ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
14.05.2022 07:22
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 13 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 13 травня
«Держрезерв зерна» вивезли до Польщі, кадировці «відновили» лікарню в Рубіжному, хакерські небезпечні листи з темою «проведення акції помсти у Херсоні», «українські біженці» забили до смерті поляка, Росія воює проти «нащадків нацистів в Європі» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Фонд Кадирова «відновив лікарню» в Рубіжному. Кадировці продовжують створювати безглузді фейки. Цього разу вони «відзвітували», що знайшли та відновили покинуту лікарню в Рубіжному, яка начебто була порожньою через «відсутність коштів та ресурсів». Вони також стверджують, що відновили та укомплектували її за допомогою грошей, що виділив фонд матері Рамзана Кадирова – і дякують їй та Кадирову за так звану «турботу». Відео поширюють пропагандистські ЗМІ та телеграм-канали. Цей фейк одразу ж спростував кервіник Луганської ОВА Сергій Гайдай – він написав, що на відео, яким хизуються кадировці, інфекційне обласне відділення, яке до війни було найкращим в області. Він також додав, що російські військові вивозять обладнання з відділення, хоч і обіцяють зробити там шпиталь.

Не треба бути розслідувачем, аби побачити, що це – чергова постановка: у відділенні зроблений ремонт, якого не можна зробити за два дні, всюди українські ліки, які явно не купував фонд Кадирова, а самі загарбники позують на фоні дошки, де українською мовою позначено, що лікарню відновили за допомогою ПРО ООН та японського уряду.

Фейк. Україна вивозить «державний резерв зерна» в Польщу. В черговий раз російські пропагандистськи ЗМІ та телеграм-канали поширюють фейки про «штучне створення голоду» в Україні через дії Заходу. Цього разу вони використовують фейк, поширений Іллею Кивою, колишнім депутатом Верховної Ради: він стверджує, що «Україна вивозить в Польщу державні резерви зерна» начебто через те, що «Україну списали як державу». В інших публікаціях заявляють також, що Україна вивозить своє зерно нібито в обмін на зброю, тоді як країні не вистачає продуктів. Про такі фейки повідомляє StopFake.

Насправді експорт українського зерна до Польщі не є ні здаванням державних інтересів, ні платою за західну зброю, — це звичайна процедура ринкової економіки. Внаслідок блокування Росією українських портів у Чорному морі Україна збільшила експорт зернових культур через сусідні західні країни. Україна належить до найбільших світових експортерів сільськогосподарської продукції, таких як соняшникова олія, ячмінь, кукурудза та пшениця.

Продаж зерна становить близько 20% від усіх експортних надходжень України. Українські порти на Чорному морі забезпечували 90% експорту зерна. Після того, як Росія їх заблокувала, альтернативними шляхами збуту сільгосппродукції стали залізничні постачання через сусідні країни, такі як Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина. Ще наприкінці березня з’явилися повідомлення , що Україна почала експортувати зерно до Європи залізничним транспортом. На сьогодні Польща є одним із ключових партнерів України в експорті зерна. На початку квітня міністр аграрної політики Польщі Генрік Ковальчик заявив, що його країна планує збудувати «сухий порт» на кордоні з Україною, щоб збільшити пропускну спроможність експорту української аграрної продукції.

В Україні зараз зберігається близько 40 мільйонів тонн зерна,  приблизно половину з яких необхідно експортувати до кінця липня. З огляду на блокування Росією морських портів, 12 травня ЄС презентував план допомоги Україні в експорті зернових. Прийнятий Єврокомісією план щодо транспортних коридорів солідарності між ЄС та Україною містить 20 кроків, пише Deutsche Welle. Одним із таких кроків є створення платформи, на якій українські міністерства, інші органи влади та експортери зможуть зв’язуватися із транспортними компаніями. А кожна держава ЄС має створити контактний пункт, який займатиметься вирішенням логістичних проблем. Більше того, за інформацією українського уряду, Росія вкрала в України вже щонайменше 400–500 тисяч тонн зерна на суму понад 100 мільйонів доларів США. Практично всі кораблі, що виходять із зерном з Севастополя, перевозять викрадену українську продукцію, повідомили у МЗС України, пише видання Українська правда. Крадіжку Росією українського зерна підтверджують як численні свідчення українських аграріїв, так і документальні докази.

Що ж до внутрішнього ринку, то на ньому, в свою чергу існує профіцит зерна. Відтак слова ексдепутата Киви, що українців залишать «голодними і знавіснілими», також є брехнею. Станом на 12 травня, як повідомляє Мінагрополітики, вже засіяно майже 90% площ, прогнозованих під ярі культури ранньої групи. На Волині, Вінниччині, Кіровоградщині та Дніпропетровщині засіяно ярої пшениці на 10-15% більше від показників минулого року. В Україні залишаються стратегічні запаси зернових, уряд України неодноразово заявляв, що їх достатньо, аби забезпечити потреби українців.

Фейк. Німеччина розпочала «процедуру фільтрації» українських біженців. Інформацію про це почали активно поширювати у соціальних мережах. У таких повідомленнях додають відео, в якому чоловік заявляє, що в Німеччині нарешті почалася фільтрація біженців з України, і що тепер їм необхідно буде повідомляти про все своє майно. І якщо, наприклад, вартість автомобіля перевищуватиме 7500 євро, то в такому разі його доведеться продати та жити на ці кошти, а інакше українцям нібито загрожуватиме кримінальна відповідальність за приховування інформації. За даними StopFake, відео вже набрало мільйони переглядів. Проте інформація в ньому не відповідає дійсності. Як пише StopFake, Німеччина не проводить жодної фільтрації українських біженців. «Як і раніше, Німеччина приймає всіх біженців із України. Українцям не обов'язково подавати заяву про надання притулку, проте їм надається "тимчасовий захист", який включає всі соціальні пільги, передбачені статтею 24 Закону про проживання. Після реєстрації в органах влади цей захист діятиме протягом одного року і може бути продовжений до трьох років», — пишуть фактчекери. Детальніше.

Викриття. Російські хакери розсилають небезпечні листи з темою «Щодо проведення акції помсти у Херсоні!» Як повідомляє урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, пов’язане із ФСБ Росії угрупування UAC-0010 (Armageddon) здійснює нову кібератаку. Як ідеться у повідомленні, хакери розсилають небезпечні листи з темою «Щодо проведення акції помсти у Херсоні!», які містять вкладення у вигляді файлу «План Херсон.htm».
Якщо людина відкриє файл, на комп'ютері жертви створиться новий файл — «Herson.rar» із ярликом «План підходу та закладання вибухівки на об'єктах критичної інфраструктури Херсона.lnk», при відкритті якого — завантажиться шкідлива програма GammaLoad.PS1v2.

У Держспецзв'язку повідомляють: «Хакерське угрупування UAC-0010 (Armageddon) – серед тих, які від початку повномасштабного воєнного вторгнення Росії в Україну активно атакують критичну інформаційну інфраструктуру нашої країни. Під час кібератак хакери використовують болючі для українців теми. Також зафіксовані випадки кібератак цієї групи проти країн ЄС».

Маніпуляція. Сенатор Пол Ренд заблокував $40 мільярдів допомоги Україні від США через «розпил гуманітарки». Телеграм-канали, підконтрольні російський розвідці, поширюють тезу, що сенатор від Кентуккі Пол Ренд заблокував законопроєкт про виділення Україні $40 млрд начебто через «розпил» гуманітарної допомоги Заходу в Україні. Також поширюється теза про те, що Захід «втомився» від війни в Україні, тому почав лише на словах підтримувати країну – а насправді буде блокувати реальну допомогу українцям. Це – маніпуляція. По-перше, немає сумнівів, що $40 млрд будуть виділені Україні — сенатор Ренд не заблокував, а лише відтермінував голосування за законопроєкт. Американські ЗМІ впевнені, що він буде проголосований вже наступного тижня. По-друге, пропозиція Ренда про внесення змін в законопроєкт, аби створити додатковий контроль за витрачанням цих грошей в Україні, не буде прийнята, впевнені політичні аналітики та політики в США: в цілому, такий механізм вони вважають корисним, але його розробка вимагає додаткового часу, а Україні потрібна допомога якнайшвидше. І наостанок: Ренд багато разів гальмував прийняття будь-яких рішень в сенаті, додаючи в останній момент власні правки в законопроєкти. Це стосувалося не лише України, а й законопроєктів про санкції проти Росії, запобіганню закриття федерального уряду, про оборонний бюджет США та посилення безпеки суддів та членів їх сімей. Його позиція пов’язана виключно з внутрішньо політичною боротьбою в США.

Маніпуляція. «Українські біженці» забили до смерті поляка. Російські пропагандистські ЗМІ та телеграм-канали поширюють заяви, що «українські біженці» вбили поляка. Центр протидії дезінформації при РНБО пише, що згадок про цей випадок в польських ЗМІ немає. При цьому про вбивство чоловіка в центрі Варшави 8 травня багато писали і національні, і місцеві польські ЗМІ. Чоловік намагався захистити жінок від домагань, та був вбитий групою людей. В соцмережах поширюють відео цього вбивства, де чутні російські та українські слова того, хто записував відео. Зараз поліція Варшави веде справу і не розголошує інформацію, але прокурор Александра Скшиняж із районної прокуратури Варшави повідомила, що на даний момент у слідства немає жодних доказів, що до вбивства причетні «будь-які іноземці».

Фейк. Росія воює проти «нащадків нацистів» в Європі. Російська пропаганда дістала з шафи наратив про «європейських політиків-нащадків нацистів» та активно просуває його в соцмережах, в основному на європейських мовах. Нещодавно публікації стосувалися лише діда польського президента Анджея Дуди Михайла, який начебто був другом та соратником Степана Бандери (і це начебто доводить нацистські зв’язки родича Дуди), але це недолугий фейк: пропагандисти навіть не змогли знайти справжнє ім’я діда польського президента – насправді його звали Алоїз.Тепер ті ж самі фейки поширюють про дідів трьох ключових німецьких політиків – але німецькі фактчекери з проєкту Correctiv довели, що всі ці твердження неправдиві: діда канцлера Олафа Шольца звали не Фріц фон Шольц, генерал вермахту Герхард Лінднер не є дідом міністра фінансів Крістіана Лінднера, а обергруппенфюрер СС Гартманн Лаутер-бахер не є дідом міністра охорони здоров’я Карла Лаутербаха. Як пишуть розслідувачі, джерелом цих фейків є єдина людина – «повар Путіна» Євгеній Пригожин, вигадки якого процитувала прес-служба його компанії «Конкорд». Всі ці фейки – частина пропагандистської кампанії проти України та Європи, аби довести росіянам, що російська армія «звільняє» світ від нацизму. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з аідміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media