ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
25.05.2022 10:52
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 24 травня
З обіцяних 40 мільярдів доларів, які США мають намір виділити Україні, українцям «залишиться лише 15%»; наші війська розмістили вогневі позиції «у школах Одеси»; Херсон обстрілюють «українські націоналісти»; командування «відправило українських солдатів прямісінько в полон»; запроваджені проти Росії санкції «не зупинять війну» в Україні.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Маніпуляція. З обіцяних 40 мільярдів доларів, які США мають намір виділити Україні, «українцям залишиться лише 15%». Таку заяву голови Держдуми Росії В'ячеслава Володіна поширили російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали. За його словами, із 40 мільярдів 35 відсотків піде на фінансування збройних сил США, 45,2 відсотка планує витратити на інші країни, 4,8 відсотка передбачено на допомогу біженцям, поновлення роботи посольства США в Україні, іншу дипломатичну підтримку.

21 травня 2022 року, президент США Джо Байден підписав закон, який передбачає 40 мільярдів доларів допомоги Україні. Згідно з цим документом, гроші мають бути направлені на військову та гуманітарну допомогу. 20 мільярдів доларів з цих грошей підуть на озброєння, решта – це пряма бюджетна допомога і гуманітарна. Ця сума рекордна, оскільки спочатку Байден просив виділити 33 мільярдів, проте за ініціативи демократів додали ще 7. Як зазначили напередодні в Пентагоні, до підписаного закону, за час роботи адміністрації Байдена, тобто приблизно від початку 2021 року, США надали Україні допомогу на близько 4,6 мільярда доларів, із них на 3,9 мільярда від початку повномасштабного російського вторгнення. Детальніше.

Фейк. Українські військові розмістили «вогневі позиції» у школах Одеси, а поряд із будинками «стоїть бронетехніка». Про це заявило Міністерство оборони Росії. Проте це чергова брехня росіян. Керівниця міського департаменту освіта і науки Олена Буйневич розповіла, що у школах Суворівського району, про які згадують росіяни, є лише охорона, вчителі та дирекція: вони готуються до закінчення навчального року.

«Міністерство оборони Росії бреше. Ну, не вперше. Їм не звикати. Я розумію і поділяю хвилювання мешканців густонаселених мікрорайонів шкіл № 40 (була в минулих зведеннях), 14 та 71. Там довкола висотки. Острівці приватного сектора та великі „чешки“, „хрущовки“, типові для спальних районів. Там немає жодних „вогневих позицій, бронетехніки та артилерії“. Там є сторож, директор, вчителі. Люди заповнюють журнали, виходять на уроки онлайн, готуються до закінчення навчального року», — додала чиновниця. Під її дописом у фейсбуку мешканці Одеси підтвердили у коментарях, що ні військових, ні бронетехніки біля шкіл немає. Міністерство оборони Росії не вперше тиражує подібні фейки. Українським військовим вже доводилося спростовувати російські нісенітниці про розташування позицій у катакомбах, обласних лікарнях та на Одеській кіностудії.

Фейк: Херсон обстрілюють «українські націоналісти». Кремлівські ЗМІ стверджують, що після того, як Херсон окупували російські війська, українські військові стали «безупинно обстрілювати» місто. Водночас росіяни «захищають» мирних жителів Херсона своєю протиповітряною обороною. Стверджується також, що обстріл ведеться з боку Миколаєва.

Пропагандистський сайт Ukraina.ru пише , що такі дії – це «точка неповернення», щоб налякати регіон, «готовий до співпраці з росіянами». Про такі дії пропагандистів повідомляє StopFake.

Російські ЗМІ не надають жодних фото- або відеодоказів. Так само не було надано доказів і щодо «вибухів» 12 травня. Інформацію не підтвердила і місцева влада. Також інформацію про вибухи у центрі Херсона не підтвердили й місцеві групи у соцмережах.

Так, у групі «Х*вый Херсон» сказано: «Читачі повідомляють про вибухи в області, які доносяться до міста. Найімовірніше, це відльоти, в Одесі вже вибухи». Повідомлялося також і про потужні вибухи в області, але не в місті.

Дійсно, цього дня обстрілювали Одесу, де від російських ракет постраждав Воронцовський палац. Також 12 березня ввечері російська армія обстріляла Миколаїв із реактивних систем залпового вогню. Про це повідомив мер Миколаєва Олександр Сенкевич, додавши, що обстріл вели з боку тимчасово окупованого Херсона. На заяву ж російських пропагандистів про обстріл Херсона «українськими націоналістами» у місцевій групі відреагували сміхом

Раніше голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім заявляв, що обстрілювати Херсон ніхто не збирається і що заяви російської пропаганди абсурдні.

«По-перше, відстань навіть не дає нам можливості дістати до Херсона. По-друге, наші військові ніколи не стріляють по наших містах. У нас немає необхідності в цьому – є багато цілей у полях, військових цілей», – сказав Кім в інтерв’ю Бі-бі-сі.

Попередні спроби російських окупантів представити свої дії в центрі міста як «обстріл Херсона українцями» не були успішними. Так, дослідники Digital Forensic Research Lab зауважили, що відео пропагандистів, на якому нібито показували наслідки обстрілу 27 квітня, було записано раніше, ще до того, як у місті стався вибух. А місцеві ЗМІ показали, що вибухи сталися через росіян. «Ракета, випущена росіянами, спрацювала не високо в повітрі, як має бути, а в безпосередній близькості до землі. І осколками від російського Бука вибило вікна та пошкодило стіни будівель», – пише видання «Мост»Місцевий телеканал ВТВ також показав вражаючі елементи характерної квадратної форми, що використовуються російським «Буком». Водночас російська окупаційна армія продовжує злочинні дії проти мирного населення Херсонщини. Так, було обстріляно колону біженців, які виїжджали з Херсонської області, з боку Берислава. На ніч на 12 травня російські військові застосували заборонені міжнародним законодавством фосфорні снаряди під час чергового обстрілу Нововоронцовської громади Херсонської області.

Маніпуляція: Командування відправило українських солдатів прямісінько в полон. Російська пропаганда продовжує поширювати дезінформацію про те, що українські військові нібито масово здаються в полон через брак зброї та боєприпасів, а також ставлення до них з боку військового керівництва, яке нібито «шле їх на вірну смерть». StopFake повідомляє, що цього разу в мережі активно поширюється відео, на якому український військовий повідомляє своєму командиру, що він і його товариші по службі зараз перебувають у полоні в Донецьку.  Військовий каже, що їх відправили забирати поранених з-під Петровського, проте нічого не видали – ані зброї, ані екіпірування. Деякі користувачі мережі запевняють, що на відео українські морпіхи, які заблукали. 

На відео зафіксовано розмову військового зі своїм командиром. Чоловік телефоном представляється як Анатолій Рищиковець і пояснює командиру обставини, за яких вони потрапили в полон: «Нас відправили дві таблетки” забирати поранених з Петровського, а за двома 66 (ГАЗ-66 — ДМ), куди вантажити. Без броні, без нічого. Сказали – їдьте, вас зустрінуть. І все. Ми тут». Також військовий у розмові згадує населений пункт Петрівське, який зараз перебуває на окупованій території Донеччини.

Слід зазначити, що полонені одягнені у камуфляж старого зразка DPM, який не є штатною уніформою української армії. Також на 32-секундному відеоролику можна побачити емблему пропагандистського видання LifeNews.

За допомогою інструмента InVID вдалося з’ясувати, що цей відеоролик розповсюджується в мережі з 22 серпня 2014 року. Також StopFake зміг знайти публікацію на LifeNews (зараз Life.ru). У ній йдеться, що спецпідрозділ так званої «Донецької Народної Республіки» «Кальміус» взяв у полон 13 військовослужбовців, із них троє – майор, підполковник та полковник Зукраїнської армії. У мережі також можна знайти списки українських військовослужбовців, які потрапили в полон у 2014 році. Серед них є Леонід Рищиковець. Окрім цього, військовий згадується і у списках українських полонених, яких провели центром Донецька під час «параду» 24 серпня 2014 року. У цьому списку він значиться як військовослужбовець батальйону територіальної оборони Рівненської області «Горинь». Також в українських ЗМІ можна знайти публікації від серпня 2014 року, де вказується, що достовірної інформації про те, яким чином бійці «Горині» опинилися в полоні, наразі немає.

Леоніда Рищиковця було звільнено 20 вересня 2014 року, після 32-денного перебування у полоні. На сайті «Рівненські вісті» можна прочитати інтерв’ю Леоніда про життя в полоні. 

Меседж. Запроваджені проти Росії санкції «не зупинять» війну в Україні. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, Росія використовує хорватського депутата Європарламенту Міслава Колакушіча для поширення кремлівського меседжу, що «запроваджені проти Росії санкції не зупинять війну в Україні». «Днями під час виступу в Європарламенті Міслав Колакушіч заявив: якщо Євросоюз справді не хоче фінансувати війну, то має запровадити санкції також і проти США, що постачають зброю Україні. Загалом Колакушіч досить обережно просуває кремлівські тези в західному інформаційному просторі, не висловлюючи відверту підтримку Росії. Періодично депутат Європарламенту ретранслює меседжі Росії про "залежність ЄС від США" та дискредитує українських союзників на міжнародній арені», — йдеться у повідомленні. Такий меседж вигідний російській пропаганді, щоби дискредитувати союзників України в цій війні, мовляв, санкцій, які вводять країни ЄС недостатньо, щоби її зупинити, а США навпаки підігрує агресії і робить все для того, щоби війна тривала довше. Насправді США на правах союзника надає Україні зброю для оборони своєї цілісності та суверенності, на які й посягнула Росія розв'язавши криваву війну.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media