ms.detector.media
MediaSapiens
26.05.2022 13:00
США та Британія шукають заміну GPS через агресію Росії
США та Британія шукають заміну GPS через агресію Росії
Нині Росія у війні в Україні перевіряє свої засоби для глушіння сигналів GPS.

Видання The Times повідомило, що Велика Британія та США через агресію Росії шукають альтернативу навігаційній системі GPS, яка не буде залежати від супутникових даних. Про це пише Liga.net.

Нині Росія, серед іншого, використовує війну в Україні для перевірки своїх засобів для глушіння сигналів GPS. Заступник міністра оборони Великої Британії Джеремі Куїн зазначив, що уряд «має бути готовий» до загрози втручання у роботу супутників. Британське міністерство в справах бізнесу, енергетики та промислової стратегії також підтвердило інформацію про те, що наразі уряд країни шукає альтернативи GPS.

У Британії розглядають власну навігаційну систему OneWeb та американську NextNav. Як пише The Times, з NextNav вже ведуть переговори про розгортання у Лондоні та Манчестері системи навігації, яка використовує лише наземний сигнал.

«Ми співпрацюємо з федеральним урядом США, щоб спробувати створити систему, яка зможе замінити GPS через загрози з боку Росії й інших держав», — заявив керівник NextNav Ганеш Паттабіраман. За його словами, різке припинення роботи GPS може призвести до збоїв в енергетиці, мобільному звʼязку, роботі банків і використанні високоточних озброєнь.

Нагадаємо, на початку травня 2021 року у Держспецзв’язку повідомили, що хакери намагаються атакувати Starlink. Ще 27 лютого засновник компанії SpaceX Ілон Маск погодився надати Україні доступ до супутникового інтернету та активував сервіс Starlink в Україні, а 28 лютого в Україну доставили термінали глобальної супутникової системи Starlink. Маск також адаптував станції для супутникового інтернету Starlink до українських потреб: було оновлено програмне забезпечення для зниження споживання енергії та увімкнено мобільний роумінг. Тоді Ілон Маск попереджав, що станції Starlink можуть стати цілями російських військ. 

Фото: henry perks / Unsplash

ms.detector.media