ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
10.05.2022 09:24
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 9 травня
«Русскій фейк, іді на***!»  Спростовуємо російську брехню за 9 травня
Маніпуляції навколо параду в Москві: «погодні умови» vs. зламаний літак «судного дня», знову «попереджувальна» відсіч агресії НАТО, що не так із гаслом «никто не забыт, ничто не забыто», чим годують «канібалів» та «наркоманів» у в українській армії.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах.

Ми не лише готуємо підбірки готових спростувань, а й розповідаємо про те, як навчитися розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію — самостійно. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися де брехня, а де правда, вчитися розрізняти методи роботи пропагандистів, і нести ці знання далі — тобто, зупиняти поширення кремлівських вигадок і чуток там, де ви їх бачите й чуєте. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Маніпуляція. Росія скасувала повітряну частину параду 9 травня начебто через «погодні умови». Саме це твердження ширять російські пропагандисти на пояснення того, що 9 травня у цьому році не було повітряної частини параду. Насправді погані «погодні умови» були на 9 травня й раніше, однак Росія це питання завжди вирішувала спеціальними технічними засобами. Центр протидії дезінформації при РНБО нагадав, що в 2020 році Росія витратила понад 540 мільйонів рублів на «розгін хмар» для безпеки польотів військової авіації, а в 2021 році — 417 мільйонів рублів, таким чином гроші в прямому сенсі «випускали в повітря». «Тому історія про "погану погоду" — лише маніпуляція, оскільки для Росії витратити 500 мільйонів рублів на сакральну дату Путіна — не проблема. Особливо, зважаючи на те, що, за різними оцінками, щодня вони на так звану "спецоперацію" витрачають від $500 мільйонів до $20 мільярдів», — зазначили в Центрі. За даними  InformNapalm, причиною скасування авіаційної частини параду могла стати несправність літака «судного дня» Іл-80, такі дані повідомляють їхні джерела з Москви. Командування українських повітряних сил повідомило, що станом на 9 травня орієнтовні втрати Росії — 199 літаків та 158 гелікоптерів.

Маніпуляція. НАТО та Україна начебто «готувалися до вторгнення» на російські історичні землі, тому Росія дала «попереджувальну відсіч агресії». Це не вперше Росія намагається притягти НАТО, щоб «виправдати» свою агресію проти України, у тому числі проти мирних мешканців. Цього разу маніпулятивну заяву зробив президент Росії Володимир Путін під час параду 9 травня. Війну проти України, яку в Росії досі називають «спецоперацією», він пояснює тим, що нібито «НАТО та Україна готувалися до каральної операції на Донбасі, до вторгнення на російські історичні землі, включно з Кримом». Згадував він і про «можливу ядерну зброю в Україні». Радник Офісу президента Михайло Подоляк заперечив ці заяви: «Країни НАТО не збиралися нападати на Росію. Україна не планувала атакувати Крим. Російські військові гинуть, не захищаючи свою країну, а намагаючись окупувати іншу. У цієї війни не було жодних раціональних причин окрім хворобливих імперських амбіцій Росії» — каже Подоляк. Прикметно, що в промові Путін не сказав нічого нового, а також не згадував про «денацифікацію та демілітаризацію». Окрім паралелей з Другою світової війною. Нещодавно українські ЗМІ написали, що, за даними російських соціологів, більшість росіян не розуміють значення слова «денацифікація». Цю інформацію підтверджують і ефіри програми пропагандиста Дмитра Кисельова: у першому випуску, після початку повномасштабної війни, він близька семи хвилин пояснював сенс «денацифікації», але в квітневих випусках Кисельов або не використовував термін взагалі, або робив це лише раз протягом випуску.

Що не так із гаслом «Никто не забыт, ничто не забыто». Це гасло, яке нібито увічнює пам’ять усіх загиблих у Другій світові війні, набуло популярності в повоєнні часи в Радянському Союзі. Однак це міф. Український інститут національної пам'яті зазначив, що скільки людей дійсно загинуло в роки Другої світової не порахували ні в СРСР, ні потім у Росії. Офіційний перелік жертв війни не повний: СРСР не визнав подій до 22 червня 1941 року, тому «забуті» учасники так званих «прикордонних конфліктів»; «забули» й не згадували поразки 1941—початку 1942 років; не згадували і військовополонених, жертв Голокосту, остарбайтерів; інвалідів війни цілеспрямовано прибирали в табори-інтернати подалі від людських очей.

«Скільки людей дійсно загинуло в роки Другої світової, не порахували ні в Союзі, ні потім у Росії. Адже виплати за загиблих отримували лише ті родини, хто отримав довідки про смерть. Родини безвісти зниклих — ні. Влада просто економила на цих сім’ях. Показово, що сьогодні ставлення Росії до своїх загиблих не змінилось. У війні з Україною вони так само замовчують втрати. Багато солдатів залишаться зниклими безвісті, Росії так зручніше і дешевше», — розповіли в УІНП.

Фейк. У селищі Новоселівка знайшли взвод «канібалів», який їв консерви «з мощами мотороли».  Російські пропагандисти поширюють фейк, що знайшли селищі Новоселівка Донецької області взвод нібито «канібалів». Російське видання «Известия» видало навіть сюжет, присвячений цій «знахідці». Проєкт «Без брехні» пише: «Як доказ страшенного звинувачення та злодійства пропагандист показує банку консервів із написом — "Сєпар донецький. Втомлений. З мощами мотороли (вбитий в окупованому Донецьку російський бойовик — ДМ). Не містить залишків скреп. Дата виготовлення: 06.10.1942"». Насправді ці консерви — це звичайні м’ясні продукти, а обгортки — вигадав ветеран із Вінниці Олександр Грамарчук. У його творчому арсеналі консерви з такими назвами: «Сєпар у сметані», «Сєпар у маслі», «Снігірь православний (з мощами кобзона)» та багато інших.

Фейк. Українських військових «змушують воювати під наркотиками». Російська пропаганда періодично робить інформаційні вкиди про нібито наркозалежність українських політиків чи військових. Цього разу російські ЗМІ поширили фейк, що українських військових нібито змушують воювати «під психотропними препаратами та наркотиками», зокрема, щоб «впоратися зі страхом». Фейк базується на інформації, що на позиціях українських захисників знаходили препарати. Як пише StopFake, насправді йдеться про знеболювальний засіб, який видається всім військовим і, як пояснюють лікарі, не має наркотичного ефекту.

Завідувач травматологічного відділення обласної клінічної лікарні міста Чернівців Валентин Василов розповів, що в аптечці кожного військового є знеболювальні препарати. Такі препарати ніхто не колотиме, щоб після цього піти в бій, каже він, адже не зможе точно проаналізувати й оцінити ситуацію. «Бійці ніколи цього не зроблять, бо вони не змогли б вчасно розпізнати небезпеку, почути той же голос командира. По-друге, цих препаратів не так вже й багато в Україні й в аптечці він тільки один. Кладеться одна ампулка на випадок дуже серйозних поранень», — пояснює Валентин Василов.

Маніпуляція. Мобільні оператори донецьких і луганських сепаратистів «Фенікс» та «Лугаком» отримали російський телефонний код, це начебто «крок до інтеграції» з Росією. Таку тезу поширили ватажки бойовиків на Донбасі Леонід Пасічник та Денис Пушилін. Центр протидії дезінформації повідомив, що коди невизнаних мобільних операторів «Фенікс» та «Лугаком», які працюють на окупованих районах Донецької та Луганської областей, дійсно змінилися, однак їхні абоненти не можуть використовувати свої сімкарти в Росії. «Абоненти повідомляють, що з "Фенікса" можна зателефонувати лише на російський "Мегафон", а з "Лугакома" — лише на російський "МТС". Мобільні оператори фейкових республік все одно залишаються невизнаними операторами, з якими жодна країна, навіть Росія, не уклали договір про роумінг», — розповіли в Центрі та додали, що угоди між «Феніксом» та «Лугакомом» також немає.

Фейк. Храм в Дубищі на Волині «примусово перевели» до Православної церкви України. Російська православна церква поширила фейк про нібито «примусове переведення» до Православної церкви України храму в селищі Дубище на Волині. Як пише проєкт «Брехунець», «російська церковна пропаганда називає ПЦУ "раскольнической структурой", а законне волевиявлення релігійної громади — "принудительным переводом"». Насправді ПЦУ є канонічною та визнаною православною церквою. А парафія селища Дубище вирішила приєднатися до ПЦУ 30 травня — 284 особи проголосували «за» та 59 «проти». «Окрім того, у тексті маніпулюють, буцімто рішення прийняли жителі селища, а не церковна громада. Таким чином російська церковна пропаганда відкидає право на волевиявлення фундаторів церкви – людей, хто своїми пожертвами долучився до будівництва храму та його функціонування, хто має право користуватися послугами церкви», — пише «Брехунець».

Нагадаю, що глава Московського патріархату Кіріл підтримує війну проти України. Раніше він уже поширював фейк, що Росія «ніколи ні на кого не нападала». До речі, за подібні висловлювання інстаграм позначив фейковим пост іншого прихильника російської агресії проти України — співака Миколи Баскова.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що не потрібно довіряти чуткам і пліткам. Особливо, якщо це якась напівсекретна тривожна інформація, яку переказав знайомим знайомих хтось з адміністрації, або ви прочитали її у невідомої вам особисто людини в мережі. Як правило за такими неконкретними «джерелами» та емоційним, панічним викладом ховаються спеціально вигадані ворогом плітки, які мають нас деморалізувати. Це може бути частиною ворожих інформаційно-психологічних операцій.

Отримали тривожну новину від знайомих, чи у вайбер-чаті або телеграм-каналі, чи хтось у повідомленні вам надіслав — панікувати не потрібно, і переповідати одразу всім навколо не потрібно. Спершу варто перевірити, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, військової адміністрації чи вашої місцевої ради. Якщо такого у офіційних джерелах немає —  то інформація, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що плітки це потужний інструмент ворожої пропаганди, а наше завдання — не залишити пліткам шансу на виживання.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

ms.detector.media