ms.detector.media
MediaSapiens
17.05.2022 17:59
«Оцифрувати, проаналізувати та показати руйнування від війни». В Україні запустили проєкт RebuildUA
«Оцифрувати, проаналізувати та показати руйнування від війни». В Україні запустили проєкт RebuildUA
Наразі опубліковано результати оцифрування з двох селищ Київської області: Мощун (відзняли з дронів 562 зображень для ортофотоплану) та Горенка (1 813 зображень).

Компанії SmartFarming та Vkursi Zemli запустили проєкт RebuildUA, мета якого оцифрувати, проаналізувати та показати руйнування інфраструктури населених пунктів внаслідок війни Росії проти України.

У RebuildUA розповіли про методологію оцифрування зруйнованої інфраструктури:

  1. Для оцифрування населених пунктів проводять зйомку дронами та створюють ортофотоплани. Використання дронів дозволяє зібрати детальні дані про руйнування: знімати фото та відео об’єктів під різними кутами, з усіх сторін будівель та на низьких висотах. На окупованих територіях або в місцях бойових дій зйомка дронами неможлива, тому там використовують супутникові знімки.
  2. Щоб подбати про повноту вихідних даних, команда забезпечує фото- та відеозйомку, а також збирає додаткову інформацію з перевірених джерел.
  3. На основі ортофотопланів ГІС-фахівці оцифровують всі будівлі, розпізнають зруйновані об’єкти, класифікують типи будівель та визначають рівень руйнувань.
  4. Точні дані про кількість зруйнованих об'єктів передають для оцінки збитків.

Пошкодження оцінює Damaged.in.ua. Наразі опубліковано результати оцифрування з двох селищ Київської області: Мощун (відзняли з дронів 562 зображень для ортофотоплану) та Горенка (1 813 зображень). Керівник проєктів із підтримки реформ Київської школи економіки Максим Нефьодов повідомив, що завдяки цьому вдалося встановити, що російські військові завдали збитків селищу Мощун на понад мільярд гривень, а селу Горенка — на майже 2.5 мільярди гривень.

«Чому це унікально? Бо до цього всі спроби різних міжнародних організацій розпізнавати пошкодження — це була по суті "теплова карта" — отакими квадратиками на карті закрашено, що "змінилось" в порівнянні із довоєнними часами.   Але ж площа - це одне, а що там знаходиться — зовсім інше, — розповів Нефьодов. — Нащо взагалі це треба? Подібні знімки дозволяють дати незалежне підтвердження інформації, яку ми збираємо на мікрорівні. А деякі об‘єкти іншим способом і не оцінити — наприклад, важко повірити, що буде індивідуально заявлений кожен приватний будинок або квартира. Зрозуміти, що пошкоджено на промислових об‘єктах, просто "по факту прильоту" теж важко. Тому дрони і супутники дуже допомагають».

Нагадаємо, на початку квітня МВС України оголосило, що в співпраці з Google  розпочало проєкт з оцифрування наслідків російського вторгнення у зруйнованих містах України. Мета проєкту — фіксація воєнних злочинів Росії. Пізніше запустили проєкт 360war.in.ua, у межах якого створили інтерактивну мапу з фотопанорамами зі зруйнованих Росією українських міст. Автор 360war.in.ua, інформаційний аналітик Тарас Волянюк розповів, що в 360war.in.ua документують злочинні наслідки російської агресії в Україні. 

Фото з фейсбук-сторінки RebuildUA

ms.detector.media