ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
09.06.2022 08:02
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 8 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 8 червня
Українські «бойовики» «підпалили Всіхсвятський скит» Святогірської Лаври, «Uber» в усьому світі «відмовляється перевозити» українських біженців, гроші з карток маріупольців «примусово спрямують на армію», Байден «вважає», що Україна «має віддати» частину території для припинення війни.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Всі, хто залишився у Маріуполі — «злочинці», а гроші з їхніх карток для соціальних виплат, «примусово спрямовуватимуть на армію». Такий меседж поширюється у соціальних мережах. У таких дописах зазначають, що люди, які опинились на тимчасово окупованій території, будуть визнані в Україні злочинцями, тому їх затримуватимуть одразу на блокпостах. А всі пенсії та соціальні виплати, які надійшли або зберігаються на банківських картках маріупольців будуть спрямовані на користь української армії, якщо їх терміново не зняти з рахунків. Проте це — фейк. Як пояснює радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко, маріупольці є громадянами України, не переслідуються по закону. «Ми б’ємося щодня за загальну евакуацію для всіх маріупольців. А наш великий дім Україна чекає на кожного з лагідними обіймами. Окрім того, для кожного маріупольця окремо працює вже 4 муніципальних центра "ЯМаріуполь" для надання всього спектру допомоги та адаптації при тимчасової евакуації», — написав Андрющенко. Такі фейки потрібні Росії, щоби ще більше розхитати ситуацію в місті та переконати маріупольців в жодному разі навіть не намагатися евакуюватися на неокуповану частину України. Також, за інформацію радника міського голови Маріуполя Петра Андрющенка, всі гроші на банківських рахунках українських громадян зберігаються і не перераховуються без їх особистої згоди ані на армію, ані ще кудись. «Право власності українців є безумовним і захищеним державою. Мета фейка, — сформувати антиукраїнські настрої, спонукати маріупольців відмовитися від евакуації та спровокувати використати центри обналу, що керуються окупаційною адміністрацією», — написав Андрющенко.

Фейк. Українські «бойовики» «підпалили Всіхсвятський скит» Святогірської Лаври на Донеччині. Прокремлівські медіа та телеграм-канали з посиланням на міністерство оборони Росії продовжують поширювати свою «правду» про знищення Всіхсвятського скита Свято-Успенської Святогірської Лаври Української православної церкви Московського патріархату в місті Святогірськ на Донеччині. Вони свято всіх переконують, що найбільша дерев'яна церква, освячена 100 років тому, спалахнула після обстрілу з кулемету «Козак» зі сторони українських військових, яких вони назвали у своїх публікаціях «бойовиками». Відео пожежі дерев’яного монастиря зняв священик Димитрій Лі.

В УПЦ МП щодо винуватців злочину дотримуються нейтралітету. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ повідомляє: «4 червня 2022 року внаслідок воєнних дій сталася масштабна пожежа на території Всіхсвятського скита Свято-Успенської Святогірської Лаври. Полум’я повністю охопило головний храм обителі. Інформації про загиблих та постраждалих на даний момент немає». Президент України Володимир Зеленський зазначив, що це «російська артилерія знову вдарила по Святогірській лаврі на Донеччині, знищений Всіхсвятський скит, який був освячений ще в 1912 році. Вперше його зруйнували за часів радянської влади. Згодом відбудували. І ось його спалила російська армія».

 «Окупанти точно знають, який об'єкт обстрілюють» – каже Президент Зеленський. «Вони знають, що на території Святогірської лаври немає військових цілей. Знають, що там укриваються від бойових дій близько 300 мирян, зокрема 60 дітей. Але все одно російська армія обстрілює лавру, як і весь Донбас. Як і будь-яку іншу територію та будь-який інший об'єкт України, до якого може дотягнутися. Їм байдуже, що саме перетворювати на руїни».
31 травня Верховна Рада України звернулася до ЮНЕСКО з вимогою позбавити Росію членства в організації. Українська дипломатія послідовно працює над цим. Жодна інша держава, крім Росії, не знищувала у Європі стільки пам'яток, культурних і соціальних об'єктів за весь час після Другої світової війни. Кожна спалена Росією в Україні церква, кожна підірвана школа, кожен зруйнований меморіал доводить, що Росії не місце в ЮНЕСКО. Про що можна говорити з державою-варваром, з державою-терористом? Про те, якими артилерійськими снарядами краще знищувати історичну спадщину?»,
— йдеться у повідомленні Зеленського.

Фейк. Служба таксі Uber в усьому світі «відмовляється перевозити» українських біженців.
Кремлівські ЗМІ поширюють «новину» про те, що американська компанія Uber після резонансного випадку зі побиттям громадянами України місцевих таксистів у Відні більше не возить українських біженців. Буцімто таке відбувається у різних країнах світу. Як докази, користувачі соцмереж, а також російські пропагандисти показують скріншот, зроблений нібито в додатку Uber, де зазначається, що «українських біженців не обслуговуємо», «ніяких українців» тощо. Джерелом такої «новини» виступив у тому числі пропагандистський «кореспондент» Олександр Коц, який опублікував «скриншот» із програми-додатку та заявив, що «в Убері відмовляються возити гостей із незалежною». Показово, що цей скріншот поширили лише сумнівні сайти та деякі акаунти у соцмережах. Аналіз зображення показав, що фразу про українських біженців було додано за допомогою програми обробки фотографій, пише StopFake.
Компанія Uber не приймала таких рішень. Насправді Uber надає усіляку допомогу українцям від початку повномасштабного вторгнення Росії — наприклад, запускає сервіс Uber Aid Shuttle, за допомогою якого можна дістатися до кордону з Польщею та назад.

Представниця компанії Івона Крук у коментарі StopFake повідомила, що такий крок компанія зробила у знак підтримки українських громад на тлі нестачі палива. «Це тимчасове рішення, яке допоможе людям легше пережити існуючу паливну кризу та комфортно повернутися в Україну», – заявила представниця Uber.

Тим часом, російська пропаганда приділяє окрему увагу створенню фейків та дезінформації про українських біженців. Подібними фейками росіяни намагається показати, що європейці начебто «не підтримують» українців, а українці «не зовсім вдячні» за ту допомогу, яка їм надається. Всі ці випадки ми розбираємо у нашій програмі, нагадаю що слухати рубрику «Русскій фейк» можна не лише по радіо, а на будь-якій подкастинговій платформі у зручний час.

Фейк. Президент США Джо Байден «вважає», що Україна «має віддати» частину території, щоби припинити війну. У соціальних мережах і на російських сайтах з’явилася інформація про те, що президент США Джозеф Байден нібито заявив, що Україні доведеться віддати частину своїх територій Росії «у рамках врегулювання шляхом переговорів». Про це йдеться  в статті на англомовному сайті The New York Post.

Насправді Джо Байден під час своєї презентації травневого звіту про зайнятість не говорив, що Україна нібито має віддати свої території Росії задля врегулювання конфлікту. На запитання журналістки, чи має Україна поступитися своїми територіями Росії (таймкод на відео: 19:55-20:38), Байден відповів: «Від самого початку я говорю – не всі зі мною згодні – ми не повинні вирішувати щось про Україну без України. Це їхня територія. Я не збираюся вказувати їм, що вони повинні й не повинні робити. Мені здається, що в якийсь момент конфлікт можна буде врегулювати шляхом переговорів. Я не знаю, на яких умовах це станеться. Я не думаю, що хтось знає це наразі. Але ми будемо продовжувати українців, щоб вони могли захистити себе». Таким чином Байден повторив свою тезу, яку вже озвучував наприкінці березня: США не нав’язуватимуть Україні ніяких рішень щодо перемир’я з Росією, Україна повинна сама вирішувати питання можливості чи неможливості територіальних поступок Росії.

Більше того, Білий дім також заперечує, нібито Байден переконаний, що Україні доведеться поступитися частиною своєї території. На регулярному брифінгу для журналістів прессекретарку Білого дому Карін Жан-П’єр  попросили пояснити, чи свідомо Джозеф Байден у своїй колонці в The New York Times упустив згадування про міжнародно визнані кордони України і чи це не є сигналом того, що Києву доведеться поступитися частиною території. Пані Жан-П’єр наголосила, що не стала б інтерпретувати сказане в колонці таким чином (таймкод на відео: 18:09-18:36). Також вона заявила, що США продовжать підтримувати Україну сучасним озброєнням, включно з ракетними комплексами HIMARS, для того, щоб Україна могла захистити свою територію від російської агресії. Твердження про те, що Україна має віддати частину своїх земель Росії задля досягнення «перемир’я», є частим наративом російської дезінформації. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media