ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
24.05.2022 06:52
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 23 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 23 травня
Харків «здають окупантам», Росія привезла на Херсонщину блогерів-путінців під виглядом «іноземних журналістів», Україна «планує захопити частину Білорусі» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Влада Харкова «здає місто окупантам», тому «звільняє» комунальників. Таку інформацію поширюють російські пропагандисти. Зокрема, у соціальних мережах з'являється допис, що Харків планують здати окупантам, оскільки у місті нібито звільняють працівників комунального підприємства «Харківські теплові мережі». «Влада Харкова, за всіма ознаками, упевнена, що місто перейде під контроль Росії, інакше навіщо їм повністю руйнувати всю структуру Харківських тепломереж? У ХТС звільняють всіх працівників без компенсації невиплачених за три місяці зарплат. Звільняють операторів, без яких опалювальний сезон розпочати неможливо. Значить, розуміють, що починати їм його не доведеться?», — йдеться у фейковому повідомленні, яке масово поширюється. Це неправда. За даними фактчекерів Харківського антикорупційного центру, з перших днів війни оператори котельних, слюсарі, зварювальники та інші співробітники КП «Харківські теплові мережі», ризикуючи життям, рятували систему опалення міста. Наразі кожен день проводяться ремонтні роботи. Про роботу майже щоденно є звіти на сайті міської ради. Також робота по підготовці до нового опалювального сезону вже розпочалася та не припиняється, незважаючи на те, що щоденно у Харкові зменшується кількість житлових будинків, які неможливо було підключити до тепла через обстріли. Тобто всіх комунальників із підприємства не звільняють, навпаки — вони працюють далі та, станом на 7 травня, проблем з фінансуванням на підприємствах немає. Аванс за квітень на той час отримали працівники всіх підприємств, частина отримала і зарплату.

Фейк. В окупованому Херсоні потрібно розраховуватися «виключно російськими рублями». Зараз в мережі зустрічається чимало міфів та спекуляцій щодо життя в окупованому росіянами Херсоні. Зокрема, шириться міф, що у Херсоні потрібно розраховуватися російськими рублями за всі товари та послуги. Однак це не так. Міф спростувала херсонська журналістка, яка наразі живе в окупації. Вона поділилася правдивою інформацією із фактчекерами проєкту «По той бік новин». За її словами, в Херсоні продовжує діяти українська фінансова система і розрахунок рублями просто неможливий. На Херсонщині, зокрема в Генічеську, росіяни намагаються ввести готівкові розрахунки рублями, але це лише спроби, причому не дуже вдалі. Хоча якщо дуже постаратися, готівку таки можна отримати, зокрема на банківську картку. Хай там як, херсонці дуже сподіваються, що до розрахунку рублями не дійде.

Фейк. Українські військові «тримають у заручниках» дітей у підвалі школи в Боровій на Харківщині. У Борівській громаді Харківської області спростували фейк, що розповсюджується російськими пропагандистами, про розміщення українських військових у місцевій школі. Про це повідомляє «Детектор медіа» із посиланням на Харківський антикорупційний центр. Російські пропагандисти, з посиланням на начальника Національного центру управління обороною Росії Михайла Мізінцева, заявили, що бійці «нацбатальйону “Азов”» тримають у заручниках дітей та мирних жителів у підвалі школи, розташованому в селищі Борова Харківської області. У фейковому повідомленні сказано, що у дитсадку «Берізка» українські захисники обладнали казарми, а також розмістили військову техніку на вказаній території. Пропагандисти поширюють брехню, що українські військові тримають мирних жителів не лише у підвалах садку, а й у школі. Серед заручників, за словами росіян, окрім дітей, є жінки. Населений пункт Борова з 13 квітня перебуває під повною окупацією російських військових. Вони квартируються у будівлі місцевої школи та дитячого садка. Активісти Харківського антикорупційного центру наголосили, що Мізинцев часто займається поширенням фейків. Раніше він поширив неправдиву інформацію про те, що українські військові розміщують вогневі позиції у Кам'янці-Подільському на території школи-інтернату №2 та дитячого туберкульозного санаторію.

Викриття. У Росії видали фанатів Путіна на Херсонщині за «іноземних журналістів». Російський пропагандистський «Перший канал» показав сюжет про нібито «іноземних журналістів», які відвідали окуповану Херсонську область. Насправді ж виявилося, що ці «журналісти» – це блогери-фанати Путіна, які вже не один рік живуть у Росії. На це звернув увагу колишній журналіст телеканалу «Дождь» Ілля Шепелін, про що він написав у твітері. Він розповів, що Томас Рьопер і Джон Дуган, яких показали як «іноземних журналістів», насправді ні в яких ЗМІ не працюють.  При цьому пропагандисти протитрували Рьопера як «журналіста видання Anti Spiegel з Німеччини». Проте насправді це його особистий блог, який ще й створений на домені, зареєстрованому в Росії. У цьому блозі «лояльний до Путіна» Рьопер ретранслює усі методички Кремля, зазначили у в телеграм-каналі «Труха Україна». Як розповів дописувач Майкл Елгорт у коментарі до допису Шепеліна у Twitter, росіяни возять такий набір псевдожурналістів, до якого входять 9—10 людей, по усіх захоплених місцях.

Фейк. Україна «хоче захопити» дві області в Білорусі. Таку інформацію поширили білоруські пропагандисти, зокрема, Ксенія Лебедєва в ефірі телеканалу «Беларусь 1». У сюжеті йшлося про те, що «бандерівці» планували захопити Брестську і Гомельську область Білорусі. За словами пропагандистки, бандерівці мріють додати до України частину Брестської і Гомельської областей, а від Росії — землі, які відійшли до її складу ще у XVIII столітті. «Чому південь Білорусі такий важливий для українських націоналістів? Тому що ще у 2018 році, а це майже п’ять років тому, вони планували, що саме ця територія про всяк випадок може стати плацдармом для введення російських військ в Україну», — заявила Лебедєва. Як пишуть фактчекери проєкту «Брехунець», пропагандистка додала, що за таких умов вона висловлює думку «тих самих націоналістів», які нібито вважають, що Україна опинилася б в колі недружніх держав, в тому числі і Заходу. Однак це — неправда. Україна — мирна країна, яка не здійснювала жодного нападу на якусь із суверенних держав та не прагне й не прагнула захопити нову територію. Натомість українські території прагне загарбати Росія, яка у 2014 році анексувала український Крим та напала на Донецьку та Луганську області, а у 2022 році розпочала повномасштабну війну.

Фейк. Через вступ до НАТО Фінляндія «втратить стабільність». Такий меседж розповсюджують російські пропагандисти, зазначили у Центрі протедії дезінформації. За версією російських пропагандистів, «нейтральна Фінляндія вирішила проміняти доступний російський газ на членство в НАТО. Жителі Фінляндії відмовились платити за російський газ в рублях. Щоб покрити дефіцит, Фінляндія збирається докупати газ в США за завищеною ціною».
Насправді в зв’язку з російською агресією щодо України нейтральна Фінляндія подала про вступ до НАТО. «Водночас, щоб убезпечити себе в майбутньому від російського газового шантажу, Фінляндія орендувала в компанії Excelerate Energy з США плавучий термінал для видобування та виробництва зрідженого природного газу», – пояснили в РНБО.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media