ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
26.05.2022 22:14
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 26 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 26 травня
Шахраї за гроші пропонують «допомогу у визволенні з полону» українських військових; на окупованій ЗАЕС начебто «є величезні запаси урану та плутонію»; Росія «не блокує постачання зерна» з України; «адміністрація Запорізької області» повідомила, що регіон «не повернеться» під контроль Києва; посол США в Грузії «сказала», що Тбілісі має відкрити «другий фронт» проти Росії; Литва «хоче анексувати» Калінінградську область та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Викриття. Шахраї за гроші пропонують «допомогу у визволенні з полону» українських військових. Генеральний штаб української армії попередив про спроби шахраїв забагатися за рахунок родичів українських військових. «Родичам військовослужбовців Збройних Сил України почали надходити підозрілі телефонні дзвінки та повідомлення, — розповіли в Генштабі. — Користуючись емоційним станом рідних та близьких, зловмисники телефонують з прихованих номерів та пропонують за грошову винагороду "надати інформацію" про військового та "сприяти визволенню з полону". Також шахраї намагаються, нібито з метою уточнення, дізнатися особисті дані українських захисників». Генштаб офіційно повідомив, що представники ЗСУ або інших органів військового управління чи державних установ не збирають коштів та не вирішують питання звільнення з полону шляхом викупу. Насправді це питання перебуває «у виключній компетенції органів державної влади».

Фейк. На окупованій ЗАЕС начебто «є величезні запаси урану та плутонію». Інформацію, що на захопленій Росією Запорізькій АЕС нібито зберігається 30 тисяч кілограмів плутонію та 40 тисяч кілограм збагаченого урану, спершу поширив журналіст Wall Street Journal в соцмережах; звідки її підхопили та розповсюдили російські медіа. Цей фейк Росія може використати для поширення меседжу, що Україна нібито готувалася «відновити виробництво ядерної зброї», адже збагачений уран і плутоній потенційно можуть бути використані як сировина для ядерної зброї.
«Енергоатом» спростував інформацію про величезні запаси урану та плутонію, назвавши його інформаційною провокацією. «Цей вкид зроблено виключно для того, щоб вчергове шокувати російську аудиторію, як було з фейками про біолабораторії, бойових птахів тощо. На Запорізькій атомній електростанції ні уран, ні плутоній, які можна було б використати у військових цілях, не зберігалися і не зберігаються. А зберігаються — тепловидільні збірки, але це зовсім інша історія, і вона має назву — ядерне паливо. Яке, звісно ж, є на всіх АЕС світу. Також на ЗАЕС у спеціальному сухому сховищі зберігається відпрацьоване ядерне паливо, яке теж жодним чином не стосується озвучених нісенітниць», — пояснили на підприємстві.

Меседж. Росія «не блокує постачання зерна» з України. Російська влада та пропагандистські медіа протягом останнього місяця розкручують тему гуманітарної кризи в Україні та світі. Наприклад, прокремлівські телеграм-канали намагалися розхитати ситуацію в Україні повідомленням, на кшталт «українці на межі голоду, а країни Заходу вивозять з України все зерно», або «українська влада обмінює зерно на зброю, поки ціни на продукти для мирного населення значно зросли». Однак після звинувачень з боку іноземних політик та розслідувань іноземних ЗМІ, які свідчить, що Росія грабує та вивозить продовольства з окупованих територій України, а також блокує поставки через морські порти України; російська пропаганда почала розповсюджувати маніпуляції, у яких звинувачує Захід та України в проблемах з постачаннями. Мовляв саме українці «винні в зростанні цін в Європі на зерно й олію», або, що Україна буцімто «замінувала порти та узбережжя», або, що «Захід своїми рішеннями перешкоджає вивезенню зерна з території України». Разом з цим, Росія заперечує свою причетність до мародерства українського запасу продовольства, блокування портів та постачання зерна.

Насправді станом на 21 травня, як повідомив президента Володимир Зеленський, Росія заблокувала в українських портах 22 мільйони тон продовольства, поступово краде його, вивозить і намагається продати. Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Росія використовує постачання продуктів як зброю. Вона додала, що Росія накопичує власне продовольство, використовуючи затримку його експорту «як різновид шантажу», аби спровокувати зростання глобальних цін або «обміняти пшеницю на політичну підтримку». Нові супутникові знімки Maxar Technologies зафіксували, як два російські суховантажі завантажують українським зерном у порту окупованого Севастополя. За даними омбудсмана Людмили Денісової, Росія вагонами вивозить зерно окупованого Бердянська до окупованого Криму, а потім в Росії; окупанти намагаються вивезти залишки зерна з Маріупольського порту залізницею. Також Росія через порти окупованого Криму вивозить награбоване українське зерно до третіх країн. «Судно "Матрос Пазинич", яке вже транспортувало викрадене зерно до Сирії, повернулося до Чорного моря та було завантажено знову. Після виходу із кримського порту це судно вказало порт призначення Бейрут у Лівані», — розповіла Денісова.

У своїх спробах виправдатися та перекласти провину на Захід, Росія, фактично, зізналася в блокуванні постачання зерна з України. Наприклад, 25 травня заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко заявив, що Росія «готова надати гуманітарний коридор для виходу з України суден, які перевозять продовольство, в обмін на зняття деяких санкцій». Схожу заяву 26 травня зробив речник президента Росії Дмитро Песков, який сказав, що «постачання відновиться, коли Заході скасує санкції», які буцімто перешкоджають вивезенню зерна. Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес уже відкинув пропозиції послабити санкції проти Росії в обмін на коридор для експорту зерна з України. Разом з цим, заяви російських посадовців вчергове свідчать, що Росія намагається шантажувати світ та є державою-терористом.

Фейк. «Адміністрація Запорізької області» повідомила, що регіон «не повернеться» під контроль Києва. Російська пропаганда поширює інформацію, що в адміністрації Запорізької області нібито повідомили, що регіон не повернеться під контроль Києва, мовляв це «історично російська територія». На цей фейк звернув увагу проєкт StopFake. Насправді російські ЗМІ цитують не позицію української влади або позицію місцевих жителів області, а слова ставленика окупаційної влади в загарбаній частині Запорізької області Володимир Рогов, який не перший рік виступає рупором російської пропаганди. Проти нього, до речі, ще в березні 2022 року Національна поліція України відкрила кримінальне провадження за фактом колабораціоністської діяльності. «Запорізька область — територія України як юридично (закріплено Конституцією країни), так і історично. Саме на цих землях формувалося запорозьке козацтво, створювалася Запорозька Січ. Навіть після входження краю до складу Російської імперії на території області жила найбільша кількість українців», — нагадали в StopFake та додали, що частина Запорізької області наразі справді перебуває під тимчасовою окупацією, там не припиняються бойові дії, а окупанти систематично порушують права місцевих жителів. Детальніше.

Маніпуляція. Посол США в Грузії «сказала», що Тбілісі має відкрити «другий фронт» проти Росії. У соцмережах почали поширювати відео посла США в Грузії Келлі Дегнан, озвучене грузинською мовою, на якому вона нібито прямо говорить, що Грузії треба відкрити так званий другий фронт проти Росії. У цьому відео наведена цитата Дегнан: «… щоб переконатися, що збройні сили в максимальній можливій готовності, а Сполучені Штати підтримують Грузію в роботі над кроками до членства в НАТО. Це неймовірна можливість для Грузії, і не можна гаяти час». Після цих слів на відео йдуть кадри вибуху, що створює враження, що Дегнан говорила про військові дії. Фактчекери з Mythdetector зазначили, що насправді слова Келлі Дегнан поширюється в неправильному контексті. У повному інтерв'ю, замість «відкриття другого фронту проти Росії», вона розповідає про перспективи членства Грузії в НАТО, про впровадження реформ тощо. Вона не згадує про відкриття «другого фронту» і не закликає Грузію приєднатися до війни з Росією. Кадрів вибуху також немає в оригінальному інтерв’ю — їх додали, щоб створити відчуття загрози війни. Окрім цього, раніше прем'єр-міністр країни Іраклій Гарібашвілі вже заявляв, що Грузія не має наміру воювати з Росією та відкривати «другий фронт».

Фейк. Литва «хоче анексувати» Калінінградську область. Російські медіа поширили інформацію, що Литва нібито має намір анексувати Калінінградську область; буцімто для досягнення цієї мети Литва провокує Росію на військовий конфлікт із НАТО. Латвійське видання Delfi зазначило, що насправді Литва не претендувала й не претендує на територію Калінінграда та області. А метою цього вкиду насправді є «викликати почуття загрози та страху, створити помилкову картину того, що відбувається». Видання наголосило, що Литва, на відміну від Росії, твердо дотримується положень Гельсінського Заключного Акту 1975 і не робить жодних агресивних дій проти своїх сусідів. Зокрема, МЗС країни нагадувало про це та заявляло про відсутність територіальних претензій в 2017 році, коли Росія вчергове почала говорити про начебто «замах на свої території». «Роздуми як російських ЗМІ, так і проросійських блогерів, що уряд Литви може ухвалити рішення заблокувати транзит через свою територію до Калінінграда і тому треба вирішити литовське питання, є дезінформацією та спробою знайти привід для тиску на Литву. Транзит з Росії який проходить через територію Литви до Калінінграда, є предметом договору (підписаний 11 листопада 2002 року) між Росією та Європейською Співдружністю, тому Литва в односторонньому порядку не може його розірвати. Рішення блокувати транзит до Калінінграда чи ні може ухвалити лише Європейський Союз, який на відміну від Росії дотримується норм міжнародного права і тому продовжує утримуватися від такого радикального рішення», — пише Delfi.

Російська пропаганда часто використовує меседжі, що західні країни буцімто «роблять замах на територіальну цілісність» Росії, Білорусі, України тощо. Насправді попри розповсюдження Кремлем подібних меседжів та конспірологічних теорій, саме Росія окупувала частину України, Грузії, Молдови, Японії та Чечню. Детальніше про окуповані Росією території читайте у матеріалі Transparency International Ukraine. Також більше про те, у яких збройних конфліктах та війнах брала участь Росія за останні 30 років, можна прочитати в матеріалі Ukraїner.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media