ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
04.06.2022 07:03
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 3 червня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 3 червня
Херсонщина «нарешті отримала доступ до води» і почала посівну, звільнення омбудсманки Людмили Денисової «доводить, що російські військові не ґвалтували дітей, жінок та чоловіків», на державні органи України знову здійснили кібератаку, у заступника керівника київської поліції «є нацистське татуювання», постачання західними країнами зброї Україні «може призвести до війни Росії зі США».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Маніпуляція. Херсонщина «нарешті отримала доступ до води» – і почала посівну. Колаборант Сергій Швайка, який називає себе керівником «військово-цивільної адміністрації Скадовського району», заявив, що на Херсонщину нарешті пішл вода і фермери почали посівну. Як пише StopFake, це чергова маніпуляція в рамках загального наративу кремлівської пропаганди, яка багато років вигадувала, що після перекриття Кримського каналу фермерські хазяйства Херсонщини страждали від відсутності води. Це не так, оскільки всі ці роки по каналу не подавали воду лише до Криму. В Херсонській області він працював у звичайному режимі.

Після початку тимчасової окупації українського Криму вода Північно-Кримським каналом перестала йти на півострів, проте ПКК не припиняв забезпечувати водою сільгоспвиробників Херсонської області. Канал обслуговує шість управлінь водного господарства: Каховське, Каланчацьке, Олешківське, Скадовське, Приморське та Чаплинське, а також близько 90 фермерських господарств.

Щороку напередодні старту посівної кампанії у цих шести районах Північно-Кримський канал упорядковують після зими. На початку лютого 2022 року — за кілька тижнів до широкомасштабного вторгнення Росії в Україну — також розпочалася щорічна планова підготовка СКК до посівного сезону: гідротехнічні споруди очистили від зимового бруду та провели поточний ремонт. Отже, російські окупанти захопили канал у повністю робочому стані, підготовленому для початку посівної працівниками управління Північно-Кримського каналу – жодної мови про те, ніби «Росія забезпечила регіон водою», бути не може.

Крім того, посів ярої пшениці в Україні — як і в будь-якій іншій аграрній державі – завжди стартує навесні, а не на початку літа, як повідомляють прокремлівські ЗМІ. Фермери не проводять посівну пшениці в травні-червні — це не відповідає технології. Для порівняння: у 2021 році до кінця березня господарства Херсонської області вже засіяли 97,6 тисяч гектарів — це становило 58% намічених площ. Цього року посівна в Херсонській області, як завжди, мала розпочатися в березні 2022 року, проте Росія розв’язала широкомасштабну війну в Україні, захопила частину регіону та зірвала плани місцевих фермерів. Саме Росія відповідальна за зрив посівної та, як наслідок, можливий голод на окупованих територіях Херсонської області.

Маніпуляція. Звільнення омбудсманки Людмили Денисової «доводить, що російські військові не ґвалтували дітей, жінок та чоловіків». Фактчекери з грузинського видання Myth Detector побачили поширення однотипних постів в фейсбуці, де пишуть про те, що українську омбудсанку Людмилу Денісову звільнили начебто через брехню про зґвалтованих росіянами дітей, жінок та чоловіків. Такі повідомлення є маніпулятивними.

Омбудсманку звільнили зокрема через те, що вона мало, на думку депутатів, долучалася до організації гуманітарних коридорів та не в повному обсязі виконувала свої обов’язки. Сама ж Денисова вважає своє звільнення незаконним та пов’язує його з політичними причинами. Правозахисники, зокрема і найбільше об'єднання українських правозахисних організацій — Гельсінська спілка з прав людини, також називають її звільнення незаконним.  

Раніше правозахисниці та медійниці критикували роботу Денісової – в тому числі, її повідомлення про зґвалтованих дітей. На думку тих, хто підписав відкритого листа до Денісової, вона зловживала подробицями та деталями, які по-перше, могли повторно травмувати жертв, по-друге, могли допомогти їх ідентифікувати серед їхнього оточення. Також вони вимагали від Денісової надавати дані, якими вона володіє, до поліції, аби правоохоронці відкривали справи, або менше розповсюджувати інформацію про ті злочини, які поки що не доведені. Публічний конфлікт також зачепив доньку Денісової, Олександру Квітко: вона працює на гарячій лінії психологічної допомоги обмудсмана саме з жертвами сексуалізованого насильства. Вона багато писала в соцмережах про своїх клієнтів, через що її винуватили в порушенні професійної етики.
У будь-якому випадку, звільнення Денісової жодним чином не є доказом того, що російські окупанти не ґвалтували українців. Це доведено не лише численними матеріалами в українських та іноземних ЗМІ, які спілкувалися з жертвами та свідками, а також і прокуратурою України, яка розслідує більше 11 тисяч справ про військові злочини росіян в Україні — серед яких і зґвалтування. Справу одного ґвалтівника та вбивці вже передано в суд.

Викриття. На державні органи України знову здійснили кібератаку. За даними Держспецзв'язку, працівники державних організацій України отримують нові небезпечні електронні листи з вордівським файлом, що має назву «зміни оплати праці з нарахуваннями.docx». Фахівці повідомляють, що відкриття документу загрожує ураженням комп'ютера шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon. Відомо, що документ містить посилання на зовнішній об'єкт (HTML-файл, що містить JavaScript-код), відкриття якого й призведе до запуску PowerShell-команди, завантаження EXE-файлу ms-msdt.exe та ураження комп'ютера. У Держспецзв'язку просять працівників державних організацій бути обачними, а також працюють над блокуванням доменного імені та відповідного сервера.

Особливо у час війни потрібно з уважністю ставитися до всього що ви відкриваєте на телефоні та ком’ютері, а також до сайтів на які ви вводите свої персональні чи платіжні дані. Ось кілька правил особистої кібербезпеки:

Фейк. У «заступника керівника київської поліції» є нацистське татуювання. Така фейкова інформація шириться у соціальних мережах. У дописах йдеться, що нібито чоловік на ім’я Артем Бонов, який має татуювання з нацистською символікою, є заступником начальника київської поліції. До фейкових дописів прикріплюють фото чоловіка з набитою свастикою та у формі.

Як пише VoxCheck, на фотографіях зображений справді користувач на ім’я Артем Бонов, який веде свою сторінку у «Вконтакте» та ютуб-канал. Сам Бонов писав, що влітку 2014 року був у складі добровольчого батальйону «Азов», а потім потрапив у СІЗО за підозрою у вбивстві сусіда, а пізніше його перевели до психіатричної лікарні у Львові. Але ця інформація підтверджена лише дописами самого Бонова. Проте Бонов не обіймає посади заступника начальника поліції. Його імені немає серед керівництва поліції міста Києва чи Київської області.
«У фейкових дописах додають фото Артема Бонова у міліцейській формі. Цю світлину можна знайти на сторінці Бонова у "Вконтакте". Шеврон на руці Бонова належить до тих, які носили підрозділи міліції України, що підпорядковувалися МВС до 2015 року. Проте в 2015 році створили Національну поліцію України. Із тих пір змінилися і шеврони на поліцейській формі», — пишуть фактчекери.

Меседж. Постачання західними країнами зброї Україні «може призвести до війни Росії зі США». За даними Центру протидії дезінформації, таку тезу поширили кілька американських медіа із посиланням на слова Дага Бендоу, прихильника Трампа. Бендоу, просуваючи російський наратив, робить висновок, що начебто постачання західними країнами зброї Україні може призвести до війни росії зі США. «Хоча Бендоу наголошує, що Путін несе одноосібну відповідальність за війну в Україні, але, за версією науковця, саме "США та Європа спровокували" президента Росії, порушивши "дані Москві гарантії безпеки". Науковець вдається до маніпуляцій. Жодних гарантій нерозширення НАТО бути не могло, оскільки Альянс дотримується політики "відчинених дверей". Це не перші прокремлівські заяви Дага Бендоу, які просуває російська пропагандистська машина. Сьогодні через науковця Кремль намагається схилити Україну до перемовин, переконавши західний світ, що поступки Путіну, — начебто єдиний варіант завершення війни», — йдеться у повідомленні Центру.

Нагадаємо, російська пропаганда вже не вперше намагається просувати свої наративи через так званих західних експертів. У такий спосіб пропагандисти хочуть створити видимість підтримки дій Росії західним світом. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media