ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
29.05.2022 07:30
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 28 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 28 травня
«Сьогодні відбудеться» новий наступ на Київ, опалення «подорожчає втричі», «80% жителів» Херсонської області «хочуть отримати» російський паспорт, методички для окупантів зі «словничком евфемізмів» та інші прояви дезінформації.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Маніпуляція. В Україні ціна на опалення буде «підвищена втричі». Проросійське інтернет-видання «Страна.ua» з посиланням на слова першого заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка налякала українців, що «Нафтогаз» підняв ціни на природний газ і тепер за опалення двокімнатної квартири доведеться платити до 10 тисяч гривень. Низка інших ЗМІ поширили цю маніпуляцію.
Як пояснюють у Групі «Нафтогаз», їхня дочірня компанія «Нафтогаз Трейдинг» на виконання умов трирічних договорів з підприємствами теплокомуненерго дійсно встановила нові ціни на природний газ. Запланований з 1 червня 2022 року перегляд цін був однією з умов договору, який теплокомуненерго добровільно поукладали минулого року з «Нафтогазом». А умови трирічних контрактів погоджувалися урядом.

Однак, як запевняють у Нафтогазі, на платіжках українців це рішення не відіб’ється. Компанія утримує ціну на газ у межах річного тарифного плану «Фіксований». Таке рішення було ухвалене через воєнний стан. У Центрі протидії дезінформації про РНБО додають, що ціна на газ — 7,96 гривень за кубометр із податком на додану вартість, без вартості розподілу (постачання), а договори між 2,2 мільйонів українських і компанією будуть автоматично продовжені.
10 травня 2022 року Кабінет Міністрів України схвалив проект закону «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання протягом дії воєнного стану та подальшого відновлення». Законопроект передбачає запровадження мораторію на підвищення цін на природний газ і тарифів на теплову енергію та супутні послуги. Також законопроект передбачає, що частина міжнародної фінансової допомоги для України буде використана для стримування тарифів. Цими грішми буде компенсують різницю між економічно обґрунтованими і поточними тарифами. Цей механізм також дасть можливість теплокомуненерго розраховуватись за новими цінами на газ із «Нафтогазом» та віддати борги.

Фейк. Російські військові «вже окупували» Лиман. Міністерство оборони Росії заявило, що місто Лиман у Краматорському районі Донецької області повністю «звільнене від українських націоналістів». Цю новину масово поширили російські медіа. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі національного телемарафону сказала, що ситуація у Лимані дуже складна, але говорити про окупацію рано. «Це війна. Противник сильний і українські військові теж сильні. Тому бої запеклі», – наголосила чиновниця. Вона пояснила, поки не завершиться певний етап боїв, некоректно говорити про якісь остаточні результати та робити висновки. У процесі боїв певна частина населеного пункту може тимчасово перебувати під контролем однієї сторони. Пізніше ця ситуація може кардинально змінитися, повідомила Ганна Маляр. Вона також розповіла, що Лимані розташований великий залізничний вузол тому дехто вважає, що захоплення цього міста значно посилить ворожі позиції на Донбасі. Однак, якщо зважувати всі фактори, зокрема співвідношення сил та шляхи доставки провіанту, то це не так. Адже має бути налагоджена логістика та нормальний моральний стан війська. Тому, за словами Маляр, один Лиман суттєво на спроможність ворожого війська не вплине. У свою чергу, голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко 27 травня зазначив, що Лиман здебільшого перебуває під контролем російських військових. Водночас українським захисникам вдалося зайняти та укріпити нові позиції. Росіяни намагаються захопити Лиман вже тривалий час. 24 травня Кириленко казав, що вони заходять у місто, а наші їх вибивають. Ворог заїжджав на околиці та намагався пробитися до центру населеного пункту.

Викриття. Російським загарбникам видають методички, в яких навчають відповідати на питання українців на окупованих територіях. Слово «війна» рекомендують не вживати, як і визнавати, що вони — росіяни. У звільненому від російських загарбників селі Димерка (Київська область) співробітники Національного музею історії України знайшли методичні посібники із поясненням, як відповідати на запитання місцевого населення. Дві сторінки з цих методичок оприлюднив проєкт «НотаЄнота», їхнє існування також підтвердили «Детектору медіа» співробітники музею. За їхніми словами, документ знайшли в селищній раді, яка була захоплена росіянами. В цих методичках рекомендують окупантам не вживати слова «війна» та «вбивство», а на всі питання відповідати так, щоб «в головах закріпилася думка про те, що українська влада просила місцеве населення без пенсій, соціальних виплат, без захисту, світла та води». Треба також уникати прямого визнання, що окупанти – росіяни, потрібно відповідати що загарбники «і росіяни, і українці, але головне – що вони православні», так само, як і українці. Головна мета таких відповідей – примусити сумніватися людей в українській владі, та перекласти відповідальність за війну саме на уряд, президента чи владу взагалі. Ці методички – черговий доказ інформаційної війни проти українців, та приклад військових інформаційно-психологічних спецоперацій, які проводять вбивці на українських окупованих територіях.

Меседж: «Сьогодні відбудеться новий наступ» на Київ. Насправді ворог на Київ не наступає. Про це у телемарафоні повідомила заступниця Міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, через цей вкид, який розповсюджували у соцмережах та навіть в смс, росіяни намагалися посіяти паніку серед українців. Насправді ознак підготовки такого наступу найближчим часом нема. Однак потрібно розуміти, що загроза і Києву, і всій території України є постійно.

Фейк. «80% жителів» Херсонської області «хочуть отримати» російський паспорт.Російська пропаганда, зокрема телеграм-канал Володимира Соловйова, поширює фейк, що начебто 80% жителів Херсонської області хочуть отримати російський паспорт. Ця цифра взята зі стелі: в області не існує незалежної соціології і ніхто не проводив жодного опитування. Власне,  цифру вигадав колаборант Кирило Стремоусов – він просто сказав російським ЗМІ, що «так думає». Цього вистачило російським ЗМІ, аби поширити новини з такими заголовками. Нагадаємо, що в Херсоні та області після окупації не раз проходили мітинги проти окупації та на підтримку України, навіть попри застосування насильства проти демонстрантів. Також, за даними української влади, з Херсону виїхала половина місцевих жителів, а з області – кожен п’ятий.

Аби закріпити в свідомості росіян, які вживають державну пропаганду, що Росія «навсегда» на окупованих територіях України, кремлівські ЗМІ поширюють наратив про «владу Херсонської» або «владу Запорізької» областей. То повідомляють, що «влада Херсонської області» звертається до Путіна із проханням розмістити на Херсонщині військову базу Росії. То «влада Запоріжської області» повідомляє про плани Києва «здати Запоріжжя». Нагадаємо, що не існує «властей Запорожской и Херсонской областей». Це заявляють колаборанти, яких призначили окупатни – тобто антивакциантор Кирил Стремоусов та зрадник Кирило Рогов. Ці люди не мають відношення до влади Запорізької та Херсонської областей.  Хто такий Стремоусов та Рогов ви можете прочитати тут і тут.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media