ms.detector.media
22.06.2022 17:54
Російська кіберспроможність зазнала краху в Україні – The Washington Post
Російська кіберспроможність зазнала краху в Україні – The Washington Post
Зірвати плани Кремля в кібервійні серед іншого допомогла армія українських хакерів.

На початку війни росіяни зробили спробу «величезного кібернаступу», але Україна, співпрацюючи з найбільшими світовими технологічними компаніями, західною розвідкою та власними програмістами, швидко усунула більшість збитків. Про це пише The Washington Post. 

Успіх кібероборони України пояснюють декілька факторів.

Своєчасна допомога партнерів. Відомо, що експерти Кіберкомандування США приїхали в Україну за кілька місяців до початку війни. А Microsoft і Google долучилися ще раніше.

Так, Microsoft почала відстежувати російські фішингові атаки на українські військові мережі на початку 2021 року, а протягом решти минулого року спостерігала дедалі агресивніші хакерські дії з боку шести різних зловмисників, пов’язаних із трьома російськими спецслужбами - ГРУ, СВР і ФСБ. Групи безпеки Microsoft тісно співпрацювали з українськими урядовцями. У ніч напередодні російського вторгнення 24 лютого Microsoft виявила російське програмне забезпечення, призначене для знищення всіх даних на державних дисках. Компанія швидко розробила патч, а також повідомила уряд США, щоб попередження про загрозу було розповсюджено якомога швидше. Загалом, Microsoft витратила на фінансову та технічну допомогу Україні 239 мільйонів доларів

Google, що входить до Alphabet, ще в 2014 році через використання Росією зловмисного програмного забезпечення DDOS під час захоплення Криму та східної України розпочала те, що вона назвала «Project Shield». Програмне забезпечення захищало новинні сайти, правозахисні групи та виборчі сайти від небезпечних DDOS-потоків небажаних інтернет-повідомлень. Сьогодні Project Shield використовують 200 сайтів в Україні.

SpaceX Ілона Маска надала Україні супутниковий Інтернет через свою мережу Starlink. Адже відкриті канали комунікацій є ефективною зброєю проти закритих суспільств, таких як Росія.

Власний досвід України. «Два десятиліття тому країна була центром хакерів, де діяли перші шахраї з кредитними картками. Ця цифрова підкованість перетворилася на потужну частину оборони України проти Росії», - важає автор колонки Давид Ігнатія. До минулого додався досвід, який Україна набула за вісім років війни проти Росії на Донбасі. До того ж всередині російської банди інтернет-зловмисників, відомої як Conti, опинився український хакер, який забезпечив витік великої кількості інформації про шкідливе програмне забезпечення та допоміг запобігти кібератаці.

«Ось парадоксальна перевага цієї жахливої війни: враховуючи залежність Росії від західних технологій, навіть щодо її кібератак, Україна може мати зворотний ефект для Кремля, який триватиме роками. Чим довше триватиме конфлікт, тим менш ефективним буде хвалена кіберспроможність Росії», - робить висновок  Ігнатія.

Нагадаємо, що Google назвав п’ять напрямків російських атак в інформаційній війні проти України.

Фото: cottonbro/ Рexels

ms.detector.media