ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
13.05.2022 09:16
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 12 травня
США «прагнуть організувати в Україні голодомор», генерали української армії мають «британські та американські паспорти» та «отримують зарплати» від урядів цих країн, Зеленський «відмовився» від використання літер V та Z у своєму імені.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Меседж. Генерали української армії «мають британські та американські паспорти», а також «отримують зарплати від урядів цих країн». Днями у пропагандистському виданні «Комсомольская правда» вийшов матеріал із заголовком «В чем секрет украинской армии». У тексті автор Сергій Марков нібито намагається проаналізувати, чому українська армія гідно дає відсіч російській — «одній із найсильніших у світі». Тобто російська пропаганда вже визнає, що українські військові здатні протистояти Росії й намагається шукати цьому «феномену» різного роду пояснення. Зокрема, називаючи українську армію «удивительной и очень сильной комбинацией русского солдата, фашистского офицера и американского генерала» й стверджуючи, що майже все керівництво української армії за 8 років війни було підготоване американцями. «Они лояльны США и Британии, и большинство из них имеют и американские, британские паспорта, а также отдельные зарплаты, которые они получают там», — без жодних доказів стверджує автор тексту. Він також додає, що рядовий склад української армії — це «русские люди», а мова української армії — начебто російська.  Насправді українські генерали не мають подвійного громадянства та не працюють на Пентагон. Зокрема, головнокомандувач української армії, генерал Валерій Залужний — український військовий, який навчався та проходив військову службу саме в Україні, був Командувачем військ Оперативного командування «Північ» (2019—2021), начальником Об'єднаного оперативного штабу збройних сил України — першим заступником командувача Об'єднаних сил (2018), начальником штабу — першим заступником командувача військ Оперативного командування «Захід» (2017). Командиром 51-ї окремої механізованої бригади (2009—2012). Крім цього, в українській армії служать військові із різних міст та областей України, й спілкуються вони як українською, так і російською мовою. Стверджувати те, що російська мова — основна в українському війську немає жодних підстав. У такий спосіб, стверджуючи, що українські генерали — це люди, яких тренує США та дає їм начебто зарплату, Росія намагається виправдати поразки свого війська, мовляв, українська армія сильна лише завдяки цьому.

Фейк. Зеленський «відмовився від використання» літер V та Z у своєму імені. Фейк про те, що президент України Володимир Зеленський відмовився від квикористання двох літер у латинській транслітерації свого імені поширюють у мережі. Як доказ цього факту додають обкладинку журналу Time, на якій літера M виглядає немов роги над світлиною президента, яку розмістили на обкладинці. У таких повідомленнях додають, що ці «роги» напевно вказують на щось. Насправді, як пише проєкт Maldita, журнал Time не видавав номеру із такою обкладинкою, та й в редакції медіа заперечують, що видавали такий номер. Сам Зеленський, звісно, також не робив заяв щодо відмови від літер у своєму імені. «На обкладинці також є заголовок із якого нібито стає зрозуміло, що Володимир Зеленський відмовився від використання літер V і Z у своєму імені та прізвищі, а ЗМІ нібито шукають альтернативу цим літерам. Цей фейк почали поширювати після того, як Литва, Латвія та Молдова заборонили використовувати зображення літери Z у громадських місцях, оскільки нею росіяни позначають свою військову техніку та використовують як елемент воєнної пропаганди», — пишуть фактчекери. Детальніше.

Викриття. Кремль намагається мінімізувати присутність теми лендлізу США для України у російських медіа.
За даними StopFake, російські ЗМІ у день підписання історичного рішення про надання США масштабної економічної допомоги Україні щодо «лендлізу» випустили лише кілька сухих публікацій. Трохи більше висловилися прокремлівські телеграм-канали.
«Для російської пропаганди сам факт постачання українській армії додаткового озброєння є чи не найбільшим подразником. Але багато говорити про лендліз для України Кремль не бажає», — пишуть фактчекери. Багато російських ЗМІ у день підписання закону практично проігнорували цю подію. РБК, ТАСС, RT та інші пропагандистські медіа лише формально, не розкриваючи деталі, згадали про те, що Джо Байден 9 травня надав лендліз Україні, а Володимир Зеленський назвав це рішення «історичним». Але деякі інформаційні ресурси Росії, крім проведення історичних паралелей з 1941 роком, все ж таки вирішили вигадати для своєї аудиторії «катастрофічні економічні і навіть військові наслідки» цього рішення для України та її армії.

Нагадаємо, раніше російська пропаганда вже ширила тезу, що за зброю, яку США поставить в Україну на умовах лендлізу, розплачуватиметься багато майбутніх поколінь українців. Про такий фейковий лендлізовий «зашморг» ми вже говорили у попередніх випусках рубрики «Русскій фейк», які можна послухати в інтернеті. Детальніше.

Викриття. Російські хакери розсилають небезпечні листи з темою «Щодо проведення акції помсти у Херсоні!» Як повідомляє урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, пов’язане із ФСБ Росії угрупування UAC-0010 (Armageddon) здійснює нову кібератаку. Як ідеться у повідомленні, хакери розсилають небезпечні листи з темою «Щодо проведення акції помсти у Херсоні!», які містять вкладення у вигляді файлу «План Херсон.htm». Якщо людина відкриє файл, на комп'ютері жертви створиться новий файл — «Herson.rar» із ярликом «План підходу та закладання вибухівки на об'єктах критичної інфраструктури Херсона.lnk». А як кінцевий результат — завантажиться шкідлива програма GammaLoad.PS1v2. «Хакерське угрупування UAC-0010 (Armageddon) – серед тих, які від початку повномасштабного воєнного вторгнення росії в Україну активно атакують критичну інформаційну інфраструктуру нашої країни. Під час кібератак хакери використовують болючі для українців теми. Також зафіксовані випадки кібератак цієї групи проти країн ЄС», — повідомляють в Держспецзв'язку.

Меседж. Сполучені Штати начебто «прагнуть організувати в Україні голодомор».
Про це відкрито заявили російські пропагандистські ЗМІ із посиланням на слова спікера держдуми Росії Володіна. Політик вже не вперше звинуватив США у «бажанні влаштувати голодомор в Україні». Він стверджує, що голодомор в Україні настане через наміри США повернути на світові ринки все зерно, що зберігається в Україні. Він стверджує, що «замість реальної допомоги США хоче забрати лише все необхідне».
По-перше, у такий спосіб Росія знову прагне дискредитувати союзників України, які допомагають вести війну та постачають зброю. Російській пропаганді вигідно поширювати тезу про те, що насправді США та інші країни ніяк не допомагають Україні та українцям, а навпаки — роблять лише гірше. По-друге, проблеми із зерном та іншим продовольством в Україні можуть виникнути не через США та наміри продавати українське зерно, а через війну, яку розв'язала Росію, знищуючи українську інфраструктуру та окуповуючи міста. Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що російські окупанти у великих масштабах вивозять з тимчасово окупованих територій України викрадене продовольство. Очевидно, що проблема із продовольством в Україні може виникнути унаслідок дій росіян, а не Сполучених Штатів. Крім цього, Росія вкотре спекулює на темі голодомору, так і не визнавши події 1932-33 років актом геноциду українського народу радянською владою. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з аідміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій. Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media