ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
17.06.2022 09:11
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 16 червня
Зеленський наказав «знищити» дані «секретних біолабораторій», українські військові «відмовляються» воювати західною зброєю, у США «стурбовані через зникнення» мільярдів доларів допомоги Україні та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Зеленський наказав «знищити» дані «секретних лабораторій» щодо досліджень для компанії «Метабіота» та Бательського меморіального інституту. Про це написали російські пропагандистські ЗМІ. Зокрема, газета «Известия». До повідомлень із цим меседжем додають нібито фото документу, який підтверджує таке рішення Зеленського щодо загадкових біолабораторій США, які нібито працюють в Україні. «Секретний документ Міноборони України з'явився у розпорядженні „Известий”. У ньому йдеться, що Володимир Зеленський підписав указ про знищення всіх даних працівників українських підприємств, які співпрацювали з військово-біологічними лабораторіями США компанії „Метабіота” та Меморіального інституту Баттелле. Згідно з документом, знищенню підлягають дані військовослужбовців, цивільних співробітників та персоналу трьох організацій: Центру громадського здоров'я України, Українського протичумного інституту ім. Мечникова та Житомирського лабораторного центру на транспорті», — пишуть пропагандисти. Проте все це — неправда.

По-перше, Зеленський не міг видати такий указ через те, що на території України не працюють загадкові біолабораторії США. По-друге, те, що документ фейковий, видають числення помилки, яких припустилися пропагандисти. Ймовірно, вони переклали текст за допомогою гугл-перекладача, однак забули виправити помилки. Наприклад, у документі замість «особова справа» пишуть «особиста», а замість скорочень «вул.» та «м.», що означають «вулиця» та «місто» використовують російські «ул.» та «г.». Незнанням української пропагандисти вже не вперше видають свої фейки. Нагадаємо, тема секретних лабораторій також з'являлася в медіапросторі не один раз. Детально про це писала журналістка «Детектора медіа» Гала Скляревська.

Маніпуляція. Українські військові «відмовляються» воювати зброєю, наданою Заходом. Російські ЗМІ поширили інформацію, що українські військові начебто відмовляються воювати зброєю, наданою західними партнерами. Цю тезу поширюють з посиланням на статтю CNN. У матеріалі CNN дійсно є абзац, у якому йдеться, що «деякі підрозділи вважають за краще використовувати комерційні дрони, оснащені вибуховими речовинами», замість американських Switchblade. Тобто вже з цієї цитати стає зрозуміло, що не йдеться про масову відмову української армії від усієї західної зброї, а російська пропаганда перекрутила матеріал CNN. Це підтверджує й інша цитата з матеріалу: «У деяких випадках, за словами одного з джерел, знайомих з американською розвідкою, Україна просто вирішує не використовувати незнайомі західні системи». Центр протидії дезінформації каже, що таким чином Росія намагається зірвати постачання зброї та техніки від союзників України. «З початком війни українських військових відправляють до країн Європи, де вони вчаться поводитись зі зброєю західного зразка. Тому з кожним днем навпаки росте ефективність використання наданої Україні зброї, — сказали в Центрі. — Інформаційні атаки (Росії) посилились у зв'язку з сьогоднішнім з'їздом міністрів оборони в Рамштайні, де буде оголошено про нові партії постачання техніки».

Фейк. Харківські комунальники «просять містян залишати квартири відчиненими», щоби туди могли зайти бійці тероборони. Таку інформацію поширюють у мережі, а також в оголошеннях, які розклеюють на вулицях Харкова. У повідомленнях йдеться, що харківське комунальне підприємство «Жилкомсервіс» нібито звертається до містян з проханням залишати відчиненими свої квартири. У оголошеннях додають, що це нібито потрібно для того, щоби розташувати у квартирах вогневі позиції бійців територіальної оборони. Проте це — фейк. Як повідомляють у Харківській міській раді, комунальники не зверталися до містян із проханням не зачиняти житло. «Закликаємо містян бути уважними та перед виходом з помешкання обов’язково зачиняти вікна та двері», — йдеться у повідомленні міськради. Нагадаємо, російські пропагандисти вже не раз брехали, що українські військові облаштовують вогневі точки на території цивільних об'єктів. Наприклад, на території Одеської кіностудії. Тепер дійшло і про «розташування» вогневих точок у житлових будинках. 

Маніпуляція. У США «стурбовані» через зникнення мільярдів доларів, надісланих Києву. Такий меседж поширили російські ЗМІ та соціальні мережі з посиланням на статтю The Wall Street Journal (WSJ), опубліковану 13 червня. Російська пропаганда традиційно гіперболізувала інформацію й говорить про «звичайний розпил» та «очікувані крадіжки». Але, цитати, які наводять російські ЗМІ, вирвані із контексту та спотворюють думку, викладену в першоджерелі. На маніпуляцію звернули увагу фактчекери зі StopFake.Так, WSJ справді опублікував статтю щодо того, скільки коштів щоденно США витрачають на військову допомогу Україні під заголовком: «Оскільки в Україну підуть мільярди, то чиновники стурбовані можливістю шахрайства, марнотратства». У ній повідомляється, що США надсилають щоденно близько 130 мільйонів доларів допомоги Україні (у тому числі тут йдеться й про вартість зброї, а не лише про гроші як такі). Також Конгрес США виділив Україні майже 54 мільярди доларів, що переважає щорічну допомогу будь-якій іншій країні, включно з допомогою, яку надсилали в Афганістан на піку військової участі США там.

Автори статті, посилаючись на думку американських політиків, звертають увагу на необхідність встановлення ефективного механізму контролю за виділеними коштами, що не зробили на початку війни через необхідність оперативного реагування на виклики. Тобто, йдеться про те, що американці хочуть бути впевнені, що виділені кошти йдуть саме на визначені ними цілі. І це природньо, враховуючи обсяги фінансування. Більше того, у статті зазначають, що «випадків службових порушень не зафіксовано, уряд президента України Володимира Зеленського отримав похвалу в США та Європі за те, як він використав зброю, надану США та Організацією Північноатлантичного договору». Однак російській пропаганді не подобаються схвальні відгуки про роботу української влади, тому вони намагається викривити посил на той, який їм вигідніший. У такий спосіб ніби показуючи, що навіть союзники України в цій війні вже в ній розчарувалися та у чомусь підозрюють.

Маніпуляція. США «шкодять» Україні та «затягують» ситуацію поставками зброї. Прессекретар російського президента Дмітрій Пєсков в інтерв'ю російському виданню «РИА Новости» звинуватив США в тому, що вони умисно затягують скрутне становище України. «США продлевают беды Украины. США затягивают вот этот вот плохой период для Украины, для народа Украины», — заявив Пєсков. Заяву масово розтиражували російські медіа. Наприклад, RT написало, що «пресс-секретарь президента России Дмитрий Песков заявил, что Америка продлевает беды Украины и затягивает плохой для страны период поставками вооружения». Насправді, слова Пєскова — маніпуляція та емоційна реакція на безпрецедентну допомогу, яку США виділяє Україні. Йдеться про майже 54 мільярди доларів, виділених Конгресом США. У загальну суму допомоги входить і вартість зброї, яку США постачає Україні. Також у своїй заяві Пєсков забув сказати, що саме через Росію в Україні й виникли всі біди й поганий період. Замовчування першопричин та перекладання власної відповідальності за військові злочини проти України на будь-кого іншого (Україну, США, колективний Захід) — є складовою інформаційної політики окупантів. Звісно, Росії більш вигідно, щоб Україна залишилась без допомоги та підтримки, бо самостійно протистояти такому противнику ми, на жаль, не зможемо. Також у такий спосіб Пєсков залякує, мовляв навіть партнери України в цій війні лише шкодять їй. Натякаючи, що поки США надсилатиме зброю, війна триватиме. Проте війна в Україні розпочалася не через дії США, а через напад Росії, якому протистоїть Україна. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media