ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
08.06.2022 08:17
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 7 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 7 червня
Бюджетом Херсона «розпоряджаються росіяни» і херсонські підприємці «мають» сплачувати податки їм; Офіс ООН у Краматорську «захопила українська армія»; ООН та Червоний хрест «за гроші проводять евакуацію» з Маріуполя; Польща створює 70-тисячне угруповання «для окупації Волині та Галичини»; Болгарія «визнала», що дарма відмовилася від російського газу, та «планує передумати».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Бюджетом Херсона розпоряджаються окупанти, тому херсонські підприємці можуть сплачувати податки лише окупантам. Таку інформацію упродовж травня поширювали у соціальних мережах. Зокрема, такі дописи поширював херсонський активіст Віктор Тоцький, голова ОСББ, кандидат в депутати Херсонської міської ради у 2020 році, кандидат в народні депутати у 2019 році. У дописах стверджують, що бюджет Херсона контролюють окупанти, й ФОПи мають сплачувати податки їм. Проте це — неправда. Як пише фактчекінговий проєкт «Без Брехні», якщо херсонський бізнес може і хоче сплачувати податки та внески, він цілком може це робити на рахунки, оприлюднені Державною податкової службою. Крім цього, херсонський бюджет повністю контрольований законною міською владою, — виконкомом Херсонської міської ради. «Відповідні видатки у вигляді зарплат, внесків тощо проводять регулярно, але за наявності коштів в бюджеті. Суттєвою проблемою є нестача коштів в херсонському бюджеті через зниження надходжень до нього (це пояснюється окупацією), але він повністю під контролем української влади», — пишуть фактчекери.

Фейк. Офіс ООН у Краматорську захопила українська армія. Про це написали російські пропагандистські ЗМІ. У своїх повідомленнях російські медіа посилаються на «штаб територіальної оборони» донецьких сепаратистів й стверджують, що українські військові нібито захопили офіс Організації Об'єднаних Націй у Краматорську та забрали три службові машини з дипломатичними номерами. У повідомленні уточнюють, що військові нібито не допускають співробітників до свого майна та забороняють робити фото та відеофіксацію. Проте це — неправда. Як пише Stopfake, представник ООН в Україні спростував цю інформацію. Криштоф Яновскі, речник офісу Кризового координатора ООН, повідомив, що ООН більше не орендує приміщення в Краматорську, і у місті немає об'єктів організації, а всі автомобілі — під обліком.

Як пояснює StopFake, оскільки Краматорськ зараз не є безпечним місцем, співробітники офісу ООН покинули його ще у лютому. Цей офіс працював як хаб для різних структур ООН. Зараз таку функцію виконує офіс організації у Дніпрі.

Фейк. ООН та Червоний хрест за гроші проводять евакуацію з Маріуполя. У телеграм-каналах поширюють фейк, що нібито під патронатом ООН та Червоного Хреста з Маріуполя проводять евакуацію, однак за неї треба заплатити. Насправді наразі з Маріуполя не планується жодної евакуації. «Ніякої евакуації з Маріуполя на зараз не планується. Ніяких повідомлень про це не було, — сказав радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко. — Ця інформація є свідомим обманом, спрямованим на отримання грошей за перевезення з окупованих територій без надання послуги. Фактично це шахрайство. Телефон шахраїв: +30683279596».
Останнім часом шахраї часто маніпулюють темою війни в своїх схемах, найпоширеніша з них —нібито грошова допомога від держави, від банків, від інших організацій чи країн. Також цю тему використовують хакери під час фішингових атак. Інформацію про евакуацію чи грошову допомогу варто перевіряти на сайтах тих організації, які мають її надавати або на ресурсах місцевої влади. Попереджаємо, що шахраї часто створюють клони сайтів соцмереж, банків та інших установ. Щоб уникнути проблем — не заходьте на ці сайти за посиланням, шукайте офіційні сайти через пошуковик та звертайте увагу на їхні адреси.

Фейк. Польща створює 70-тисячне угруповання для окупації Волині та Галичини. Російські медіа продовжують поширювати інформацію про буцімто наміри Польщі захопити західні області України. Цього разу російська пропаганда розповсюдила фейк про нібито створення Польщею «нової армії»: «70-тисячного угруповання з працівників поліції України, солдатів збройних сил України та військовослужбовців польської армії». Мовляв «для контролю» над «загарбаними українськими територіями». Першоджерелом фейку був Марат Баширов, російський політичний діяч, який свого часу був частино окупаційної адміністрації в загарбаній Росією частині Луганщини та брав участь в організації псевдореспубліки. Він уже не вперше поширює фейки про війну в Україні, у тому числі й про Польщу.

Росія протягом останніх місяців поширювала багато фейків проти Польщі, наприклад, що візит польського президента Анджея Дуди до Києва довів, що Польща нібито перейшла від планів «до захоплення територій на заході України»; або фото білбордів, начебто розміщених в Польщі, з зображенням головнокомандувача Збройних сил Польщі Ярослава Мікі з цитатою «Час згадати історію»; або «Польща має підступний намір перейти на бік Росії та захопити західну частину України»; або «Польща втомилася від українських біженців, тому місцева поліція почала підтримувати Росію та клеїти "Z" на свої машини» та багато інших. Цими тезами російська пропаганда намагається підірвати відносини між Польщею та Україною. А також звинуватити Польщу в розпалюванні війни проти України, тим самим відвернути увагу від російської військової агресії проти України та звірств російських військових.

Фейк. Президент США Джо Байден вважає, що Україна має віддати частину території, щоби припинити війну. У соціальних мережах і на російських сайтах з’явилася інформація про те, що президент США Джозеф Байден нібито заявив, що Україні доведеться віддати частину своїх територій Росії «у рамках врегулювання шляхом переговорів». Про це йдеться  в статті на англомовному сайті The New York Post.

Як повідомляє StopFake, Насправді Джо Байден під час своєї презентації травневого звіту про зайнятість не говорив, що Україна нібито має віддати свої території Росії задля врегулювання конфлікту. На запитання журналістки, чи має Україна поступитися своїми територіями Росії (таймкод на відео: 19:55-20:38), Байден відповів: «Від самого початку я говорю – не всі зі мною згодні – ми не повинні вирішувати щось про Україну без України. Це їхня територія. Я не збираюся вказувати їм, що вони повинні й не повинні робити. Мені здається, що в якийсь момент конфлікт можна буде врегулювати шляхом переговорів. Я не знаю, на яких умовах це станеться. Я не думаю, що хтось знає це наразі. Але ми будемо продовжувати українців, щоб вони могли захистити себе». Таким чином Байден повторив свою тезу, яку вже озвучував наприкінці березня: США не нав’язуватимуть Україні ніяких рішень щодо перемир’я з Росією, Україна повинна сама вирішувати питання можливості чи неможливості територіальних поступок Росії. Більше того, Білий дім також заперечує, нібито Байден переконаний, що Україні доведеться поступитися частиною своєї території. На регулярному брифінгу для журналістів прессекретарку Білого дому Карін Жан-П’єр  попросили пояснити, чи свідомо Джозеф Байден у своїй колонці в The New York Times упустив згадування про міжнародно визнані кордони України і чи це не є сигналом того, що Києву доведеться поступитися частиною території. Пані Жан-П’єр наголосила, що не стала б інтерпретувати сказане в колонці таким чином (таймкод на відео: 18:09-18:36). Також вона заявила, що США продовжать підтримувати Україну сучасним озброєнням, включно з ракетними комплексами HIMARS, для того, щоб Україна могла захистити свою територію від російської агресії.

Твердження про те, що Україна має віддати частину своїх земель Росії задля досягнення «перемир’я», є частим наративом російської дезінформації.

Фейк. Болгарія визнала, що дарма відмовилася від російського газу та планує передумати.
Російські пропагандистські ЗМІ поширили новини на основі інтерв’ю болгарського міністра енергетики Олександра Ніколова, який начебто пожалівся на те, що рішення відмовитися від оплати в рублях за газ було занадто непродуманим та швідким, а тепер Болгарія хоче відмінити своє рішення. Він також пожалівся, що газ, який Болгарія закупила у США, занадто дорогий.
На брехні російських пропагандистів зловили самі ж росіяни. Як з’ясував російський фактчекерський проект «Проверено», насправді Ніколов про це не говорив в інтерв’ю. Навпаки, вин прямо заявив, що американський газ Болгарія купила дешевше за російський. А також прямо висловився щодо використання газу як інструменту впливу та перспективах відновлення перемовин з «Газпромом» щодо закупівлі газу: «У той час, коли, по-перше, Росія перебуває у стані війни і є агресором, а по-друге, конкретна компанія «Газпром» використовується як політичний інструмент для створення напруги, і по-третє, у комерційній частині найнеприємніше — це непередбачуваний партнер, я не думаю, що є сенс коментувати, чи варто проводити подальші переговори з компанією», — розповів Ніколов.

Це вперше російська пропаганда свідомо бреше про Болгарію. Раніше вона вже поширювала фейк про те, що начебто Болгарія вирішила виселити українських біженців.

 Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media