ms.detector.media
MediaSapiens
17.06.2022 15:21
3D-сканери допоможуть документувати пошкоджені росіянами об’єкти культурної спадщини – МКІП
3D-сканери допоможуть документувати пошкоджені росіянами об’єкти культурної спадщини – МКІП
Українські та латвійські фахівці здійснюють 3D-сканування пам'яток культурної спадщини, які були пошкоджені через російські обстріли.

Міністерство культури та інформаційної політики залучає міжнародну допомогу для збереження об'єктів культурної спадщини, які були пошкоджені росіянами.

Протягом тижня здійснювалось 3D-сканування чотирьох пам'яток культури: у Чернігові, на Львівщині та Києві.  

За підтримки Міністерства культури Латвії та Ризького технічного університету до України завітала група фахівців на чолі з Бруно Деландесом. Разом з українськими колегами за тиждень було здійснено 3D-сканування пам'яток культурної спадщини, які були пошкоджені через російські обстріли. До них відносяться два об'єкти у Чернігові та пам'ятки сакральної архітектури, на Львівщини та в Києві. По закінченню, отримані матеріали будуть використовуватись при розробці реставраційних програм.

«Збереження культурної спадщини в часи війни — виклик, для подолання якого необхідна консолідація зусиль різних сторін — як держави, так і громадянського суспільства, фахових спільнот. Ми дуже вдячні латвійській стороні за підтримку цього проєкту з документування пошкоджень об’єктів культурної спадщини України та сподіваємося на продовження співпраці, а також дякуємо учасникам ініціативи “Штаб порятунку спадщини” за допомогу в організації візиту латвійських колег», — зазначила Катерина Чуєва, заступниця міністра культури та інформаційної політики.

Зазначається, що Латвія має 20-річний досвід в галузі документування надзвичайних ситуацій та діагностики стану об’єктів культурної спадщини під час збройних конфліктів. Раніше вже була подібна практика, тоді уряд Латвії надав технічну допомогу Іраку в 2005-2006 роках. Також такі технології використовувались для документування об’єктів, занесених до Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, у зонах бойових дій в Іраку та Сирії.

Нагадаємо, 15 червня заступниця міністра культури та інформаційної політики Анастасія Бондар розповіла про діджіталізацію національної спадщини та культурних об'єктів. Це стосується цифрової трансформації, оцифровування сервісів, предметів культури та культурних цінностей, створення онлайнмузеїв та створення вебсайтів.

Фото: mkip.gov.ua

ms.detector.media