ms.detector.media
20.06.2022 15:43
Коли помре Путін, війна та нацисти: що росіяни питали у Google після початку війни
Коли помре Путін, війна та нацисти: що росіяни питали у Google після початку війни
Аналіз пошукових запитів, які надійшли з території РФ, дозволив зробити психологічний портрет пересічного росіянина.

OSINT-спільнота Molfar проаналізувала пошукові запити росіян, що потрапили в тренди Google протягом останніх 12 місяців. Деякі з цих запитів аналітики Molfar порівняли із запитами українців за той же період та знайшли нові тенденції.

По-перше, з’ясувалося, що росіяни за останній рік помітно частіше за українців питають у гугла «коли путін помре?». Обидва народи шукали відповідь на це запитання з однаковою інтенсивністю лише у лютому цього року. «Путін не потрібний навіть своїй країні» – зробив висновок Molfar.

По-друге, аналіз трендів за останні три місяці довів: більшість росіян розуміють, що на території нашої країни йде саме війна, аніяк не спецоперація. Отже, росіяни ледь не в десятеро частіше роблять запит «Україна війна», ніж «Україна спецоперація». На думку Molfar, це може вказувати на те, що росіяни «вчаться називати речі своїми іменами, наприклад, визнають, що вони воюють із Україною, а не звільняють її від нацистів». Цей висновок підтверджує наступний тренд, який демонструє, що протягом останніх трьох місяців росіяни багато разів ставили під сумнів заяви пропаганди та цікавилися «чи є в Україні нацисти». До речі, приблизно у тому ж обсязі вони запитували у Google про «нацизм в Росії».

Стосовно запитів щодо джерел інформації, то за останні три місяці росіяни набагато більше цікавилися особою радника голови ОПУ Олексія Арестовича, ніж прессекретарем президента РФ Дмитром Песковим чи офіційним представником міністерства оборони РФ Ігорем Конашенковим. А лідер гурту «Арія» Валерій Кипелов із пропагандистськими патріотичними промовами не зміг побити пошуковий рейтинг Юрія Шевчука з гурту ДДТ, який відкрито виступає проти війни та критикує владу Росії.

З іншого боку, росіян навесні набагато більше цікавив Макдоналдс, ніж Буча. «Здавалося б, після подій у Бучі кожен росіянин повинен поставити перед собою питання, що насправді робить його країна, і невпинно шукати відповідь. Замість цього вони вважають за краще відпустити ситуацію і вдати, що хтось вирішить все за них. Потрібно тільки сидіти і чекати, і все налагодиться саме собою», – наголошує Molfar, спираючись на той факт, що одними з найпопулярніших запитів росіян стали «коли скінчиться війна в Україні» або той же запит із посиланням на болгарську провидицю Вангу.

Раніше «Детектор медіа» повідомляв про те, скільки запитів на блокування контенту Україна та інші країни надсилали Google протягом минулих 10 років.

Фото: НотаЄнота

НотаЄнота

ms.detector.media