ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
20.05.2022 09:27
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 19 травня
Україна «бреше» про втрати росіян у війні, фейсбук та інстаграм «заборонили росіянам доступ» до пісні Stefania від Kalush Orchestra, в Одеській кіностудії організували склад «воєнної техніки та боєприпасів», приниження Росії санкціями «зажене світ у газову пастку», полонений британець «не бачив» у Бучі ніяких звірств та вбивств.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк: Україна «бреше» про втрати росіян у війні. У соціальних мережах поширюють інформацію, що Україна нібито бреше коли заявляє, що Росія уже втратила третину свого особового складу у розв’язаній нею війні. За словами користувачів соцмереж, про це розповіли в українському Міністерстві оборони, а тому така інформація є частиною «української пропаганди, якій не вірять навіть на Заході». На підтвердження цієї гіпотези в соцмережах цитують видання Financial Times, яке у своїх матеріалах про війну в Україні публікує застереження: «Заяви російських та українських військових не можуть бути незалежно підтверджені». Про це повідомляє StopFake. Насправді заяву, що Росія вже втратила третину свого особового складу від початку війни в Україні зробили не лише в українському Міністерстві оборони, а й у Міноборони Великої Британії. Отже, це не «українська пропаганда, якій не вірять навіть на Заході», а твердження цілком «західної» структури. Саме слова Міністерства оборони Великої Британії цитує видання Financial Times.

Як пояснює StopFake, новина про російські втрати з’явилася в іноземних ЗМІ 15 травня. Британське Міноборони також наголошує, що військова кампанія Росії на сході України втратила темп і за останній місяць там не вдалося досягти істотних успіхів. Відповідно до звіту Міністерства оборони Великобританії, російські сили дедалі більше стримуються через деградацію можливостей, стабільно низький моральний дух та зниження боєздатності. «Багато з цих можливостей не можуть бути швидко замінені або відновлені і, скоріше за все, продовжуватимуть перешкоджати російським діям в Україні. За таких умов Росія навряд чи різко прискорить темпи свого просування в найближчі 30 днів», — підсумували в Міністерстві.

Проросійські пабліки не лише відверто брешуть щодо нібито заяви «української пропаганди». Вони також маніпулюють приміткою Financial Times про те, що «заяви українських та російських військових не можуть бути незалежно підтверджені». У соцмережах пишуть, що росіян додали лише для того, аби українцям не було так прикро, і підсумовують: «Навіть на Заході не вірять українській пропаганді».

Насправді ця примітка з’явилася тому, що оскільки і Росія, і Україна є сторонами конфлікту, іноземні журналісти апріорі піддають сумніву твердження обох сторін щодо перебігу воєнних дій. Великі втрати російської армії в Україні, однак, не викликають жодних сумнівів ані у західних, ані в українських ЗМІ. За даними українського Генштабу, на сьогодні втрати особового складу з боку Росії становлять близько 27 900 осіб.

Маніпуляція. Фейсбук та Iнстаграм «заборонили росіянам доступ» до пісні Stefania переможців Євробачення Kalush Orchestra. Про те, що росіяни не можуть у фейсбуку та інстаграмі прослухати пісню, яка цього року здобула перемогу у пісенному конкурсу Євробачення, написали десятки російських ЗМІ. У їхніх повідомленнях йдеться, що «доступ для россиян к песне победителей Евровидения 2022 года — украинской хип-хоп группы Kalush Orchestra заблокирован в социальных сетях Facebook и Instagram (запрещены в РФ, принадлежат корпорации Meta, которая признана в РФ экстремистской)». У таких повідомленнях також додають, що цей трек не можна додати в stories обох соцмереж, і неможливо прослухати, якщо ви знаходитеся на території Росії.

Однак як виявилося, доступ до пісні у соцмережах росіянам блокує не компанія-власниця фейсбуку та інстаграму — Meta, а компанія-правовласниця запису. Оскільки компанія Sony Music призупинила всі операції в Росії 10 березня 2022 року і не випускає новий контент в країні, трек-переможець і недоступний для прослуховування росіянами у соціальних мережах. Росія вже не вперше поширює фейки про ці соціальні мережі. Зокрема, нещодавно у соцмережах поширювали відео засновника компанії Meta Марка Цукерберга з російською озвучкою, на якому він нібито каже фейсбук закривається і йде з Росії. Проте це також маніпуляція.

Фейк. В Одеській кіностудії організували «склад воєнної техніки та боєприпасів». Про це заявила Марія Захарова — офіційна представниця Міністерства закордонних справ Росії. «На днях украинские националисты развернули средства ПВО на Одесской киностудии. Боевики сил терробороны поквартирно обходят дома для выявления жителей, которые придерживаются неприятия националистической логики», — заявила Захарова.

Проте це — фейк. На сторінці Одеської кіностудії слова Захарової заперечують. Також її заяву назвав фейком речник Одеської ОВА Сергій Братчук в ефірі національного марафону. Крім цього, він наголосив, що такі заяви російського МЗС — інформаційне алібі для майбутньої атаки, яке вони хочуть собі створити. Проте він додав, що на Одеській кіностудії і справді є військова техніка — раритетний автомобіль часів Другої світової війни, який використовують під час зйомок.

Меседж. Приниження Росії санкціями «зажене світ у газову пастку». За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, таку тезу поширює ветеран розвідки США Пол Пілар у світовому інформаційному просторі. Він також закликає країни Заходу піти на поступки Росії та зупинити нову так звану холодну війну.

Як ідеться у повідомленні Центру, 16 травня видання The National Interest опублікувало матеріал авторства Пілара під назвою «Чим може завершитися холодна війна з Росією?» На його думку, приниження Росії санкціями зажене світ у газову пастку, адже саме Росія «формує» світовий енергетичний порядок денний. «Звичайно, цей матеріал активно тиражують російські медіа, додаючи вже від себе, мовляв, що світ ще довго буде оговтуватися після запроваджених проти Росії санкцій. Загалом Пілар просуває кремлівські тези в західному інформаційному сегменті понад 5 років. Періодично ветеран розвідки повідомляє "про колосальну світову підтримку Путіна" та прогнозує, що усунення Путіна від влади "зашкодить всьому світу". Нагадуємо! Ворог використовує так званих іноземних експертів, щоб через них нав’язати необхідну Росії думку», — йдеться у повідомленні Центру.

Фейк. Полонений британець, який був у Бучі, «не бачив там ніяких звірств та вбивств».
Інформацію про це поширило видання «Комсомольская правда». У виданні вийшов текст із заголовком: «Британский наемник: „Мы не видели в Буче никаких трупов”» редактора політичного відділу Валентина Алфімова. У тексті йдеться, що «Эндрю приехал на Украину отстаивать ее незалежность. Но, как и другие „дикие гуси”, решил, что жизнь все-таки важнее, сложил оружие и сдался в плен. Уже сидя в теплом кабинете, он дал интервью „RT на русском”, где и рассказал, как украинцы возили его в Бучу через пару дней после выхода оттуда наших частей». Далі у тексті наводять цитату цього ж Ендрю, який стверджує, що був у Бучі 3-4 квітня і не бачив там жодних трупів та руйнувань.

Однак в оригінальному інтерв'ю, на яке посилається автор тексту на Комсомольській правді, йдеться про те, що близько 3—5 квітня Ендрю не бачив руйнувань, однак не в самій Бучі, а на окраїні. Він так і каже: «Но, опять же, мы не были в самой Буче, нас держали на самой окраине». Проте Комсомольській правді та російським пропагандистам вигідно укотре заявити, що те, що відбулося в Бучі є лише постановою української армії для дискредитації російських військових. Крім того, що пропагандисти постійно маніпулюють темою Бучі й стверджують, що там все було добре, вони наголошують, що українська армія має наміри влаштувати «нову Бучу» в різних місцях України, щоби, знову ж таки, дискредитувати російську. Проте завдяки цій брехні пропагандисти прагнуть лише виправдати злочинні дії російських військових.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з аідміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media