ms.detector.media
MediaSapiens
10.05.2022 17:59
Правоохоронці попередили, що шахраї запустили фішингові ресурси МВС
Правоохоронці попередили, що шахраї запустили фішингові ресурси МВС
У поліції кажуть, що вилучили з незаконного обігу базу даних із близько тисячі водійських посвідчень.

Правоохоронці попередили, що зловмисники запустили фішингові ресурси, які видають себе за офіційний сайт з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ України. На них, під виглядом перевірки, шахраї збирали дані про серію та номер посвідчення водія. 

Фейкові ресурси зловмисники «просували» за допомогою реклами у соцмережах.

«Працівники кіберполіція спільно з фахівцями управління інформатизації Головного сервісного центру МВС України виявили факти створення та розповсюдження фішингових ресурсів, які зовні схожі на офіційний сайт з надання сервісних послуг», — розповіли в Національній поліції.

Правоохоронці кажуть, що заблокували роботу п’яти фішингових вебресурсів, а також — вилучили з незаконного обігу базу даних із близько тисячі водійських посвідчень.

«Під виглядом перевірки посвідчення водія шахраї здійснювали незаконний збір даних про серію та номер посвідчень. Імовірно, в подальшому, зловмисники планували виготовлення підроблених водійських документів з оригінальними серійними номерами, аби вони перевірялись у базах даних. Поряд з цим інші вкладки та сторінки на фішингових сайтах були неактивними», — додали в поліції.

Щоб не стати жертвою фішингу — не варто переходити за сумнівними гіперпосиланнями, не треба вводити конфіденційні дані на підозрілих ресурсах, натомість необхідно уважно перевіряйте URL-адресу.

Раніше Національна поліція України попередила, що в телеграмі створили фейковий чат-бот кіберполіції — «Народний месник».

Нагадаємо, у Facebook зловмисники запустили шахрайську схему: пропонують українцям 8900 гривень «допомоги від ЄС» за проходженнях опитування. Також шахраї створили фейковий чат-бот державної платформи «Дія», у якому пропонують «отримати 3 000 гривень грошової підтримки від держави».

Фото: Reinhart Julian / Unsplash

ms.detector.media