ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
23.05.2022 07:24
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 22 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 22 травня
Українців у ЄС «перевіряють на туберкульоз через біорозробки НАТО», Україна начебто «не збережеться в нинішніх кордонах» через «грубі порушення прав» російськомовного населення, світу та Україні «треба йти на поступки та домовлятися» з росіянами.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк: Українців у ЄС «перевіряють на туберкульоз через біорозробки НАТО». Російські медіа поширили чергову брехливу заяву Марії Захарової щодо «американських біолабораторій в Україні». За словами речниці російського МЗС, українців у країнах Європейського Союзу нібито «перевіряють на туберкульоз, оскільки знають про біологічні лабораторії НАТО в Україні». 

«Українські біологічні лабораторії займалися посиленням патогенних властивостей збудників чуми, сибірки, туляремії, холери та інших смертельних хвороб із використанням методів синтетичної біології», — заявила Захарова.

Інформація, що українських громадян нібито «масово тестують» на туберкульоз на в’їзді до країн Європейського Союзу – російський фейк, елемент інформаційної війни проти України, покликаний посіяти страх і недовіру до українських громадян у європейських державах. Про це повідомляє StopFake.

Після початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року країни Євросоюзу значно полегшили правила перетину кордону ЄС для українських громадян. Через агресію Росії європейські держави зняли всі обмеження щодо в’їзду українців на територію Євросоюзу. Європейська Комісія роз’яснює, що «відсутність проїзних або медичних документів (наприклад, довідка про щеплення, тест на COVID-19) не стане на заваді вашому в’їзду до ЄС», – йдеться в інформаційному бюлетені ЄК. Наголошується, що Євросоюз для українців послабив також митний та ветеринарний контроль: громадяни України безперешкодно можуть в’їхати до ЄС із речами та домашніми тваринами. 

В інформаційному бюлетені Європейської Комісії окремо вказується, що навіть за відсутності біометричного паспорта для виїзду за кордон, звичайного паспорта або будь-якого іншого документа, що посвідчує особу, українці мають право в’їзду на територію Європейського Союзу на гуманітарних підставах. У такому разі українцю без документів слід залишатися доступним для органів місцевої влади у безпечному місці на території ЄС. 

До початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну для в’їзду українців до країн ЄС також не було жодних особливих медичних вимог, окрім сертифікату про вакцинацію проти COVID-19 або негативного ПЛР-тесту для тих, хто не щеплений від коронавірусу. У правилах перетину кордону з ЄС для українців немає жодної згадки про необхідність проходження тестування на туберкульоз ані в оновлених правилах, що діють з 24 лютого 2022 року, ані в довоєнних правилах перетину кордону з ЄС. 

StopFake не раз спростовував російські фейки про «секретні біолабораторії США в Україні», які Кремль взявся активно розповсюджувати після 2014 року. Програма боротьби з біологічною загрозою Міністерства оборони США вже два десятиліття працює в Україні спільно із українським урядом над забезпеченням безпечного зберігання збудників хвороб, проводячи мирні дослідження та розробляючи вакцини. Угода про заснування Науково-технічного центру в Україні була підписана Канадою, Швецією, Україною та США 25 жовтня 1993 року. Окрім України до угоди приєдналися Азербайджан, Європейський Союз, Грузія, Молдова, США та Узбекистан. Усі дані про місію міжнародного наукового співробітництва — у відкритому доступі, а інформація про науково-технічні лабораторії не «засекречена»

Більше того, ще в березні, коментуючи російські заяви про «військову біологічну програму в Україні», заступник Генерального секретаря, Високий представник з питань роззброєння Ісумі Накаміцу заявила, що ООН «нічого не відомо про будь-які програми біологічної зброї в Україні».

Викриття. СБУ отримала докази, що ракетний обстріл залізничного вокзалу у Краматорську здійснили з окупованої Донеччини, в той час як пропагандисти розповідали зворотнє. Служба безпеки України отримала беззаперечні докази причетності російських окупантів до обстрілу залізничного вокзалу у Краматорську 8 квітня, в результаті якого загинула 61 особа, 121 людина отримала поранення. Про це повідомив речник СБУ Артем Дехтяренко.
Завдяки низці досліджень траєкторії польоту ракети та аналізу інших аспектів вдалося встановити, що удар було здійснено з території окупованих районів Донецької області.
Експерти підтвердили, що для обстрілу застосували керовану одноступінчасту твердопаливну ракету 9М79-1 із зарядом касет. На широкий загал вона відома як «Точка У».

За інформацією СБУ, декілька комплексів із «Точкою У» розміщені на окупованих територіях Донбасу та використовуються загарбниками вже протягом 8 років.

Слідчі СБУ продовжують свою роботу і поповнюють доказову базу у межах кримінального провадження за ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Меседж. Україна «не збережеться в нинішніх кордонах» через «грубі порушення прав» російськомовного населення країни. Таку думку цими вихідними поширив так званий постпред окупованого Криму при російському президенті Путіні, Георгій Мурадов.
«Це особливо стосувалося прав державотворчого російського народу, мовні права якого закріплені в десятій статті української конституції. Проте ці принципи були грубо порушені», – вважає він. Він додав, що Росія більше «не дозволить обмежувати» права російськомовних громадян і що «землі цих територій історично були російськими, і їх населення переважно розмовляє російською мовою». Цей наратив російська історична пропаганда поширює не перший рік, мовляв, Крим і Донбас завжди були російськими, а південний схід України – це насправді «Новоросія». У відповідь українські історики стверджують, що протягом своєї писемної історії Крим належав Росії лише 5,6% часу (для порівняння Кримському ханату – удвічі довше, 11,4%); росіяни становили відносну більшість у Криму лише 4% його писемної історії, а абсолютну більшість – лише 2,5%. Донбас же традиційно мав регіональну ідентичність, хоч, знову ж таки, більшість населення, принаймні на сільських територіях, становили і становлять українці, зазначено у книзі-дослідженні «Ре-візія історії: російська історична пропаганда та Україна».
Нагадаємо, що у статті 10 Конституції України зазначено, що «державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України».
Мета цієї статті – не заборонити російську, а сприяти розвитку української мови. Хоча за президенства Віктора Януковича були спроби внести зміни у десяту статтю, запровадивши російську мову як другу державну.

Хоча в Україні східні і південні області були більш російськомовними, як показує дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», війна Росії проти України кардинально змінила ситуацію. За результатами опитування стало відомо, що за останнє десятиліття спостерігається постійна динаміка зростання кількості тих, хто вважає українську мову рідною: з 57% у 2012 році до 76% у 2022 році. Також спостерігається постійне зменшення російськомовного сегменту українців: у 2012 році таких респондентів було близько 40%, а на початку війни — 18%.

«Безпрецедентне єднання суспільства на тлі війни справило різкий вплив і на ставлення до статусу мови: сьогодні абсолютна більшість (83%) за те, щоб українська була єдиною державною мовою в Україні. Така думка домінує в усіх макрорегіонах, вікових і мовних групах. З іншого боку, за надання державного статусу російській мові до війни висловлювалася майже чверть, а сьогодні — лише 7%», — ідеться в повідомленні соціологічної групи за результатами опитування. Зокрема, дослідження засвідчило, що сьогодні 67% вважають, що жодних проблем між україномовними та російськомовними громадянами в Україні не існує.

Викриття. Росія через лояльних іноземних експертів просуває наратив, що «світу та Україні треба йти на поступки» та «домовлятися» з росіянами. Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при РНБО України. The National Interest опублікував матеріал ветерана розвідки США Пола Пілара, в якому він заявляє, що «приниження» Росії санкціями та усунення Путіна від влади «зашкодить всьому світу». Про велич Росії цього тижня знову говорив сербський політолог Джордже Вукадіновіч, інтерв’ю з яким тиражували кремлівські медіа за кордоном. Вукадіновіч стверджує, що НАТО «має понести відповідальність за війну» в Україні.
У матеріалі Politico вчені Патрік Портман, Джастін Логан та Бенджамін Фрідман висловили думку, що Україні треба повертатися до «перемовин з Росією», бо Захід дає Україні «хибну надію на перемогу» у цій війні, приховуючи те, що не може довго допомагати грошима та зброєю. Всі ці заяви — маніпулятивні. Через так званих іноземних експертів Росія намагається нав’язати світу необхідну їй точку зору.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media