ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
08.05.2022 10:01
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 7 травня
Україна укладе мир із Росією «лише за умови» поділу території Росії, «заборона» командирам української армії забирати тіла вбитих бійців, а також нова хвиля фішингових атак із залякуванням хімічною зброєю та інші потуги росіян в інформаційній війні.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Маніпуляція: Україна підпише мирний договір із Росією «лише за умови» поділу території Росії. Кремлівські ЗМІ поширюють дезінформацію, що «Київ підпише мирний договір з Росією, лише якщо Росія погодиться повністю або частково поділити власну територію». За їхньою версією, про це заявив керівник Головного управління розвідки Міноборони України генерал-майор Кирило Буданов в інтерв'ю для українського видання «НВ». Як повідомляє StopFake, насправді Кирило Буданов говорив лише про два можливі наслідки війни для Росії, а не про умови підписання мирного договору. Вже в самій назві інтерв'ю «НВ» зазначено, що йтиметься про майбутнє Росії — «Головний військовий розвідник України — про майбутнє диктатора і плани Москви». У самому інтерв'ю, у коментарі, який використовують пропагандисти, пролунала фраза: «Ця війна закінчиться. Є лише два варіанти, як вона може скінчитися».

Далі Кирило Буданов уточнює: «Перший – розподіл Росії на три і більше частини. І другий — відносне збереження територіальної цілісності Росії за зміни керівництва країни. В останньому випадку новий керівник скаже, що Росія не має стосунку до всіх цих процесів, це був хворий диктатор, а країна тут ні до чого. У цьому випадку Росія віддасть всі окуповані нею території — від островів Японії до Кенігсберга». Раніше Володимир Зеленський вже неодноразово заявляв про позицію України до будь-яких угод із Росією. Зокрема, в інтерв'ю Associated Press він зазначав, що «війну Росії проти України слід завершити, уклавши договір, але не ціною здачі незалежності чи національних інтересів». Насамперед Президент України наголошує, що угода має бути підписана на «умовах незалежності України».

16 квітня Володимир Зеленський заявив, що мирний договір із Росією може складатися з двох документів, одним із яких буде договір про гарантії безпеки для України, а інший – двостороння угода про відносини України та Росії. Радник голови Офісу президента та член делегації України на переговорах з Росією Михайло Подоляк в інтерв'ю «Радіо Свобода» 29 квітня додав, що йдеться не про «договор про дружбу та мир» з Росією, а про «червоні лінії» для цієї країни. «Нам потрібно зафіксувати позиції, які будуть для Росії "червоними лініями", що на територію України жодна разу ця країна більше зайти не зможе», – зазначив Михайло Подоляк.

Одним із ключових аспектів мирної угоди між Україною та Росією, яка буде укладена після переговорного процесу, за словами Михайла Подоляка, є негайне припинення вогню та виведення російських військ із території України. Отже, ніхто з представників української влади не розглядає поділ території Росії як умову мирного договору. Насамперед мета угод з Росією — це збереження незалежності та суверенітету України.

Викриття: Кіберзлочинці масово розсилають нові небезпечні листи для викрадення даних і «лякають» хімічною атакою. Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, виявила факт масового розповсюдження електронних листів із тематикою «хімічної атаки». Листи містять посилання на XLS-документ із макросом, відкриття якого призведе до ураження комп'ютера шкідливою програмою JesterStealer. Фахівці CERT-UA зауважують, що завантаження файлів здійснюється зі скомпрометованих вебресурсів. Увага, це фішингтакий вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних, їхніх коштів або ж ураження пристроїв.

Програма JesterStealer викрадає автентифікаційні та інші дані з інтернет-браузерів, (поштових, ) MAIL/FTP/VPN-клієнтів, криптовалютних гаманців, менеджерів паролів, месенджерів, ігрових програм тощо. Викрадені дані передаються зловмиснику в Telegram. Після завершення роботи програма видаляється.

Як у повсякденному житті убезпечити себе від подібного шахрайства:

Фейк: Командирам української армії «заборонили» забирати тіла вбитих бійців. В Запорізькій області росіяни поширюють інформацію, начебто командирам українського війська заборонили забирати з поля бою тіла вбитих українських солдатів. Це нібито робиться з метою приховати втрати. Цю брехню спростували представники Запорізької обласної військової адміністрації в офіційному телеграм-каналі. «Окупанти намагаються поширити інформацію, що начебто українським командирам заборонили забирати тіла своїх загиблих бійців з полю бою. Мовляв, таким чином Україна намагається приховати власні військові втрати. Насправді — все дзеркально навпаки», — заявили в ОВА.

В адміністрації наголосили, що іноді забрати поранених і вбитих українських солдатів з поля бою дійсно не виходить. Однак зробити це не дозволяють саме росіяни. Своїми діями вони порушують всі міжнародні норми гуманітарного права. Представники ОВА розповіли про обстріли з боку росіян. На запорізькому напрямку російський ворог намагається знищити артилерійські підрозділи української армії та скувати дії українських захисників за допомогою постійного вогневого впливу. Бомбардуванням піддалося місто Оріхів, де через удари горіли чотири складські приміщення ТОВ «ОптімусАгро Трейд», дах багатоповерхівки і господарська будівля. Всі пожежі вдалося ліквідувати.

Викриття: Росія поширила фальшиве відео з вцілілими моряками з крейсера «Москва». Воно зняте перед затопленням. Журналісти «Радіо Свобода» викрили брехню російського командування про затоплений ракетний крейсер «Москва». Причиною цього стала опублікована фотографія строковика Сергія Грудініна, який «зник» після знищення корабля.
Незважаючи на те, що члени сім'ї солдата досі не знають, де він, командування опублікувало відео з моряками «Москви», які нібито вижили після затоплення військового корабля.

Відео виникли сумніви щодо його справжності. При цьому члени сім'ї Грудініна кажуть, що досі нічого не знають про його місцезнаходження.

«Здається, це кадр із того ж відео, але моряк, зображений на ньому, не повернувся до своєї родини, а його матері, після того як спочатку сказали, що він вижив, пізніше сказали, що він зник безвісти, а ще пізніше, що він мертвий», – пише «Радіо Свобода».

Тітка Грудініна, Тетяна Грудініна, повідомила радіостанції наприкінці квітня, що її племінник досі вважається зниклим безвісти. Вона сказала, що його матері Тамарі Грудініної на гарячій лінії Міноборони повідомили, що її син живий, але пізніше їй зателефонував чоловік, який назвався Вакулою (прізвище заступника капітана «Москви») і сказав, що Грудінін зник.
Ще через деякий час жінці зателефонував інший представник російського флоту і повідомив, що її син «потонув разом із кораблем». «Радіо Свобода» зв'язалося з батьками Грудініна в Амурській області на Далекому Сході Росії та попросило їх підтвердити, що чоловік на фотографії – їхній син. Вони заявили, що не хочуть розмовляти із журналістами, посилаючись на психологічну травму. «Грудинін був строковиком, а значить, за законом його не повинні були відправляти в зону бойових дій. У той час як Росія веде війну проти України, причому деякі бойові дії відбуваються на українському узбережжі Чорного та Азовського морів, Міністерство оборони заявило, що корабель не брав участь у бойових діях», – повідомляє видання. Нагадаємо, 13 квітня українська армія вдарила двома ракетами «Нептун» по ракетному крейсеру «Москва». Внаслідок удару на флагмані російського флоту виникла сильна пожежа і здетонував боєкомплект. Вже наступного дня у Росії змушені були визнати, що крейсер затонув. Пізніше стало відомо, що екіпаж крейсера «Москва», який затонув, не евакуювали. Повідомлялося, що на борту могло перебувати понад 500 членів екіпажу.

Фейк: Українські військові «постановочно штурмували ніким не зайнятий» Старий Салтів під Харковом. 4 травня у прокремлівських медіа з’явилася інформація про те, що над Старим Салтовом Харківської області «видно чорні клуби диму», які з’явилися нібито після того, як «українські підрозділи влаштували показовий штурм не зайнятого ніким мирного селища». За версією російських медіа, українські військові нібито «постановочно» атакували Старий Салтів і до населеного пункту зайшов «батальйон амністованих карних злочинців «Кракен», який «влаштував терор у селі», пише StopFake. Російські військові окупували селище Старий Салтів одразу після вторгнення 24 лютого 2022 року.

Повідомлення, що українські війська проводять наступальну операцію в районі Старого Салтова під Харковом, з’явилися на початку травня. Голова Харківської обласної держадміністрації Олег Синєгубов 4 травня повідомив, що навколо населених пунктів у напрямку Старого Салтова продовжуються бої. Під обстріл потрапили двоє працівників швидкої. «Звільнити населений пункт — це 30%. 70% — наші хлопці його намагаються втримати і закріпити там свої позиції. Ми зараз не можемо говорити, це наш населений пункт чи ні», — сказав Синєгубов. У вечірньому зведенні за 5 травня Генеральний штаб українського війська повідомив, що російські війська на Слобожанському напрямі «намагалися відновити втрачені позиції в районі міста Харкова, провели невдалу спробу наступу в районі населеного пункту Старий Салтів».
Росіяни після втрати Старого Салтова почали активно тероризувати мирне населення селища та прилеглих населених пунктів. Через величезні втрати живої сили Росія масово застосовує невибірковий обстріл звільнених харківських сіл із реактивних систем залпового вогню та артилерії. Інформацію підтвердили бійці спеціального підрозділу Kraken – це окремий розвід-диверсійний підрозділ у складі однієї з військових частин Міністерства оборони України. Нічого спільного із «кримінальниками» українські військові з підрозділу Kraken не мають: одна з головних вимог при наборі в підрозділ – це відсутність судимості у кандидата. Російські ЗМІ запевняють, що штурм Старого Салтова був «показовим», адже населений пункт нібито «був ніким не зайнятим мирним селищем». Примітно, що ще 3 травня самі російські СМІ активно розповсюджували ролик із хештегом «своїх не кидаємо», де показували роздачу гуманітарної допомоги у тимчасово окупованому Старому Салтові. Російська теза про «ніким не зайнятий» Старий Салтів також спростовується онлайн-картами зон бойових дій, які щодня оновлюються. Причому як українськими, так і пропагандистськими російськими. Якщо порівняти дані українського ресурсу Liveuamap, який дозволяє в реальному часі стежити за війною в Україні, то на карті чудово видно, що Старий Салтів 1 травня ще був під російською окупацією (червоний колір). Це можна побачити і на російській карті вторгнення в Україну від ресурсу Readovka.

Проте вже 5 травня, згідно з даними української онлайн-карти Liveuamap, наші військові вибили російських загарбників із території Старого Салтова – населений пункт було звільнено. На російській карті того ж дня в районі Старого Салтова з’явився значок «бої».

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media