ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
28.05.2022 09:43
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 27 травня
Антивакцинаторські групи у Viber повернулися до поширення кремлівських наративів; українське керівництво «зупинило» виробництво солі, аби продати зброю зі складів в Бахмуті; Азовське море «належить Росії»; колишній французький військовий бреше, коли розповідає про «військові злочини» українських військових, свідком яких він начебто був; Ердоган сказав, що Туреччина не буде вплутуватися в «шоу про Україну».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Викриття. Антивакцинаторські групи у Viber повернулися до поширення кремлівських наративів. З початком війни в антивакцинаторських українських групах в Viber поменшало кремлівської пропаганди, але з часом вона повертається. Про це в своєму дослідженні пишуть texty.org.ua. Наприклад, в групах поширюють тезу, що під час кожної війни протягом останніх ста років «з України німці вивозять зерно». В повідомленнях не згадується масштабне викрадення українського зерна росіянами з окупованих територій Херсонської області — як крадіжку виставляють намагання країн ЄС допомогти з експортом українського зерна із заблокованих російським флотом портів у Чорному морі. Також в групах поширюють наративи про заздалегідь «запланований західними ляльководами» розділ України та «подовження військового стану заради збагачення та безконтрольного пограбування українського народу» військовим та політичним керівництвом України. Про війну в таких повідомленнях не згадують зовсім. Один з ватажків антивакцинаторів, Остап Стахів пише, що «бензинова криза» — це теж штучно створений дефіцит заради збагачення. І, знову ж, ніяких претензій до росіян, які бомблять нафтобази та нафтопереробні заводи в Україні Стахів не має. Також у цих групах процвітають російські конспірологічні наративи про «зраду», «поганий стан української армії» та «змову масонів та євреїв» проти «братерських слов’янських народів».

Фейк. Українське керівництво «зупинило виробництво солі, аби продати зброю зі складів в Бахмуті». Російські пропагандисти поширюють фейк про «склади стрілецької зброї», яке начебто продають під час війни та саме через цю продаж було зупинено роботу підприємства «Артемсіль». Фейк детально розібрало видання StopFake.

Єдине, що є правдивим у повідомленні російських пропагандистів – це те, що склади в шахтах, де видобували сіль у Бахмуті (колишній Артемівськ) існували. Там зберігали зброю часів Першої та Другої світових воєн за часів СССР, а потім, вже під час незалежності, – частину зброї з розформованих українських підрозділів. Але ще у 2014 році 95% цієї зброї зі складів були перевезені на Західну Україну, коли навколо Бахмуту були запеклі бої. В першу чергу вивозили сучасне озброєння, але перемістили і старе – наприклад, кулемети Максим та іншу історичну зброю. Про це, наприклад, писав у 2015 році Юрій Бірюков, який був радником президента Петра Порошенка, та інспектував склади.

Зараз з військової точки зору цінності зі склади не мають значення. А один з найкрупніших виробників солі в Європі – підприємство «Артемсіль» не може працювати через обстріли. Тому сіль так подорожчала в Україні та є перебої з поставками солі в Європі. «Підприємство не працює, простоює, згідно з наказом, до невизначеного часу. Були прямі влучання в копальні, в склад. Виробничий процес неможливий. Ми ж не наразимо людей на небезпеку. Тим більше більшість жителів Соледара, співробітників ДП «Артемсіль» вже евакуювалися. Більшості працівників адміністрації, інженерно-технічних працівників немає на місці», — розповідав «Радіо Свобода» виконуючий обов’язки директора підприємства Віктор Юрін. Тому «штучно створена київським режимом криза з сіллю», про яку пишуть пропагандисти, та продаж «стрілецької збої заради продажу її в Африку» — вигадка колишнього депутата ВР Іллі Киви, який першим поширив цю брехню.

Фейк. Азовське море «належить Росії». Російські ЗМІ поширюють заяву одного з проросійських чиновників, що Азовське море нібито змінило статус та тепер акваторія буцімто «належить» Росії та окупаційний адміністрації Донецька. Ця заява є частиною російського наративу про «внутрішні моря». «Так пропаганда почала називати Чорне та Азовське моря після початку збройної агресії проти України у 2014 році та тимчасової окупації Кремлем українського Криму. Наративи про те, що Україна нібито "втратила" у 2014 році права як на півострів, так і на прилеглі Чорне та Азовське моря, є дезінформаційними», — пояснили в StopFake. Насправді, згідно з усіма міжнародними нормами, зокрема, основною Конвенцією ООН з морського права, Україна має повне право користуватися Чорним та Азовським морями. На це право не впливає ані статус українського Криму «тимчасово окупований», ані на російська збройна блокада узбережжя Азовського моря та місцевих портів.

Разом з фейком про начебто «зміну статусу Азовського моря», російська пропаганда поширює інформацію, що завдяки цьому їй «вдалося зірвати плани НАТО щодо закріплення у цьому регіоні та будівництва військових баз». Росія постійно експлуатує тему «агресії НАТО» для виправдання своїх незаконних дій, як от окупація Криму чи повномасштабне вторгнення в Україну. Фейки про буцімто наміри НАТО панувати в Чорному морі розповсюджують щонайменше років 20, активно їх використовували й на початку 2014 року. У StopFake зазначили, що наразі російська пропаганда змістила цей меседж з Чорного моря на азовське узбережжя. Хоча насправді сили Північноатлантичного альянсу не заявляли про намір «будувати військові бази» на узбережжі Азовського моря. Детальніше

Викриття. Французький колишній військовий бреше, коли розповідає про «військові злочини» українських військових, свідком яких він начебто був. Фактчекери з редакції CheckNews, що є підрозділом французького видання Liberation, викрили брехню та маніпуляції з боку колишнього військового Анрі Боке, який останнім часом багато з’являється в телевізійних програмах іноземних ЗМІ в якості свідка «військових злочинів українців, зокрема з батальйону "Азов"», які начебто бачив на власні очі. Зокрема, він стверджував, що бачив, як члени «Азова», «систематично стріляли в ноги полонених російських військових, після чого страчували російських офіцерів» - все це, за словами Боке, відбувалося в Бучі. Видання перевірило його повідомлення – і не знайшло доказів того, що він взагалі міг бачити щось з того, про що він розповідає іноземній аудиторії. Так, фактчекери отримали дані, що Боке перебував в Україні декілька разів, але більшість його поїздок – на один день, тобто він в’їжджав та виїжджав в одну й ту саму дату – наприклад, 4 квітня. Всі перетини кордону відбувалися у Львівській області. І навіть єдиний раз, коли він перебував в Україні майже три доби (менше 72 годин з 17 до 19 квітня), він знаходився у Львові, і був свідком обстрілу росіянами міста 18 квітня, що підвтерджують його власні фото. Тобто він фізично не міг дістатися Бучі жодного разу, коли перебував в Україні. Також на його фото немає доказів про те, що він спілкувався з українськими військовими — лише фото блокпостів. 

Також дослідники поспілкувалися з його колишніми колегами з військової частини, де він служив, і вони стверджують, що і тоді він багато брехав. Детальніше  про Боке можна почитати тут
Нагадаємо, що російська пропаганда часто використовує «іноземних журналістів», які виявляються блогерами з країн Європи та Америки, що мешкають в Росії, для поширення своєї дезінформації на західну аудиторію.

Фейк. Ердоган сказав, що Туреччина не буде вплутуватися в «шоу про Україну». Російські медіа поширили спотворену цитату президента Реджепа Таїпа Ердогана, який нібито заявив, що Туреччина не бажає вплутуватися в «шоу про Україну», мовляв, Анкара не приєднається до санкцій проти Москви, а російські компанії можуть вести бізнес у країні. StopFake пише, що цитата президента Туреччини була спотворена, а слова про шоу вирвані з контексту. Насправді Ердоган сказав, що Туреччина проти зазіхань на територіальну цілісність України, і намагається зробити все, щоб привести сторони до мирної угоди. Щодо «шоу», як передає слова турецького лідера aa.com.tr: «Ердоган наголосив, що замість участі в шоу, які ніяк не сприяють вирішенню кризи, Туреччина докладає якнайщиріших зусиль для припинення вогню в регіоні, а потім для підписання постійної мирної угоди, підтримуючи політичні та гуманітарні відносини з Росією».

Також Туреччина підтримувала Україну з початку окупації Криму та частин Донецької та Луганської областей, брала на себе посередництво в поверненні лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова з окупованого Криму в підконтрольну уряду частину України. Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Туреччина неодноразово пропонувала своє посередництво в організації переговорів України та Росії, а також висловлювала готовність організувати зустріч президентів двох країн.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media