ms.detector.media
MediaSapiens
18.05.2022 10:32
В Україні запустили VR-музей пам’яті війни
В Україні запустили VR-музей пам’яті війни
У музеї можна переглянути, який вигляд мають Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка, Горенка і Стоянка після російської окупації.

В Україні створили віртуальний музей пам'яті війни, де можна побачити наслідки російської окупації Київської області.

VR-музей запустили на туристичному порталі Київщини (Управління туризму Київської обласної державної адміністрації) у співпраці з проєктом «Війна впритул».

«Ми фіксуємо руйнації, щоб запам’ятати та показати нащадкам, якою ціною виборюємо свободу та незалежність, — йдеться в повідомленні. — За допомогою 3D-турів відвідувачі зможуть потрапити в жахливу реальність, яку принесла із собою війна в Ірпінь, Бучу, Гостомель, Горенку та інші містечка й села».

Нагадаємо, у жовтні 2021 року в Україні запустили «Віртуальний музей російської агресії» – сайт, на якому зібрано та проілюстровано факти порушень Росією територіальної цілісності України. Того ж місяця Національний художній музей України (NAMU) повідомив, що випустить цифрову NFT-колекцію українського мистецтва. Цифрові версії картин Олександра Мурашка, Олександри Екстер, Всеволода Максимовича, Миколи Пимоненка та багатьох інших можна буде придбати з 2022 року.

У березні 2022 року в Україні запустили перший NFT-музей війни, у якому поєднали блокчейн-технологію, мистецтво та фіксацію історичних фактів, — «Meta History. Museum of War».

На початку квітня МВС України оголосило, що в співпраці з Google  розпочало проєкт з оцифрування наслідків російського вторгнення у зруйнованих містах України. Мета проєкту — фіксація воєнних злочинів Росії. Пізніше запустили проєкт 360war.in.ua, у межах якого створили інтерактивну мапу з фотопанорамами зі зруйнованих Росією українських міст. Автор 360war.in.ua, інформаційний аналітик Тарас Волянюк, розповів, що в 360war.in.ua документують злочинні наслідки російської агресії в Україні. У травні компанії SmartFarming та Vkursi Zemli запустили проєкт RebuildUA, мета якого — оцифрувати, проаналізувати та показати руйнування інфраструктури населених пунктів внаслідок війни Росії проти України.

Фото: скриншот 

ms.detector.media