ms.detector.media
MediaSapiens
13.05.2022 12:23
Понад 100 тисяч фейкових акаунтів. СБУ заявила, що нейтралізувала ботоферми
Понад 100 тисяч фейкових акаунтів. СБУ заявила, що нейтралізувала ботоферми
Крім того, у спецслужбі повідомили, що викрили колишнього правоохоронця на збуті державних баз даних через Даркнет. Цей канал уже заблокували.

Служба безпеки України 13 травня повідомила, що нейтралізувала понад 10 ботоферм, які мали більше ніж 100 тисяч фейкових акаунтів.

Разом із цим, у спецслужбі кажуть, що заблокували понад 5,5 тисяч акаунтів та облікових записів, а також викрили сотні інтернет-агентів, які діяли на користь окупантів.

Крім того, Головне управління СБУ у Києві та області повідомило, що в Білій Церкві викрили колишнього правоохоронця на збуті державних баз даних через Даркнет. Цей канал уже заблокували. Експравоохоронцю готують підозру за ч.2 ст.361-2 (несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації) та ч.3 ст.362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї) Кримінального кодексу України.

«Кіберфахівці СБУ встановили, що зловмисник налагодив продаж інформації з обмеженим доступом через анонімні акаунти в закритих гілках мережі Даркнет. Правоохоронці задокументували три факти збуту даних фігурантом провадження. Їхня вартість залежала від виду інформації та становила від $50 до $200. Для анонімності оплату ділок приймав на криптогаманці», — йдеться в повідомленні.

Раніше дослідження BBC та Інституту стратегічного діалогу (ISD) показало, що в соціальній мережі Facebook створюють пропутінські групи, щоб прославляти Росію та її президента, а також намагаються створити їм позитивний імідж у різних куточках світу. Ці групи вже налічують понад 650 тисяч членів. Дослідники визначили, що багато адміністраторів таких груп мають дублікати облікових записів під одним і тим же ім’ям. Провідний дослідник Мустафа Аяд називає цю практику прикладом «астротурфінгу» — онлайн-операції, яка передбачає роботу кількох облікових записів, що дозволяє створювати помилкове враження ширшої підтримки серед населення і сприяє формуванню штучної громадської думки. Міністерство закордонних справ Великої Британії повідомило, що Росія використовує в соціальних мережах «фабрику тролів» для поширення дезінформації про війну в Україні. «Детектор медіа» інформує про перебіг російського наступу на Україну та запустив хроніку російської дезінформації.

Фото: Clint Patterson /Unsplash

ms.detector.media