ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
11.05.2022 09:11
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 10 травня
У біолабораторіях створили гібрид «свині та людини», Синод РПЦ «засудили до розстрілу» в Україні, поляки підтримали «захоплення» України, в українській армії «епідемія туберкульозу», Захід «використовує» Україну для послаблення Росії.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. У Харкові «замінували» могили ветеранів Другої світової війни. Таке твердження поширюють у ЗМІ та соціальних мережах російські пропагандисти. У повідомленнях, які почали поширювати з 7 травня, йдеться, що могили замінували нібито спеціально напередодні 9 травня, щоби люди не змогли піти на поминки своїх рідних. Однак усе це — неправда. За даними Харківського антикорупційного центру, фотографії, які використовувалися у дописах, з’явилися в мережі раніше, ніж почали поширювати пропагандистське повідомлення. Їх опублікували у місцевому виданні «Редпост», щоби проілюструвати те, що українські військові знаходять такі «подарунки» на звільнених територіях поблизу Харкова. Детальніше.

Маніпуляція. Китай від початку війни підтримує дії Кремля та виступає разом з ним проти розширення НАТО на Схід. За даними Центру протидії дезінформації, таку тезу активно поширює російська пропаганда. У повідомленнях також йдеться, що Пекін виступає з гострою критикою санкцій для Росії і не висловлює засудження на адресу Москви. «Насправді, про таке партнерство Кремль лише мріє та розглядає його як основу нового антизахідного блоку проти США та НАТО. Між країнами немає союзницьких відносин. З початку 1980-х років Китай слідує дипломатичним курсом на незалежну самостійність і відсутність союзників по альянсах. Відмова засудити "спецоперацію" Росії загострила відносини між Китаєм та США, його союзниками. Це порушило постачання товарів із КНР та призвело до скасування експортних замовлень у китайських компаній. Та в основоположному принципі китайсько-українського договору про дружбу і співпрацю зазначено, що Китай підтримує політику України, спрямовану на єдність держави та її територіальну цілісність», — йдеться у повідомленні Центру.

Ще у березні цього року, майже на початку російсько-української війни, агенція Bloomberg писала, що Китай буде опиратися намаганням Росії втягнути його у війну проти України та не надаватиме суттєвої військово-матеріальної допомоги. Проте водночас, уряд Китаю не хоче тиснути на Росію із закликом припинення війни. Проте називати Китай союзником Росії у цій війні підстав немає.

Фейк. В «українських лабораторіях» створили «гібрид свині та людини». У соціальних мережах поширюють черговий фейк про те, що створюється в так званих українських біолабораторіях, які нібито фінансуються США. Російська пропаганда вже поширювала фейки про те, що у лабораторіях виготовляють біологічну зброю, зокрема, заражають комах та птахів, які вражатимуть росіян. Тепер поширюється фейк про так зване експериментальне відкриття гібридулюдини зі свине. До таких повідомлень додають зображення фігури у вигляді напівлюдини-напівсвині, яка нібито є результатом експериментів в лабораторіях України. Проте, як пишуть фактчекери проєкту Maldita, це обман, адже на фото — твір художниці Лайри Магануко. Детальніше.

Фейк. Три українські банки «виплатять українцям по дві тисячі гривень». Така інформація поширюється у локальних анонімних телеграм-каналах. Зокрема, волинських та рівненських. У повідомленнях йдеться, що кожному з користувачів «Приватбанку», «Монобанку» та «Ощадбанк» нарахують по 2000 гривень. Як пишуть фактчекери проєкту Брехунець, у тексті додають, що допомогу можна отримати одноразово, а оформити лише до 10 травня. «До повідомлення додають картинки з логотипами банків, що одразу привертають увагу. Для того, аби ж "зареєструватися" на отримання грошей, потрібно натиснути на назву банку і, звичайно, перейти за посиланням на інший телеграм-канал. На офіційних сторінках банків ми не знайшли інформації про виплати клієнтам 2000 гривень до 10 травня. У пресслужбі “Приватбанку нам підтвердили, що ця інформація неправдива. До речі, ідентичні повідомлення траплялися нам і у чатах всеукраїнських телеграм-каналів», — пишуть фактчекери.

Фейк. У США «відмовилися» приймати українських біженців. На початку травня у фейсбуку, зокрема, у групі «Консервативний рух», оприлюднили інформацію, що в США нібито відмовилися приймати українських біженців й на кордонах вже збираються черги із українців, на яких Вашингтону начхати. У повідомленнях також додавали, що Зеленський не реагує на такі дії США. Проте як пишуть фактчекери проєкту Myth Detector, твердження про те, що Сполучені Штати відмовилися приймати українських біженців, є неправдивими, а маніпуляції посилюються тим, що з 25 квітня США змінили правила прийому біженців з України, що й спричинило тимчасову затримку в кордону.
«Українським біженцям необхідно заповнити спеціальну заяву, яка розглядається в індивідуальному порядку, і знайти спонсора, який фінансуватиме їхнє перебування в країні», — пишуть фактчекери. Однак це не є відмовою прийому біженців з України. Нагадаємо, Росія вже неодноразово поширювала схожу тезу про те, що українських біженців відмовляються приймати в країнах ЄС. Зокрема, в Польщі та Німеччині. Також пропагандисти поширювали фейки про те, що українські біженці нібито вчиняють злочини в тих країнах. У такий спосіб, повідомляючи, що США та інші країни відмовляються від біженців з України, російська пропаганда прагне дискредитувати союзників України у російсько-українській війні. Детальніше.

Фейк. Російська армія «вийшла на адмінкордон Луганської області біля Попасної».
Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ із посиланням на російське міністерство оборони. Проте за інформацієї голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, це — неправда. «Росміністерство вбивць знову відзвітувалося. Цього разу в своїх фантазіях вони "вийшли на адмінкордон Луганської області біля Попасної". А ще полетіли на Марс і захопили його. Перемог нема, а з зомбоящика треба щось розповідати своїм громадянам, тож уява стає в поміч. Наші війська відійшли від Попасної на більш укріплені позиції. Оборона міцна. Проривів немає», — написав Сергій Гайдай.

Меседж. Захід «використовує» Україну як «гарматне м'ясо» для послаблення Росії. За даними Центру протидії дезінформації, таку тезу поширюють у медіа російські пропагандисти. Зокрема, у повідомленнях йдеться, що США та їх союзники намагаються «затягнути» війну в Україні, щоб утилізувати застарілу зброю та випробувати в реальних бойових умовах сучасне озброєння. «З початком війни 14 країн-партнерів надають Україні новітню зброю та техніку, що пройшла збройні конфлікти в Сирії, Лівії та Афганістані. Постачання західної зброї суттєво змінило ситуацію на фронті: окупанти майже на всіх позиціях перейшли в оборону, а на деяких напрямках ЗСУ перейшли в контрнаступ. Вирішальної переваги над росіянами Україна досягла завдяки боєздатності армії та відвазі народу», — повідомили у Центрі.

Насправді війну в Україні затягує не НАТО чи США, а Росія, яка не припиняє бойових дій та щодня руйнує українські міста, вбиває цивільних, влучає ракети по об'єктах інфраструктури та житлових будинках. Раніше російська пропаганда вже неодноразово заявляла у різних формулюваннях, що Україною керує Захід, й з Росією вона воює через тиск НАТО та США.

Маніпуляція. Оскільки в Україні скасували 9 травня, людей в цей день розігнали по домах. Російські пропагандистські ЗМІ укотре маніпулюють на темі Дня перемоги, який там відзначали вчора, 9 травня. Як пише StopFake, російські пропагандистські медіа укотре поширили низку маніпулятивних матеріалів про те, що українська влада «остаточно заборонила людям святкувати 9 травня», а в деяких областях і зовсім «навмисно» запровадила комендантську годину через «страх», що «багато людей вийде 9 травня вшанувати подвиг радянських воїнів, котрі перемогли фашизм». У таких повідомленнях додають, що українська влада нібито «офіційно скасовує День перемоги і заганяє людей додому». Насправді ж у 2022 році у зв'язку з широкомасштабним вторгненням Росії та підвищеною небезпекою ракетних атак в Україні не проводили масових заходів. Однак не йдеться про «заборону Дня перемоги». Людей просили залишатися вдома заради їхньою безпеки. 

Раніше тезу про скасування 9 травня вкотре розганяли російські пропагандисти. Зокрема, Володимир Соловйов у своєму телеграм-каналі повідомив, що в Україні повінстю вирішили скасувати 9 травня, й у підтвердження цього додав документ, що нібито у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт згідно з яким 8 травня — День пам'яті і перемоги над нацизмом, а 9 травня — робочий день. Ймовірно, йдеться про законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні», який народні депутати зареєстрували 18 квітня. Законопроєкт справді пропонує відзначати День пам'яті всіх жертв, що постраждали від нацизму під час Другої світової війни 8 травня, а 9 травня — відзначати День Європи разом із іншими країнами ЄС. Насправді Україна не скасовує 9 травня. Однак в Україні цього разу, як і останні кілька років, не відзначали День Перемоги, обравши святом 8 травня — День пам'яті.

Маніпуляція. Поляки «підтримують введення військ» на територію заходу України.
У російських пропагандистських ЗМІ та телеграм-каналах з'явилася інформація про те, що чимало людей в Польщі, а за даними пропагандистів, — понад 50%, нібито підтримують введення військ в Україну. Натомість лише 33% проти цього сценарію. «Схоже, що Варшава остаточно визначилася зі своїм наміром окупувати західну частину України», — стверджують пропагандисти. Однак такі твердження є маніпулятивними, адже російські ЗМІ пишуть про введення військ задля вторгнення в Україну, а не про можливу участь польських військових у миротворчій місії НАТО, ООН чи Євросоюзу на території України, як це є насправді, якщо, звісно, таке рішення будь-коли буде прийнято. Як пише StopFake, офіційні особи Польщі неодноразово заявляли про те, що поважають суверенітет України та підтримують її цілісність. Раніше російські пропагандисти вже поширювали фейк нібито про визнання Польщею свого плану окупації частини України. У такий спосіб, поширюючи неправду про плани Польщі, Росіяя прагне дискредитувати країну, яка є союзником України у війні. Детальніше.

Фейк. В Україні «засудили до смертної кари» синод російської православної церкви.
Таку інформацію поширюють російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що в Києві нібито засудили до смерті весь синод РПЦ. У таких повідомленнях посилаються нібито на заяву голови Головного управління розвідки Міноборони України Кирила Буданова. Проте це — неправда. Як пише StopFake, українська розвідка оприлюднила інформацію про священнослужителів російської православної церкви (РПЦ), які співпрацюють із російськими пропагандистами та окупантами, зазначивши, що всіх злочинців буде притягнуто до відповідальності. Проте ні про який «смертний вирок» не йшлося, адже в Україні смертна кара давно скасована, а максимальним покаранням за злочини проти територіальної цілісності та населення України є довічне ув'язнення.

Маніпуляція. В українській армії «почалася епідемія туберкульозу». Цю інформацію поширюють російські ЗМІ та прокремлівські телеграм-канали, що посилаються на анонімні джерела, які нібито «володіють даними», що «рівень санітарних втрат від туберкульозу становить понад 10% особового складу». У 2020 році російські пропагандисти теж поширювали фейк про епідемію серед українських військових, щоправда тоді йшлося про COVID-19. Насправді у Центрі громадського здоров'я МОЗ не фіксують зростання кількості захворювань на туберкульоз в Україні в 2022 році. Водночас радник мера Маріуполя Петро Андрюшенко на початку травня розповів, що вже зафіксований один випадок туберкульозу в фільтраційній в’язниці в селі Безіменне, що тимчасово окуповане Росією. За його словами, влада Маріуполя отримала відео з цієї російської фільтраційної в’язниці: «Люди сплять на підлозі. Медичну допомогу їм не надають, тому серед утримуваних у школі Безіменного уже був зафіксований перший випадок туберкульозу. Один з чоловіків, яких утримують у клубі у с. Козацьке, помер, бо окупанти відмовились викликати йому "швидку"». Головний лікар Вінницького обласного клінічного фтизіопульмонологічного центру Олександр Служивий раніше розповів «20 хвилин», що в Україні дійсно можуть зафіксувати ріст захворюваності на туберкульоз. Це, за його словами, пов’язане з двома причинами: «Насамперед через те, що сьогодні йде міграція населення з регіонів, де йдуть активні бойові дії. А ще під час пандемії коронавірусу менше звертали увагу на туберкульоз, люди були ізольовані від можливості доїхати у медзаклади, звернутися за допомогою тощо». Центр протидії дезінформації також зазначив, що ця інформація не відповідає дійсності та створена «для деморалізації та поширення панічних настроїв серед військових».

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з аідміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media