ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
22.05.2022 05:31
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 21 травня
«Русскій фейк, іді на***!»  Cпростовуємо російську брехню за 21 травня
Єрмак «просить армію» не використовувати безпілотники Bayraktar під час бойових дій, соліст гурту Kalush Orchestra вітав глядачів «Євробачення ««нацистським салютом», Михайло Подоляк хоче «влаштувати геноцид» у Харківській області та на Донбасі, Україна «заблокувала турецькі кораблі» у порту Одеси, використовуючи їх як «живий щит», Борис Джонсон «перешкоджає» мирному вирішенню ситуації в Україні, Польща має «підступний намір перейти на бік Росії» та «захопити» західну частину України.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Єрмак «просить армію не використовувати безпілотники Bayraktar» під час бойових дій. В українському сегменті соцмереж з’явився черговий фейковий документ – начебто прохання керівника Офісу президента Андрія Єрмака до керівництва армії не використовувати безпілотники Bayraktar під час бойових дій. В листи, що адресований Валерію Залужному, повідомляється, що фото «збитих безпілотників», що поширюють у ЗМІ, шкодить репутації турецького виробника систем, з яким в України планується довготривале співробітництво. Начебто Єрмак просить не використовувати безпілотники на небезпечних напрямках, де йдуть бойові дії. На поширення листа звернув увагу проєкт «НотаЄнота».

Звісно, це черговий фейк, який має на меті дискредитувати Єрмака та довести, що системи Bayraktar неефективні та їх постійно збивають російські окупанти, пишуть фактчекери. При цьому автори фейку навіть не спромоглися перевірити посаду генерала Залужного, до якого начебто звертається Єрмак: у фейковому листі вказано, що він – «начальник Генштабу». В реальності, Залужний – головнокомандувач, а начальник Генштабу— Сергій Шептала.

Фейк. Соліст гурту Kalush Orchestra вітав глядачів та шанувальників «Євробачення» нацистським салютом. Перемога українського гурту Kalush Orchestra у «Євробаченні-2022» досі не дає спокою російській пропаганді. В соцмережах різні акунти, що ведуться різними мовами поширюють відео, де начебто соліст гурту Олег Псюк підіймає руку в нацистському салюті, аби привітати глядачів Євробачення. Насправді це маніпулятивний скріншот: з інших ракурсів і на відео видно, що він махає рукою. Цей фейк спростувала, наприклад, фактчекерська служба Reuters. Раніше фейк на цю ж тему поширювали про ведучу «Євробачення» з Польщі – начебто вона «зігувала» під час перемоги Kalush Orchestra. Всі ці численні фейки – частина намагань Росії довести, що її армія «бореться з нацистами» в Україні.

Фейк. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк хоче «влаштувати геноцид» у Харківській області та на раніше окупованих територіях Донеччини і Луганщини. Пропагандисти вирвали з контексту фразу Михайла Подоляка, щоб переконати свою аудиторію у «правильності» своїх наративів про так званий «геноцид росіян на Донбасі».  
Як повідомляє StopFake, агітпроп використав цитату Подоляка, яку він сказав під час національного телемарафону.  «Радник голови офісу Зеленського Подоляк захотів влаштувати тотальний геноцид у Харківській області, а також у ЛНР та ДНР. Аж до того, щоб слово «росіянин» тут взагалі забули», – пише прокремлівський «Царьград».  Насправді Подоляк, коментуючи ймовірний подальший перебіг подій в Україні, відповів, що про те, як відбуватиметься контрнаступ, говоритимуть в армії, а для нього принципово, «щоб ми звільнили обов’язково, причому жорстко щодо колаборантів та російських військовослужбовців, Херсонську область, це навіть не обговорюється, Запорізьку область, це навіть не обговорюється. Нам потрібна акваторія Азовського моря однозначно. Я за те, щоб на Харківщині взагалі забули слово росіяни”, я за те, щоб у Луганській та Донецькій областях забули слово “росіяни”. І щоби всі ці кримінальні елементи, які там себе називають якоюсь “владою”, щоб їх не було, фізично не було. Тому що вони — звичайні бандити».

Ні про який геноцид росіян чи дерусифікацію Донбасу, як випливає з цитати, Подоляк не заявляв.

Фейк. Україна «заблокувала турецькі кораблі» у порту Одеси, використовуючи їх як «живий щит». Таку інформацію поширила турецька газета Aydınlık, яка належить проросійській партії Vatan. Цю брехню масово розтиражували прокремлівські медіа. Мовляв, що Україна не випускає іноземні кораблі з портів, щоб запобігти нападу на Одесу. «Якщо росіяни почнуть операцію в Одесі і завдадуть удару по турецьких кораблях, вважається, що в турецько-російських відносинах виникне напруженість», – пише газета.

У Міжнародній палаті судноплавства повідомили, що станом на 5 травня у портах Одеської області залишалися щонайменше 40 іноземних цивільних суден. Вони стоять на якорях через блокування судноплавства з боку Росії, йдеться на сайті «Суспільне. Новини». Керівник проєкту «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» Андрій Клименко заявляв, що Росія замінувала шляхи від Босфору до Одеси й повідомила, що це українські міни. 

26 березня турецька влада була вимушена припинити рух суден через Босфор через виявлення у її водах міни старого зразка. У пресслужбі Військово-морських сил країни заявили, що російська агресія проти України напряму впливає на безпеку у Чорноморському регіоні та фактично паралізує вільне судноплавство усіх причорноморських країн.

Маніпуляція. Борис Джонсон начебто «перешкоджає» мирному вирішенню ситуації в Україні. Таку інформацію масово поширили російські ЗМІ з посиланням на американське видання Bloomberg. Першоджерелом цієї маніпуляції стала колонка індійського письменника Панкаджа Мишра під назвою «Україна має остерігатися британців, які дарують їй подарунки». По-перше, думка письменника не відображає думку редакції чи компанії Bloomberg LP та її власників. По-друге, у своїй колонці письменник висловив припущення, що прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, міністерка закордонних справ Елізабет Мері «Ліз» Трасс і міністр оборони Бен Воллес прагнуть під час війни в Україні покращити політичну кар’єру. І що усунення Джонсона з посади не вирішить питання британської підтримки України. Ще у листопаді 2021 року Борис Джонсон сказав, що Велика Британія підтримує Україну тому, що віддана демократії та свободі, а не не через вороже ставлення до Росії. 2 березня 2022 року на надзвичайній сесії Генеральної Асамблеї ООН 141 держава засудила російське вторгнення в Україну і закликала Росію негайно вивсти війська з України. А 39 країн, координованих Великобританією, подали найбільше в історії звернення про воєнні злочини до Міжнародного кримінального суду. По-третє, одна з вимог представників Британії, на думку письменника, – витіснити Росію з Криму. Як відомо, 24 лютого Росія розпочала війну проти України. 28 лютого на українсько-білоруському кордоні в Гомельській області відбулися перші переговори української та російської делегації. З того часу відбулося кілька зустрічей. Ведучи переговори, Росія продовжувала і продовжує досі вбивати цивільних людей, обстрілювати і окуповувати території України, зокрема на сході і півдні, щоб мати сухопутний шлях до окупованих Криму й Придністров'я. Кримське питання обговорювалося ще 29 березня у Стамбулі. Тоді українська делегація з власної ініціативи, а не під впливом Британії, запропонувала Росії зафіксувати в окремому пункті договору те, що питання статусу Криму і Севастополя буде вирішуватися протягом 15 років на двосторонніх переговорах у мирній обстановці.

Наразі, як сказав радник керівника Офісу президента, переговорник з Росією Михайло Подоляк, переговорний процес на паузі через низку причин: Росія не хоче втрачати репутацію, визнавати свою неправоту та прорахунки, зменшувати вимоги. «Не пропонуйте нам припинення вогню — це неможливо без тотального виведення військ Росії», – сказав Подоляк.

Меседж. Польща «має підступний намір» перейти на бік Росії та «захопити» західну частину України. Так звучить нова модифікація фейка про нібито плани Польщі взяти під контроль західні області України.

Раніше російські пропагандисти вигадували, що Польща хоче ввести війська на Західну Україну або що хоче за допомогою миротворців НАТО взяти під контроль Західну Україну. Цього разу прокремлівський блогер Юрій Подоляка поширює меседж, що Польща планує перейти на бік Росії і тоді захопити західні області України. На відео він стверджує, що після окупації частини Заходу України Польща розпочне денацифікацію українського населення. Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони України нагадує, що меседж про те, що Польща готується анексувати західну частину України, залишається одним з головних наративів гібридної війни Росії проти України, яка має на меті розколоти відносини між Польщею та Україною. Всі повідомлення з таким меседжем базуються лише на особистій думці автора та підтверджуються заздалегідь сфальсифікованими «фактами». 20 травня президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вважав би найкращим завершенням війни Росії проти України перемогу України з повним відновленням територіальної цілісності. Це вкотре підтверджує добросусідські відносини між Польщею та Україною. Детальніше.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media