ms.detector.media
23.06.2022 16:03
Російські хакери шпигують проти 42 союзників України - Microsoft
Російські хакери шпигують проти 42 союзників України - Microsoft
Сполучені Штати були основною ціллю кібератак, а Польща, що є основним каналом військової допомоги українцям, посіла другу позицію.

Російські хакери займаються «стратегічним шпигунством» проти урядів, аналітичних центрів, бізнесу та груп допомоги, що належать країнам-союзникам України. Про це повідомляє АР. Згідно зі звітом Microsoft, половина зі 128 організацій, що зазнали втручання — це державні установи, а 12% — неурядові організації, як правило, аналітичні центри або гуманітарні групи. Серед інших цілей – телекомунікаційні, енергетичні та оборонні компанії.

«Оскільки коаліція країн об’єдналася, щоб захистити Україну, російські спецслужби активізували проникнення в мережу та шпигунську діяльність, спрямовану на союзні уряди за межами України», – заявив президент Microsoft Бред Сміт.

Майже дві третини цілей кібершпигунів були пов’язані з членами НАТО. Сполучені Штати були основною ціллю, а Польща, що є основним каналом військової допомоги українцям, посіла другу позицію. Значних атак також зазнали Данія, Норвегія, Туреччина, а також Фінляндія та Швеція, що щойно подали заявку на вступ до НАТО.

Яскравим винятком є Естонія, де Microsoft не виявила жодного кібервторгнення з боку Росії відтоді, як Росія почала війну проти Україну 24 лютого. Компанія підкреслила, що Естонія впровадила хмарні обчислення, де легше виявити зловмисників. Але у деяких інших європейських урядах, за даними Microsoft, кібероборона має слабкі сторони. Які саме це країни, в компанії не розкрили.

В цілому всі атаки російських хакерів на союзників України з початку війни були успішними у 29% випадків. З них лише у чверті випадків втручання призвело до втрати даних.

Нагадаємо, що роботу російських хакерів та військових координують з єдиного воєнного центру.

 Фото: Markus Spiske/ Рexels

ms.detector.media