ms.detector.media
Гала Скляревська
05.06.2022 11:00
Чи справді росіяни можуть вільно в’їхати в Україну під час війни? Пояснюємо
Чи справді росіяни можуть вільно в’їхати в Україну під час війни? Пояснюємо
Насправді зараз для росіян не існує формальних обмежень на в’їзд, хоча їм можуть відмовити на кордоні. Можливо, незабаром це зміниться.

Перша реакція багатьох українців на новину про приїзд до Одеси російської пропагандистки Марини Овсяннікової була: «Що? Хто її сюди пустив? Державна прикордонна служба, СБУ, ви чого?» Запитання логічні, адже Росія веде проти України повномасштабну війну та окупувала велику частину нашої території, не припиняючи спроб загарбати ще. Верховна Рада визнала Росію агресором, а згодом — державою-терористкою. І в цей час її громадяни можуть вільно в’їжджати в Україну без жодних віз?

Якщо коротко, то так. Для деяких категорій і окремих громадян є винятки, але загалом для російського громадянина немає жодних перешкод, аби приїхати в Україну. Це може змінитись найближчим часом, але поки що український кордон відкритий для росіян. Розбираємось, як так сталося. 

На яких підставах громадяни Росії в’їжджали в Україну до війни?

Правила перетину кордону з Україною для громадян Росії встановлювала угода між двома урядами від 1997 року. За умовами цієї угоди, громадяни Росії могли в’їжджати, пересуватися країною та проїжджати транзитом територією України без віз, за внутрішніми паспортами, без додаткових документів, та перебувати на території країни без реєстрації до 90 діб. Якщо вони залишалися в країні й далі, вони повинні були отримати реєстрацію за місцем, де мешкають. Окремі категорії громадян (діти, моряки, дипломати) мали інші в’їзні документи. Ця угода з незначними змінами діяла до 2015 року.

Зараз угода про безвізовий режим діє далі, але із суттєвими змінами, що відбулися у 2015–2018 роках. Спочатку уряд Яценюка на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України вніс в угоду зміни, за якими громадянам Росії для в’їзду в Україну потрібен виключно закордонний паспорт. Пізніше, у 2018 році, посилили біометричний контроль: для в’їзду громадянам Росії потрібен паспорт з електронним чипом. Якщо паспорт закордонний, але не біометричний, громадяни Росії мають залишити відбитки пальців при перетині кордону. Також термін вільного перебування скоротився до 90 днів протягом 180 днів: тобто перебувати можна сукупно три місяці на пів року, після яких громадянин Росії повинен покинути Україну та може повернутися лише за 90 днів. Все інше залишилося без змін, тож і досі громадяни Росії можуть перетинати кордон з Україною без віз.

Також після початку російської агресії на Донбасі росіян, які приїжджали в Україну, почали ретельніше перевіряти. Зросла кількість відмов. Державна прикордонна служба навіть звітувала, що останні роки саме росіяни мають найбільшу кількість відмов у в’їзді в Україну. Наприклад, у порівняно спокійному в плані інтенсивності бойових дій 2021 році прикордонники відмовили семи тисячам росіян. Також протягом останніх років у громадян Росії, як і в будь-яких іноземців, могли запросити підтвердження платоспроможності або запрошення, квитки з фіксованою датою повернення та бронювання готелю. 

І воєнний стан не змінив умови перетину кордону для росіян?

Якщо коротко, то ні. Під час запровадження воєнного стану в листопаді-грудні 2018 року в Україну було заборонено в’їжджати громадянам Росії — чоловікам від 16 до 60 років. Зараз такої заборони не існує — це підтвердив «КП в Україні» прессекретар Державної прикордонної служби Андрій Демченко. «Жодних обмежень за віком чи статтю немає. Діють ті самі правила, як і для всіх іноземців. Людина має пред'явити документ та обґрунтувати мету приїзду», — сказав він 26 травня 2022 року.

Деякі корективи війна в правила перетину кордону для росіян все ж таки внесла. По-перше, всі прикордонні пункти між Росією та Білоруссю закриті. Росіяни можуть в’їхати в Україну лише з інших країн: Польщі, Словаччини, Румунії, Угорщини та Молдови. Але в цілому воєнний стан вплинув лише на правила перетину кордону для українців — для іноземців суттєвих змін не відбулося. Звісно, росіян-чоловіків державна прикордонна служба може не впустити (скоріш, ніж росіянок), якщо бачить для цього підстави. Але реальне число відмов невідоме, як і кількість громадян Росії, які в’їхали в Україну під час війни. У лютому 2022 року, перед початком вторгнення, росіянам та білорусам призовного віку нібито масово відмовляли у в’їзді в Україну — принаймні, це стверджував головний редактор онлайн-видання «Цензор.нет» Юрій Бутусов. Але сама прикордонна служба заперечувала цю інформацію, хоча і підтвердила посилення контролю на в'їзд. 

І що буде далі?

Україна розірвала дипломатичні стосунки з Росією, але досі не заборонила чи обмежила в’їзд її громадянам. Хоча перші спроби скасувати угоду про безвізовий режим із Росією були  зроблені ще у 2016 році – тоді Верховна Рада рекомендувала розірвати угоду уряду, який, власне, й відповідає за подовження або скасування подібних угод. Для цього уряду потрібен наказ президента або рішення Ради національної безпеки і оборони, на підставі якої уряд скасує угоду, а Міністерство закордонних справ своєю нотою повідомить про це Росію. У 2016 році уряд не взяв до уваги рекомендації парламенту.

2022 року, ще до початку повномасштабного вторгнення, на сайті президента з’явилось декілька петицій, що вимагали від президента розглянути обмеження або заборону на в’їзд  росіян в Україну. Ось, наприклад, петиція, створена 23 лютого. Її автор пропонує заборону в’їзду до України росіян із будь-якою метою та будь-якого віку. Петиція не набрала навіть 400 підписів із необхідних для розгляду 25 тисяч. Але створена 11 лютого петиція, яка вимагає від керівництва держави ввести візовий режим для росіян, набрала майже 27 тисяч. Президент розглянув її 25 травня і відповів: «На тлі повномасштабної російської агресії порушене питання є важливим і нагальним, відтак необхідність посилення режиму контролю за в’їздом громадян Росії на територію України підтримую. З урахуванням викладеного прем’єр-міністрові України Денису Шмигалю надіслано відповідного листа з проханням опрацювати вказане питання».

Поки що на сайті Кабміну ніякої реакції на доручення президента нема. Якщо угоду розірвуть, Україна встановить порядок отримання віз для громадян Росії та їхню вартість. Відмовити в отриманні візи можуть так само, як і в дозволі на в'їзд на кордоні. Зараз, коли дипломатичні стосунки розірвані, а посольства обох країн не працюють, отримати візу майже нереально. Але є приклади, коли посольства інших, зазвичай нейтральних держав беруть на себе додаткові обов’язки та оформлюють візи для громадян держав, між якими немає дипломатичних відносин. Також в Україні є електронні візи, якими зараз можуть користуватися громадян більше 40 держав — це короткострокові візи (до 30 днів).

У 2016 році експерти пояснювали рішення не розривати угоду про візовий режим із Росією двома факторами: застереженнями, що західні партнери сприймуть це як загострення з боку України, та симетричною відповіддю Росії, яка ускладнить життя багатьох українців, серед яких, зокрема, мешканці Криму. У теперішній ситуації це, напевно, вже має не таке велике значення.

 Фото: «Твоє місто»

ms.detector.media