ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
23.06.2022 08:00
«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 22 червня
«Русскій фейк, іді на***»! Cпростовуємо російську брехню за 22 червня
ПЦУ зарахувала Бандеру до «лику святих», Зеленський платить Заходу за військову допомогу «експонатами із харківських музеїв», в Україні на війні загинуло «понад 200 американців», Орбан заявив, що його «не хвилює» ситуація в Україні.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. ПЦУ зарахувала Бандеру до «лику святих». Російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали поширили фейк про Православну Церкву України, яка нібито зарахувала до святих лідера Організації Українських Націоналістів Степана Бандеру. Разом з цією інформацію також поширюють «документ», у якому йдеться, що рішення про «канонізацію Бандери» буцімто прийняли на Архієрейському соборі ПЦУ 20 червня. Цим фейком російська пропаганда вкотре намагається дискредитувати ПЦУ, а також  підживлює наратив про «нацизм в Україні». Пропагандисти запевняють, що цей «факт» вкотре доводить, що Україна є нібито «нацистською» державою, і відповідно цілі так званої «спецоперації» цілком виправдані.
У коментарі StopFake ПЦУ спростувала інформацію про «канонізацію Степана Бандери» та про «справжність документа». Насправді востаннє Архієрейський Собор збирався 20 травня, на сайті ПЦУ немає указу про канонізацію будь-кого, включаючи Бандеру. У ПЦУ звернули увагу, що не можуть взагалі розглядати питання канонізації Бандери, оскільки за віросповіданням він був греко-католиком. «Документ» у ПЦУ теж назвали підробкою: «Для створення цієї картинки використано грубий монтаж, а його зміст — абсурдний і безграмотний з погляду мови та традицій канонізації. Навіть сама його форма написання, як і зміст, прямо вказують на підробку». Якщо навіть уявити, що Степана Бандеру справді збиралися канонізувати, то цей тривалий процес навряд чи міг пройти поза увагою. У інтерв'ю для сайту ПЦУ член Синодальної Комісії з канонізації святих ПЦУ протоієрей Віталій Клос розповідає, як відбувається канонізація: єпархії збирають інформацію про кандидата, там проходять перші обговорення, потім питання обговорюється в Синодальній комісії з канонізації (інформація про їх засідання також публікується на сайті), після цього рішення про канонізацію або приєднання до лику святих приймає Священний Синод під головуванням Предстоятеля. На завершення, як і всі синодальні рішення, рішення про канонізацію відбувається затвердження Собором архієреїв Церкви.

На сайті ПЦУ також можна знайти інформацію про людей, зарахованих до лику святих після отримання ПЦУ Томоса. Це – Митрополит Київський, Галицький та всієї Русі (1675) Йосип (Нелюбович-Тукальський) та Єлизавета Гулевич (Гальшка Гулевичівна), меценатка та засновниця Київського Братського Богоявленського монастиря та Київської братської школи.

Для того, щоб дезінформація виглядала достовірнішою, пропагандисти часто підкріплюють свій меседж за допомогою підроблених документів. Але щоразу їм заважає незнання української мови, тексти фейкових документів рясніють помилками, а також незнання українського контексту — які в нас є офіційні органи влади, як вони коректно називаються, хто їх очолює тощо. Тож, така недолугість пропагандистів спрощує роботу з розвінчування їхніх вигадок.

Фейк. Володимир Зеленський платить Заходу за військову допомогу «експонатами із харківських музеїв». Про те, що президент України Володимир Зеленський розраховується із західними країнами за поставки зброї музейними експонатами написали російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях стверджують, що ще на початку цього року, до 24 лютого, в харківських, миколаївських та одеських музеях експонати готували до евакуації. Такі повідомлення ілюструють фотографією, на якій видно, як робітники виносять картину з музею. Таку евакуацію автори текстів пов'язують саме із виплатою боргу за зброю. Проте це — неправда.
Як пишуть фактчекери Харківського антикорупційного центру, експонати з музеїв не переправляють за кордон для того, щоби розрахуватися за зброю. Твори мистецтва «евакуйовують», щоби вберегти їх від російських бомбардувань та знищення. «Насправді ж це й кадр взятий з репортажу про захист музейних експонатів від російських обстрілів. Адже це саме російські окупанти обстрілюють українські міста та знищують українські музеї. А з деяких часів ще й вивозять експонати, як з картинами Архипа Куїнджі у Маріуполі», — пишуть фактчекери.

Фейк. В Україні загинуло «понад 200 американців» — бійців Інтернаціонального легіону. Такі цифри щодо загиблих іноземців, які були бійцями Інтернаціонального легіону оборони України повідомляють російські посадовці та медіа. Проте, за даними речника Інтернаціонального легіону Дам'єна Магру, статистика про кількість загиблих в Україні бійців Інтернаціонального легіону, яку привели в Росії, — фейк і приклад російської дезінформації. «Хто стежить за ситуацією, розуміє, що не може так бути. Деякі випадки смерті громадян США стали відомі. Але у всіх цих випадках про ці ситуації активно говорять. Члени сім'ї виступають і так далі. Якби їх було 214, хтось це помітив би, тож це вигадка», — сказав Магру.

Фейк. Прем’єр Угорщини заявив, що його «не хвилює» ситуація в Україні. У соцмережах на іноземну авдиторію поширюють фейк про прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який нібито заявив, що його «не хвилює ситуація в Україні, тому що він угорець».
Фактчекери Check Your Fact повідомили, що не знайшли жодних достовірних новин, з подібним коментарем Орбана, немає цієї цитати й на сайті уряду Угорщини. Речник Угорського офісу міжнародних комунікацій також спростував інформацію, що Віктор Орбан робив подібну заяву щодо України. «Цитата, яку приписують прем’єр-міністру Віктору Орбану, йому не належить, — сказав він Check Your Fact. — Пост, на який ви посилаєтеся, є фейковою новиною». Подібні фейки можуть бути спробою спровокувати конфлікт між Україною та Угорщиною. Окрім цього, його поширення на іноземну авдиторію свідчить про спроби підірвати підтримку України серед іноземців, мовляв, «країни-сусіди не підтримують України, то навіщо це робити іншим».

Фейк. Ексдержсекретарка США Гіларі Клінтон закликає США «віддати Україні частину ядерного арсеналу». У російському сегменті соцмереж поширили фото з цитатою Гіларі Клінтон, що переговори між Україною та Росією неможливі до поразки Росії, і що «США повинні передати Україні частину свого ядерного арсеналу, тому що в Україні йде війна». Пізніше з'явилось таке саме фото Клінтон з дещо іншим підписом: «Як виявилося, Клінтон пояснила всьому світу, що Росія воює не з Україною, а зі США». Але всі ці цитати — фейк. Як дослідили грузинські фактчекери з Myth Detector, інформації про те, що колишня держсекретарка закликала США передати Україні частину свого ядерного арсеналу, немає в жодному відкритому джерелі. Стосовно позиції Клінтон щодо ведення переговорів з Росією, то в інтерв’ю Radio France 11 червня вона заявила, що погоджується з позицією українців, щодо вирішення конфлікту в результаті розгрому Путіна та повного виведення російських військ з території України.
«Я розумію, що є великі дипломатичні ставки, і чому деякі люди вважають, що ми не повинні провокувати Росію, ризикуючи створити ще більше проблем. […] Цю атаку спровокували росіяни. Вони атакували суверенну націю. Вони вчиняють геноцид. Вони руйнують міста. Коли ми говоримо про ослаблення Росії, то не лише на полі бою, намагаючись озброїти українців і навчити їх застосовувати складну військову зброю. Це також передбачає санкції», — сказала Клінтон. Це інтерв'ю поширили російські медіа зі спотвореним тлумаченням, що ексдержсекретарка відкидає переговори між Україною та Росією й наполягає на силовому рішенні ситуації. Російська пропаганда вкотре маніпулює вирваними з контексту чи спотвореними цитатами іноземних політиків, щоби дискредитувати воєнну допомоги Україні та партнерські стосунків зі США й іншими державами. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media