ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
22.06.2022 07:18
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 21 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 21 червня
Верховна Рада України «заборонила» українцям слухати російську музику, у Запоріжжі формують перелік «добровольців» для «захисту від української армії», Чорноморський флот Росії «йде у бік Одеси», Борис Джонсон «втомився від України», світові санкції проти Росії «не працюють» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Верховна Рада України «заборонила» українцям слухати російську музику. Після ухвалення закону про заборону російської музики в українських медіа та у громадському просторі, у соцмережах, проросійських телеграм-каналах та виданнях з'явилося чимало маніпуляцій з цього приводу. Зокрема, йдеться про те, що Верховна Рада нібито заборонила українцям слухати російську музику. Але це не так. Рада 19 червня ухвалила законопроєкт про часткову заборону російської музики у громадському транспорті та у публічних місцях. Під цю заборону не підпадають ті артисти, які входять у Перелік музичних виконавців, які засуджують війну проти України. Цей перелік поки що у процесі створення та згодом стане публічним. Та й загалом, слухати російських виконавців вдома або на вулиці в навушниках, ніхто не забороняє, кажуть Центрі протидії дезінформації при РНБО. Закон також стосується пісень та демонстрації кліпів виконавців, які є громадянами Росії, або стали ними після 1991 року, та публічно підтримують війну в Україні. Однак виняток — колишні громадяни Росії, які живі або на момент смерті не підтримували війну в Україні.

Фейк. У Запоріжжі формують перелік «добровольців» для «захисту від української армії».  
За даними кремлівських ЗМІ, у такий спосіб жителі області хочуть «убезпечитися» та «звільнити свої території». Висловлювання про «формування батальйону добровольців для захисту від української армії» у Запоріжжі прозвучало від колаборанта Євгена Балицького, який не має нічого спільного з офіційною українською владою, написали у StopFake. Фактчекери звернули увагу, що колишнього нардепа-регіонала Євгена Балицького окупанти призначили головою адміністрації, а 26 травня СБУ повідомила, що оголосила йому підозру в держзраді. За даними військових, місто Запоріжжя під повним контролем української армії. Крім того, Росія порушує Женевські конвенції, примусово мобілізуючи українців на окупованих територіях, додали фактчекери. Детальніше

Фейк. Чорноморський флот Росії «йде у бік Одеси». Таку інформацію поширюють російські пропагандисти. Мовляв, весь чорноморський флот Росії насувається на Одесу. Проте це — неправда. Фейк спростувало оперативне командування «Південь».  Як ідеться у повідомленні прес-офіцера оперативного командування «Південь» Владислава Назарова, у північно-західній частині Чорного моря курсує частина Чорноморського флоту російських окупантів, інша частина — в пунктах базування.

Відомо, що корабельне угруповання ворога в північно-західній частині Чорного моря наразі складається з п'яти кораблів, одного підводного човна та чотирьох великих десантних кораблів. Решта флоту, всупереч панічним вкидам ворожої пропаганди, перебуває в пунктах базування.

Маніпуляція. Прем'єр Великої Британія Борис Джонсон заявив в одному з інтерв'ю, що «втомився від України». Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон нібито втомився від України й про це свідчать його слова в одному з інтерв'ю. «Світ утомився від України. (…) Тема України починає набридати, про це в інтерв'ю телеканалу Sky News заявив британський прем'єр-міністр Борис Джонсон», — пишуть пропагандисти. Проте це — маніпуляція.
Насправді ж прем'єр-міністр Великої Британії висловив свою повну підтримку Україні у війні з Росією та застеріг від «невеликої втоми», яка почала з'являтися у світі навколо теми України. Як пише StopFake, Джонсон також наголосив, наскільки важливо зараз показати, що «ми з Україною надовго» і забезпечити «стратегічну стійкість», яка потрібна Києву. Він додав, що навіть теоретичний успіх Росії у війні проти України буде катастрофою.

Маніпуляція. Міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс заявила, що «наполягає на поверненні» України до переговорів із Росією.  Кремлівські медіа поширюють дезінформацію про те, що міністерка закордонних справ Британії Ліз Трасс наполягає на поверненні України до переговорів та підключенню до переговорного процесу країн Балтії та Польщі, застерігає Центр протидії дезінформації при РНБО. Насправді 16 червня Ліз Трасс заявила про підтримку України урядом Великої Британії.
Уривок прямої мови Ліз Трасс із оприлюдненої заяви«Ми також повинні підтримати Україну в переговорах. Поки що Росія показала, що несерйозно ставиться до переговорів. Ми не можемо допустити, щоб на Україну тиснули, щоб вона відмовилася від території у спосіб, з яким ми б самі ніколи не погодилися. Через G7 і НАТО ми робимо все можливе, щоб зміцнити руку України. Нам також потрібно переконатися, що наші балтійські та польські друзі залучені. Санкції мають бути в силі, поки російські чоботи перебувають на українській землі. І ми повинні продовжувати збільшувати тиск».

Фейк. Усіх чоловіків-українців віком до 60 років, що перебувають у Польщі, «мобілізуватимуть» для участі у війні проти Росії. Урядовий центр безпеки Республіки Польща спростував фейк, що всіх чоловіків-українців віком до 60 років, що перебувають у Польщі, начебто мобілізуватимуть для участі у війні проти Росії. Фейковий лист від начебто Міністерства закордонних справ України до Міністерства закордонних справ Польщі з проханням надати інформацію про всіх чоловіків-українців віком до 60 років, що перебувають у Польщі, виявив польський Урядовий центр безпеки. Як повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України, цей лист начебто повинен допомогти українській армії мобілізувати їх для участі у війні проти Росії. Фейковий лист вперше з’явився на сайті російського ІА «Красная весна» ще 3 лютого 2022 року. 17 червня цей же фейк повторив telegram-канал «Джокер ДНР». Таким способом ворог намагається отримати персональні відомості про українців, що перебувають за кордоном, для подальшого проведення інформаційно-психологічних операцій, покликаних знизити рівень довіри до України загалом.

У РНБО просять перевіряти підозрілі «документи», що публікуються в соціальних мережах, та користуватися винятково офіційними сайтами українських органів державної влади.

Маніпуляція. Світові санкції проти Росії «не працюють». Посилаючись на матеріал у The Economist, російські медіа розповідають своїй аудиторії, що навіть західні експерти начебто визнають — всупереч санкціям, Росія збільшила обсяги експорту нафти. А отже санкції не працюють. Проте, це — маніпуляція. Насправді ж, як пише Центр протидії дезінформації, економісти наголошують, що Угорщина, Чехія та Словаччина збільшили закупівлю російської нафти. Водночас, за інформацією тих же експертів, Росія змушена продавати надлишок з величезними знижками, а отже — зі шкодою для себе. Використання окремих тез західних медіа формує серед росіян хибне враження щодо успіхів Росії на економічному та військовому фронтах. У тому ж намагаються переконати й українців, поширюючи такі повідомлення через соціальні мережі та месенджери. Російська пропаганда не вперше намагається переконати як своїх громадян, так і зовнішній світ у тому, що запроваджені санкції не працюють, але скільки б не було намагань переконати у вигадці, де факто Росія несе через санкції величезні збитки. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media