ms.detector.media
23.06.2022 20:48
Alexa навчили імітувати голос справжньої людини. Навіть якщо вона померла
Alexa навчили імітувати голос справжньої людини. Навіть якщо вона померла
Amazon запропонував нову функцію голосового помічника. Чимало експертів її вже розкритикували.

Нова функція Alexa дозволяє голосовому помічнику відтворювати голоси людей з коротких аудіокліпів. Про це повідомляє The Washington Post.

«Мета полягає в тому, щоб посилити довіру серед користувачів, наділивши штучний інтелект атрибутами емпатії» пояснив старший віцепрезидент і головний науковець відділу штучного інтелекту Amazon Рохіт Прасад. Також, за його словами, нова функція може «зробити спогади тривалими», якщо для відтворення буде використано голос людини, яка вже померла.

Експерти вважають, що перспектива клонування голосу викликає безліч етичних питань та проблем із безпекою.

«Якщо кіберзлочинець зможе легко та правдиво відтворити голос якоїсь людини за допомогою невеликого зразка його чи її голосу, це може призвести до шахрайства, втрати даних, несанкціонованого використання чужого облікового запису тощо» вважає виконавчий директор SocialProof Security Рейчел Тобак. Таку технологію, додала вона, можуть використовувати для маніпулювання громадськістю за допомогою підроблених аудіо- або відеокліпів.

Нова функція Alexa також викликає питання щодо згоди, наголошує професор інтернет-досліджень в австралійському Університеті Кертіна Тама Лівер.

«Існує справді слизький шлях використання даних померлих людей у спосіб, який з одного боку є просто моторошним, а з іншого – глибоко неетичним, тому що вони (померлі користувачі. – MS) ніколи не розглядали таку можливість», – каже він. За словами експерта, досі не розглянуто питання, кому належать численні світлини, аудіо- та відеодані, які користувачі залишають в мережі. Отже, довколо цієї теми може виникнути багато юридичних суперечок.

Нова функція Alexa поки що існує в тестовому варіанті. Коли вона можуть запропоновати ринку і чи буде взагалі така пропозиція, невідомо.

Нагадаємо, раніше «Media Sapiens» повідомляв про те, як голосова помічниця від Amazon запропонувала дитині пограти з розеткою і монетою.

Фото: amazon.com

ms.detector.media