ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
21.06.2022 08:00
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 18—20 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 18—20 червня
Українські спецслужби знімають «постановочні» сюжети про руйнівні наслідки російських обстрілів Миколаєва із «40 акторами та гонорарами у 25 доларів», Україні висунули вимогу «припинити прославляти Степана Бандеру» для вступу країни до ЄС, пенсіонерам-біженцям «не нараховуватимуть пенсій» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

 

Слухати в Google Подкастах

 

Фейк. Українські спецслужби знімають «постановочні» сюжети про руйнівні наслідки російських обстрілів Миколаєва. У постановочних зйомках беруть участь «понад 40 акторів», всім учасникам зйомок «заплатили по 25 доларів». Таку брехню поширює міністерство оборони Росії з метою приховати злочини, в яких винні російські військові. Подібний сценарій російські пропагандисти розігрували у квітні про звірства у Бучі, коли прокремлівські медіа писали різні версії, наприклад, що українські військові начебто «розкладають трупи в Бучі» або що це не трупи, а актори, на відео і фото видно, що вони рухаються, курять тощо. 17 червня зранку російські війська вдарили ракетами по Миколаєву. Від ракетного удару постраждали чотири житлові багатоповерхові будинки та об'єкт інфраструктури. Двоє людей загинуло, ще 20 отримали поранення, серед них дитина. Увечері 18 червня росіяни знову атакували Миколаїв ракетами «Калібр». Дві ракети вразили завод пластикових вікон, ще одна – житловий будинок, а наступна потрапила до ковбасного цеху.

Фейк. «Українські націоналісти» зірвали «евакуацію» мирного населення із Сєвєродонецька. У соціальних мережах та на російських сайтах поширюють інформацію про те, що «українські бойовики зірвали гуманітарний коридор із бомбосховищ хімзаводу «Азот» у Сєвєродонецьку».
Росія заявила, що 15 червня відкриє гуманітарний коридор для мирних жителів із Сєвєродонецька у бік окупованої території, але тільки в тому випадку, якщо українські військові, які залишилися там, здадуться в полон. Україна цю умову відхилила. Росія постійно зриває евакуацію мирного населення або пропонуючи українській стороні нездійсненні умови, або не припиняючи обстріл на час заявленої евакуації.

Більше того, російська сторона пропонує вивозити цивільних на тимчасово окуповану територію до Сватового Луганської області. Дані британської розвідки підтверджують, що Росія використовує односторонні «гуманітарні коридори» для примусового переміщення людей на окуповані території. Детальніше.

Фейк. Україні висунули вимогу «припинити прославляти Степана Бандеру» для вступу країни до ЄС. Десятки кремлівських медіа пишуть, що від України начебто «вимагають припинити прославляти Степана Бандеру заради членства в Євросоюзі».
Як доказ цієї «вимоги» Росія наводить озвучену в ефірі французького BFM TV тезу адвоката Асоціації синів та дочок депортованих із Франції євреїв Арно Кларсфельда про необхідність перейменування українських вулиць, названих на честь Степана Бандери. Раніше цей же діяч казав, що Росія та Україна мають знайти компроміс щодо Донбасу. Нагадаємо, що основними вимогами вступу України до ЄС залишаються проведення реформ та відповідність українського законодавства європейському. Позиція окремої персони не відображає настрої суспільства. Росія цитує лояльних «експертів», щоб сформувати хибне враження розколу серед населення країн Заходу у питанні підтримки України.

Фейк. Пенсіонерам, які виїхали за кордон через війну в Україні, «не нараховуватимуть пенсій», а якщо нараховуватимуть, то закордоном їх «ніде отримати, і гроші пропадуть».
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України спростував цей фейк про отримання української пенсії за кордоном.

Пенсії нараховуються усім пенсіонерам! Органи Пенсійного фонду України та соціального захисту населення здійснюють щомісячне нарахування пенсій та соціальних виплат — як внутрішнім переселенцям, так і громадянам, які виїхали за кордон через війну в Україні.

Гроші тих, хто отримували пенсію на «Укрпошті», не пропадуть. Якщо ви за кордоном і надалі хочете отримувати виплати, потрібно змінити спосіб отримання коштів та перевести нарахування на картку. Пенсіонери, які зараз закордоном, можуть відкрити картку онлайн через офіційний сайт чи мобільний застосунок свого банку в Україні. Під час відкриття банківського рахунку банк ідентифікує клієнта по відео.

Маніпуляція. Українських біженців у Ризі 1 липня «виженуть на вулицю».  «Новину» за таким заголовком опублікували російські та білоруські видання із посиланням на мера Риги Мартінша Стакіса. Нібито він заявив, що готелі, які розташовані в столиці, незабаром можуть перестати приймати українських біженців безкоштовно і що 1 липня можуть припинити дію угоди між урядом Латвії та представниками готельного бізнесу. Мартінш Стакіс справді 15 червня дав інтерв’ю Латвійському телебаченню (LTV) і говорив про українських біженців.
Він сказав, що держава має надати більшу компенсацію за розміщення біженців у готелях, інакше вони більше не надаватимуть цих послуг і для розміщення біженців доведеться шукати нове помешкання. Мер наголосив, що прийом біженців у Ризі базується на «двох китах» – дуже велику частину отримують мешканці, але частину житла надає муніципалітет. Наразі в муніципалітеті перебуває близько 2080 біженців з України. Кілька тижнів тому частину біженців, розміщених у муніципалітеті, перемістили з готелів у більш скромні помешкання типу гуртожитків. Мер Риги занепокоєний тим, що ціна, яку влада пропонує гостьовим закладам, є заниженою, тому з липня вони можуть відмовитися від співпраці. З ними почали переговори, щоб не допустити виселення людей.

Меседж. Росія через іноземні медіа просуває «мирний» план припинення війни. У журналі National Interest з’явився т.зв. «мирний» план припинення війни — список дій з 15 пунктів, який відразу поширили пропагандистські ЗМІ Росії. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України.
Серед запропонованого:
- Україна на конституційному рівні визнає нейтралітет та відмовляється від Криму:
- Росія відводить війська до позицій на 23 лютого 2022-го.
- до вересня на окупованих частинах Донеччини і Луганщини відбувається референдум щодо державної приналежності цих територій;
- Україна розриває будь-які зв’язки з НАТО, скорочує армію, знищує важке озброєння;
- жодна зі сторін не виплачує репарації.
«Цей план дій – елемент інформаційно-психологічної операції, основна мета якої сформувати враження сильних позицій російської армії на полі бою на тлі відсутності реальних досягнень на фронті. Згідно опитування аналітичного центру «Європейська рада з міжнародних відносин» ECFR, населення країн Заходу переконане, що саме Україна має перемогти у війні», – зазначили у Центрі протидії дезінформації.

Російські пропагандисти неодноразово поширювали думку про «мирний» план припинення війни на свою користь. Наприклад, днями кілька разів поверталися до меседжу про те, що Україна має піти на територіальні поступки. То російські медіа вирвали з контексту слова і поширили фейк, буцімто генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україні доведеться піти на територіальні поступки заради миру. То поширили маніпуляцію про те, що начебто лідери Італії, Франції та Німеччини схилятимуть Україну до відмови від частини територій для швидшого завершення війни. Всі ці фейки ми розбирали у попередніх випусках нашої передачі, записи якої можна послухати у інтернеті, пошукавши подкаст «Русскій фейк». 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media