ms.detector.media
MediaSapiens
12.05.2022 15:00
На окупованій Донеччині заблокували Facebook та Instagram. Омбудсман звернулася до ООН
На окупованій Донеччині заблокували Facebook та Instagram. Омбудсман звернулася до ООН
Денісова уточнили, що ці дії порушують Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Женевську конвенцію.

На окупованій території Донецької області заблокували доступ до соціальних мереж Facebook та Instagram. У зв’язку з цим Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування прав людини.

«Окупаційна адміністрація ОРДО заблокувала доступ місцевих мешканців до соціальних мереж Facebook та Instagram. Загарбники вважають, що компанія Meta дозволяє у своїх соцмережах заклики до насильства щодо російськомовних користувачів і тому становить загрозу для її мешканців. Відключення соціальних мереж призведе до значного ускладнення комунікації зі своїми рідними та близькими, а також суттєво обмежить можливість отримувати доступ до суспільно-важливої інформації від державних органів, насамперед про небезпеку для життя та здоров’я», — сказала вона.

Денісова уточнили, що ці дії порушують статті 8, 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Женевську конвенцію 1949 року про захист цивільного населення під час війни. «Звертаюся до Комісії ООН з розслідування прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну врахувати ці факти порушень РФ прав людини в Україні», — додала омбудсман.

Нагадаємо, 4 березня Роскомнагляд прийняв рішення про повне блокування соціальної мережі Facebook на території Росії. Також Росія заблокувала соціальну мережу Twitter та почала блокувати відеохостинг YouTube. 6 березня китайська соцмережа TikTok тимчасово призупинила роботу в Росії через закон про позбавлення волі за «фейки про російську армію». Зайти в соцмережі можна за допомогою VPN або інших засобів, описаних у нашій публікації. 21 березня суд у Росії визнав Meta «екстремістською організацією» та заборонив Facebook та Instagram.  

Фото з фейсбук-сторінки Людмили Денісової

ms.detector.media