ms.detector.media
Вадим Міський
30.05.2022 07:47
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 травня
Зруйновану «Мрію» відвезли «на металобрухт», Сєвєродонецьк на Луганщині «під контролем кадирівців», «бойовики нацбатальйонів» готують у Сумах «провокацію» із застосуванням отруйних речовин, у НАТО «домовилися не давати» Україні танки західного виробництва, Рокфеллер «пропонував», щоб слов’яни вбивали слов’ян і не створювали конкуренцію Америці.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Kyivstar ТБ, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Зруйнований російськими військами літак «Мрія» відвезли на утилізацію, «на металобрухт». Джерелом цієї «новини» став підсанкційний в Україні проросійський сайт «Страна.ua», який неодноразово розповсюджував фейки та наративи російської пропаганди. Новину підхопила низка російських та українських ЗМІ. На поширеному відео видно, як частини літака витягують із ангару. Заяви про утилізацію «Мрії» спростували у державному підприємстві «Антонов» та назвали їх недостовірними. «Наголошуємо, що ДП Антонов” тісно співпрацює з правоохоронними, слідчими органами України в напрямку збирання доказів злочинів, здійснених російськими окупантами. Відео, яке послужило основою для поширення зазначеної недостовірної інформації, було відзняте “піратським” способом та поширене без погодження з ДП “Антонов” та відповідними державними органами», – йдеться у повідомленні.

Найбільший у світі літак Ан-225, «Мрія», був знищений російськими військами в перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну, 27 лютого. Аеропорт у Гостомелі, де базувався літак, одним із перших зазнав ударів росіян. Авіаційні експерти припускають, що літак було знищено спеціально таким чином, щоб не допустити його відновлення. Національна поліція України проводить низку експертиз щодо знищення «Мрії». Волонтерський проект 360war.in.ua, який показує наслідки війни в Україні, створив віртуальний тур зруйнованим літаком та аеропортом у Гостомелі. Раніше президент Володимир Зеленський заявляв, що Україна має побудувати новий літак «Мрія» та присвятити його пам'яті загиблих на війні пілотів.

Фейк. Сєвєродонецьк на Луганщині під контролем російських військових. Чеченські бійці проводять зачистку міста. Про це у ніч на 29 травня повідомив підконтрольний Кремлю глава Чечні Рамзан Кадиров. Насправді він видає бажане за дійсне. Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай вранці 29 травня наголосив, що ворог не має успіхів у Северодонецьку. Він підтвердив, що росіянам удалося закріпитися в готелі «Мир» на околицях міста.  «Вони там залишаються і несуть втрати, далі вглиб не можуть просунутися. Наші їх постійно вибивають з готелю», – сказав Гайдай. А тим кадировцям, які знімають відео для соцмереж, наче вони зі своїм прапором у підконтрольному росіянам Северодонецьку, Гайдай порадив піти у центр міста і зняти там відео. «Сподіваюся, це буде ваше останнє відео», — сказав голова Луганської обласної військової адміністрації.

Гайдай розповів, що українські захисники вибили росіян з Тошківки та закріпилися: «Підкріплення є. У напрямку Попасної біля Комишувахи ворога відкинули на два кілометри, траса Лисичанськ-Бахмут тепер менше прострілюється. Гуманітарні вантажі їдуть».

Фейк. «Бойовики нацбатальйонів» готують у Сумах «провокацію» із застосуванням отруйних речовин. Таку інформацію міністерство оборони Росії «отримало» нібито від полонених українських військових. У повідомленні використали стандартний набір штампів російської пропаганди: «неонацисти» планують обстріляти прикордонну територію Росії з житлового району міста та спровокувати удар у відповідь, після чого підірвати ємності з хімічно небезпечними речовинами. Для фото- та відеозйомки в Сумах, начебто, вже знаходяться журналісти іноземних інформагентств. Ну і, звісно, ціль – це буцімто звинуватити російських військових у застосуванні хімічної зброї та ударах по цивільних, яких не евакуюють, а залишили у місті для «максимального резонансу».

Подібні нісенітні росіяни вкидають у медіапростір із метою або залякати людей у регіоні, де анонсують провокацію, або самі планують здійснити військовий злочин і намагаються будь-що зняти з себе відповідальність. У Службі безпеки України спростували ці повідомлення та нагадали, що саме російські військові регулярно обстрілюють мирні українські міста, вбивають цивільних, використовують їх як «живий щит», ґвалтують жінок на окупованих територіях України і на прикордонній з Україною території Росії, вивозять дітей до «фільтраційних таборів», катують чоловіків та вчиняють безліч інших звірств.

Фейк. У НАТО «домовилися не давати» Україні танки західного виробництва. Інформація ЗМІ про негласну домовленість країн НАТО не давати Україні танки —– фейк, або принаймні Чехії, як членові Північноатлантичного Альянсу, про це нічого не відомо. Про це на пресконференції з міністром оборони Словаччини Ярославом Надем сказала його чеська колега Яна Чернохова, — повідомляє чеське видання idnes.cz. Днями німецьке агентство dpa з посиланням на депутата бундестагу Вольфганга Гельміха написало, що в НАТО нібито непублічно домовилися, що не даватимуть Україні деякі види важкої техніки, на кшталт БМП або танків західного виробництва.

Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова каже: «Немає такої домовленості. Принаймні, я про неї нічого не знаю. А якби ця ідея спала комусь на думку, ми б її не підтримали», – відповіла вона на запитання журналіста. У Празі голова британської дипломатії Ліз Трасс разом із колегою з Чехії Яном Липавським також спростували подібні повідомлення. Глава Чеського МЗС Липавський сказав: «Однозначно ці твердження не базуються на реальності. Підтримка України надходить від окремих держав, а у НАТО як такої великої програми підтримки немає. Чеська Республіка пишається тим, що підтримує Україну у військовому відношенні, допомагає Україні протистояти російській агресії та бере участь у всіх відповідних проєктах, наскільки дозволяють наші можливості чи за необхідності». Очільниця Британського МЗС Ліз Трасс запевнила, що країни НАТО продовжуватимуть постачати важке озброєння Україні. Вона наголосила, що зараз важливо створити план відновлення для України.

Фейк. Рокфеллер «пропонував», аби слов’яни вбивали слов’ян, а араби арабів заради того, аби країни не створювали конкуренцію Америці. Окрім Сороса, масонів та Біла Гейста у конспірологів та дезінформаторів є ще один улюблений герой – це американський банкір Дейвід Рокфеллер (а взагалі-то будь-який Рокфеллер з сім’ї Рокфеллерів). І зараз в соцмережах, зокрема у грузинському сегменті Фейсбуку, поширюють таку вигадану цитату Девіда Рокфеллера: «Треба організувати світові процеси таким чином, аби араби вбивали арабів, а слов’яни вбивали слов’ян. Треба запобігти тому, аби країни третього світу виходили на рівень США, тому що тоді Америку накриє криза» (цитата в приблизному та скороченому переказі). Начебто ця цитата пояснює, що війна в Україні – це змова «світового уряду», а Росія – не загарбник та агресор, а жертва маніпуляцій Заходу.

В постах також вказують, де саме начебто Рокфеллер це сказав – на обіді для послів ООН в 1994 році. Але, як з’ясували фактчеркери з видання Myth detector, Рокфеллер не говорив на цьому заході ані цих слів, ані інших, які б стосувалися «організації світового порядку». Нагадаємо, що Рокфеллер дійсно був прибічником ідеє глобалізації та світового, на сам перед, економічного об’єднання. Але це не є доказом його причетності до «таємного світового уряду» — він, як і багато інших впливових фінансистів, політиків та бізнесменів, багато років публічно озвучував свої погляди. Він помер у 2017 році, за життя передавши майже мільярд на благодійність.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media