавірусної хвороби ефективна лише на 12%.

Фото: Anna Tarazevich/ Рexels

ms.detector.media