ms.detector.media
MediaSapiens
08.06.2022 13:11
Фейк: Документи Pfizer свідчать, що їхня вакцина проти COVID-19 ефективна лише на 12%
Фейк: Документи Pfizer свідчать, що їхня вакцина проти COVID-19 ефективна лише на 12%

У соціальних мережах поширюють фейк про те, що документи Pfizer нібито підтверджують, що їхня вакцина проти коронавірусної хвороби ефективна лише на 12%, а не на 95%, як заявляли раніше. Прессекретар Pfizer заперечив цю інформацію, передає Reuters.

Видання пише, що про «12-відсоткову ефективність вакцини» йшлося в статті Substack, у якій повідомляли про клінічні дослідження. «У клінічному дослідженні вчені розрахували ефективність вакцини за кількістю "підтверджених" випадків. Але в статті ефективність вакцини розраховується за кількістю "підозрілих", а не "підтверджених" випадків», — йдеться в повідомленні Pfizer.

Експерти Meedan Health Desk пояснили, що фокусування на «підозрілих випадках» може ввести в оману. Згідно з протоколом дослідження Pfizer, «підозрілий» випадок COVID-19 реєструється, коли учасник має симптоми, такі як лихоманка, кашель, задишка, озноб, біль у м’язах, біль у горлі, втрата смаку/нюху, діарея та блювота. У такому випадку учасника дослідження тестують на COVID-19 — якщо ПЛР-тест «позитивний», то його записують як «підтверджений випадок».

«Оскільки симптоми COVID-19 значною мірою збігаються з іншими захворюваннями, такими як сезонний грип або звичайна застуда, точніше використовувати підтверджені випадки під час розрахунку ефективності. У дослідженні вакцина продемонструвала 95-відсоткову ефективність у запобіганні COVID-19 у тих, у кого не було попередньої інфекції, щонайменше через сім днів після другої дози. Це означає, що відсоток людей, які отримали вакцину, мали на 95% нижчий ризик розвитку COVID-19, ніж ті, хто цього не зробив», — кажуть у Pfizer.

Раніше в соціальних мережах Facebook і Twitter поширювали відео генерального директора Pfizer Альберта Бурли, у якому він нібито говорить, що мета фармацевтичної компанії — «зменшити населення світу на 50% до 2023 року». Насправді це монтаж. Саме відео виступу було записане на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, тоді Бурла говорив про мету скорочення кількості людей, які сьогодні не можуть купувати ліки.

Фото: Pfizer

 

ms.detector.media