ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
21.05.2022 07:19
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 травня
Дрон-камікадзе «знищує американські гаубиці», українські військові «некомпетентні» і «видають свої підбиті танки за знищену російську техніку», в Енергодарі протест пожежників проти викрадення керівника видають за «огляд техніки» перед початком «небезпечного сезону», через «скасування фінансової допомоги» українські біженці в Чехії «скоро не матимуть що їсти», «українські біженці» в Німеччині «спалили будинок» людей, які надали їм житло.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Міноборони Росії показало на відео, як дрон-камікадзе «знищує американські гаубиці». Таку тезу разом із відео масово поширили російські пропагандистські ЗМІ із посиланням на міністерство оборони Росії. На відео, яке додають до публікацій нібито зафіксовано момент «ураження американських гаубиць M777 та українського артилерійського розрахунку дроном-камікадзе "Куб"». Також у повідомленнях йдеться, що «після удару українські військові спробували втекти в ліс. Щойно вони сховали там гаубиці та тягачі, по лісу завдала удару артилерія. Вся техніка та американські гаубиці були знищені», — пишуть пропагандисти. Однак це відео — фейкове. Як пише StopFake, російські ЗМІ змонтували два відео в одне, щоби сфальсифікувати «знищення американських гаубиць». На те, що це фейк вказує низка причин: невідповідність кадрів травневої сезонній погоді, геопозиція та відсутність на відео кадрів розбитої української техніки.

Перше, що впадає у вічі під час перегляду ролика російського міноборони – це пейзаж, а саме невідповідність рослинності на землі сезону. На кадрах, де нібито зображено «удар дрона по захованих у лісі гаубицях», явно видно відсутність характерної травневої яскравої зелені. Найімовірніше, першу частину відео було знято на початку широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. А ось у другій частині відео вже видно яскраву весняну зелень. Також на двох частинах відео не збігається ландшафт.

Насторожує, що Росія не назвала точного місця «завданого удару» – зазначено лише населений пункт Підгірне: в Україні сіл, селищ та міст з такою назвою налічується з десяток – у різних областях і регіонах країни. Однак у вічі впадає характерна дорожня розв’язка з лісосмугою та стоянкою автомобілів. Полковник української армії і військовий аналітик Анатолій Штефан у своєму телеграм-каналі звернув увагу, що опубліковане відео – це, ймовірно, кадри давнього обстрілу з важкої вогнеметної системи чернігівської дорожньої розв’язки в районі населеного пункту Трисвятська Слобода (Радянська Слобода до 2016 року)  Чернігівської області. Російське міноборони не надає жодних підтверджень «знищення» української техніки – на останніх кадрах картинка розмита та нечітка. Крім того, агресор не показав кадрів «знищеної» української техніки, що також підтверджує той факт, що снаряди не влучили в ціль. 

Фейк. Українські військові «некомпетентні», тому «видають свої підбиті танки за знищену російську техніку». Інформацію, що українські військові нібито видають свої підбиті танки за російську техніку поширюють деякі російські ЗМІ та телеграм-канали. У повідомленнях стверджують, що нібито зловили українських військових на фальсифікаціях та некомпетентності. Як пише StopFake, зокрема федеральний канал «Росія 24» навіть присвятив одному з таких фактів сюжет у програмі новин. «Російські ЗМІ стверджують, що українські військові некомпетентні та фотографуються на тлі своїх же підбитих танків "Булат", видаючи їх за російську техніку», — пишуть фактчекери. Але на фото не українські танки «Булат». Як пояснив в інтерв'ю StopFake експерт з танкової техніки Олександр Костур, в сюжеті каналу «Россия 24» з'являються зображення двох різних танків, але жоден з них не є танком «Булат» української армії. За даними експерта, таких танків взагалі не було в українській армії. Детальніше.

Фейк: В Енергодарі протест пожежників проти викрадення керівника видають за  «огляд техніки» перед початком «небезпечного сезону». Російські телеграм-канали, у тому числі «Війна з фейками», що начебто спростовує «українську дезінформацію», поширюють інформацію, що в Енергодарі пожежники вишукались перед своїми машинами, бо в місті проводять «огляд техніки» перед початком сезону. Це повідомлення – спроба заперечити інформацію, яку поширив міський голова Дмитро Орлов. 19 травня він повідомив у своєму телеграм-каналі, що напередодні російські окупанти приїхали до пожежної частини ДПРЧ-1, провели обшук в кабінеті начальника першого державного пожежно-рятувального загону Віталія Трояна та вивезли його у невідомому напрямку. Сьогодні Орлов виклав декілька відео, на яких пожежники цієї частини вишукалися перед пожежною технікою — це, як пише Орлов, протест проти викрадення Трояна. Російські телеграм-канали, аби не визнавати спротив пожежників в окупованому місті, пишуть, що на відео «не чутно жодних вимог», а також немає «обов’язкового для мітингу оточення», а також немає офіційного повідомлення від «міської влади» про мітинг. Напевне, вони за російськими правилами вважають, що на кожний мітинг в Україні повинен бути дозвіл влади, а пожарники будуть чекати на «поліцейське оточення» від окупантів, аби виразити свій протест проти викрадення керівника. На відео, яке НЕ поширюють російськи телеграм-канали, але виклав Орлов, чутно, що пожежники стоять мовчки, але увімкнули сирени на пожежних машинах. Також мер Енергодара пише, що мітинг розігнали під загрозою використання зброї. Нагадаємо, що Енергодар був окупований на початку повномасштабного російського вторгнення. В ньому проводили мітинги проти окупантів, які були жорстко розігнані.

Фейк. Через «скасування фінансової допомоги» українські біженці в Чехії «скоро не матимуть що їсти». Таке повідомлення поширюють російські пропагандистські медіа. У повідомленнях стверджують, що вже зовсім скоро біженці з України, які виїхали в Чехію, не матимуть грошей на їжу через скасування фінансової допомоги від держави. В російських ЗМІ уточнюють, що така ситуація виникне через зміни до закону Lex Ukraine, який регулює проживання у Чехії біженців з України. Як пише видання «Наші гроші», зміни справді внесли, однак не такі, як повідомляють російські сайти. Наприклад, російське видання «Новый день» зазначає, що гуманітарну допомогу в 5 тисяч крон (близько 200 євро) тепер виплачуватимуть лише раз і лише після реєстрації в одному із муніципалітетів. «Разом з тим на сайті не згадують, що скасування допомоги буде лише у випадку, якщо біженці вже мають безкоштовне житло та гуманітарну допомогу (забезпечені їжею та засобами гігієни). Тому російські сайти рясніють маніпулятивними заголовками з розряду "Українським біженцям в Чехії скоро нічого буде їсти" та "біженці будуть позбавлені виплат, якщо не падають у голодному запамороченні"», — пишуть Наші гроші. Детальніше.

За останніми даними, з 24 лютого в Чехію з України прибули понад 345 тисяч біженців, майже 40% з них ‒ діти. Частина людей повернулась додому, а в Чехії залишилося близько 200 тисяч українців. При цьому понад 50 тисяч із них уже знайшли в Чехії роботу. Через наплив українців у країні запровадили надзвичайний стан.

Фейк: «Українські біженці» в Німеччині «спалили будинок» людей, які надали їм житло.
Російські ЗМІ поширюють неправдиву інформацію, що українські біженці намагалися спалити російський прапор в будинку, які надали їм місцеві жителі, але спалили не тільки прапор, але й дім. На доказ цього в російських соцмережах та ЗМІ поширюють відео та скріншоти статті, на якому начебто українці – їх в кадрі немає – за допомогою «саморобного "трансформатора Тесли" спробували підпалити російський прапор. Інцидент стався на початку травня 2022 року у селі Вульфен (земля Саксонія-Анхальт). Також на відео показують дівчину, яка плаче, на ім’я Наталі Міхальскі, яка начебто володіє цим згорілим помешканням. На відео та скріншотах є логотип німецького таблоїду Bild. Як з’ясували фактчекери з німецького видання Correctiv, на відео – пожежа в будинку у місті Валлуфі, передмісті Вісбадена (земля Гессен), - ці кадри є на YouTube з 2013 року і вони не мають жодного стосунку до українських біженців. Про цю пожежу також у 2013 році повідомляли місцеві німецькі ЗМІ. Також ані відео, ані скріншоти не мають стосунку і до видання Bild. Заступник головного редактора газети Тімо Локошат назвав скріншоти фейком. «Bild ніколи не писав цю статтю. Повний фейк», — написав він 17 травня. Інший представник газети підтвердив це ще раз, відповідаючи на запитання фактчекерів – такої статті не існувало.
Єдиним джерелом цього відео є канал на ютьюбі під назвою Nachrichten und Gerüchte («Новини та чутки»). У цього каналу три підписники, він створений 14 травня 2022 року та на ньому немає жодного відео, окрім фейкового відео з логотипом Bild. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media