ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
07.05.2022 08:57
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 6 травня
Батальйон «Азов» вимагає обміняти «15 заручників на тону гуманітарки», «українські військові» обстріляли колону з біженцями на Харківщині, бабусю з червоним прапором «Київ взяв в заручники», за даними Бі-бі-сі в Україні начебто померло «менше двох тисяч» російських солдатів, Україна «інсценувала» звільнення села, де не було російських військ.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк: Батальйон «Азов» вимагає обміняти «15 заручників на тону гуманітарки».  5 травня російські пропагандистські ЗМІ, серед яких «РИА Новости», RT, Vesti.ru, gazeta.ru, iz.ru, Sputnik Latvia та інші, а також телеграм-канали поширили новий фейк про бійців «Азова»: пропагандисти пишуть, що начебто українські бійці вимагають обміняти мирних громадян Маріуполя, що переховуються в «Азовсталі» на гуманітарну допомогу – 15 людей за одну тону. Жодного доказу цим твердженням не наведено.

Натомість керівники «Азова» не раз зверталися до міжнародної спільноти та політиків з проханням допомогти в евакуації цивільних жителів з «Азовсталі». Сьогодні, 6 травня, голова Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що в ході близько чергового етапу евакуації з участю ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з території заводу вдалося вивести 500 жителів Маріуполя.
Пропагандисти ведуть систематичну дезінформаційну кампанію проти захисників Маріуполя та регулярно поширюють неправдиві повідомлення про «Азов».

Фейк: «Українські військові» обстріляли колону з біженцями на Харківщині. Російські «Ізвестія» та інші пропагандистські ЗМІ поширюють дезінформацію щодо обстрілу евакуаційної колони з дітьми та жінками з міста Вовчанська: начебто колону з 34 автівок розстріляли з мінометів з відстані 100 метрів біля населеного пункту Старій Салтів в Харківській області. Як повідомляє StopFake, цей фейк спростували в Центрі протидії дезінформації при РНБО спростували та кервіництво Харківської області. Як заявив голова Харківської обласної військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов, організована евакуація з тимчасово окупованого Вовчанська не проводилася через постійні обстріли. І навіть з самого Старого Салтова, де зараз йдуть бої, але територія контролюється Україною, евакуація планується, але зараз теж неможлива. Суспільне повідомляє, що з Вовчанська дійсно виїхала колона біженців, вони евакуювалися самостійно, попри попередження, що в районі постійно відбуваються обстріли – і саме в напрямку Вовчанська зараз сунуть колони ворожої техніки та російські окупанти намагаються атакувати українські позиції. Суспільне пише, що колона попала в засідку – і що загинули цивільні, також є інформація про вбиту дитину. Раніше в ЗМі та офіційних повідомленнях української влади вже з’являлася інформація про обстріли колон з біженцями з боку російських окупантів.

Фейк: Ганну Іваніву, яка зустрічала українську армію з червоним прапором, «Київ взяв в заручники».  В російських телеграм-каналах шириться фейк, що бабусю Ганну Іванівну Іванову, яка зустрічала українських військових з червоним прапором, переплутавши їх з окупантами, «тримає в заручниках» українська влада. І розповідають, що її будинок начебто розстріляли «українці». Це – реакція на відео, яке записав та виклав 5 травня Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформполітики. Співробітник Центру Дмитро Галко знайшов бабусю. Зараз вона перебуває у безпеці, в Харкові, разом зі своїм чоловіком. Син Ганни Іванівни виїхав до Польщі. Її будинок розстріляли російські війська, а за домашніми тваринами доглядають українські військові. На відео, яке записав Галко, бабуся каже, що Росія «пішла злом» на Україну та через її дії гинуть люди. Нагадаємо, що в Росії «бабушка Аня» стала символом: з неї роблять скульптури, її зображують на муралах, в Маріуполі встановили їх пам’ятник. Вона вийшла зустрічати солдатів з червоним прапором, і відмовилася брати гуманітарну допомогу від військових української армії, коли вони розтоптали червоний прапор. «Бабуся з червоним прапором» — новий символ російської пропаганди, яка просуває тезу про відновлення СРСР та «боротьбу з нацизмом». І хоча, як бачимо, бабуся насправді має дещо іншу думку, російську пропаганду це не особливо цікавить.

Фейк: Україна «інсценувала» звільнення села, в якому «не було» російських військ. Російські ЗМІ, зокрема «РИА Новости», поширюють фейк, що українські військові звільнили село Уди Харківської області, де начебто не було росіян. «РИА Новости» навіть оприлюднило фрагмент відео з невідомим «місцевим жителем», якій сплутано розповідає про цей випадок. В тексті, що супроводжує новину, вказано, що в село Уди зайшли українські військові, поставили артилерію, обстріляли будинки місцевих жителів, а потім «їх накрила російська артилерія». На відео чоловік цієї фрази не говорить. При цьому, судячи з карт, які оприлюднювали ж самі російські пропагандистські медіа, на початок березня село Уди, які і більшість прикордонних сіл Харківщини, були окуповані російськими військами, і російська пропаганда знов ігнорує логіку та повідомляє нові фейки, що суперечать їхнім старим фейкам. Згідно з повідомленнями Харківської військово-цивільної адміністрації, село Уди після контрнаступу наприкінці квітня знаходиться під контролем України та його щонайменше двічі обстрілювали російські війська – 29 квітня та 3 травня.

Фейк. За даними Бі-бі-сі в Україні начебто померло «менше двох тисяч» російських солдатів. Таку тезу поширив грузинський політик Демур Гіорхелідзе. У своєму дописі він стверджує, що загальна кількість російських солдатів, загиблих в Україні після 24 лютого й станом на кінець квітня, становить 1899. За його словами, це достовірна цифра, адже саме такі дані нібито наводить Бі-бі-сі. У дописі також згадується, що група волонтерів Бі-бі-сі підраховує кількість загиблих російських військовослужбовців від дня російського вторгнення в Україну, а грузинське телебачення поширює невірну статистику називаючи більші цифри. Насправді, як з'ясували фактчекери з Mythdetector, інформація у пості — неправдива. «Дані, опубліковані ВВС, відображають не загальну кількість російських військовослужбовців, загиблих в Україні, а кількість військовослужбовців, яких змогла ідентифікувати російська команда ВВС за відкритими джерелами», — пишуть фактчекери. Нагадаємо, раніше, прокремлівське медіа Readovka опублікувало заяву Міністерства оборони Росії про бойові втрати: 13 414 убитих і 7 000 російських солдатів «пропали безвісти». Із крейсера «Москва» 116 загиблих та 100 пропалих безвісти моряків. У Москві опублікували цю заяву і одразу видалили. Сумарна цифра втрачених російських бійців близька до 20.000, а це якраз дані, про які заявляє українське командування. У Генштабі Збройних сил України повідомили, що з 24 лютого по 23 квітня загальні бойові втрати противника орієнтовно склали 21 600 військових.

Наратив: Польща «офіційно визнала плани анексії Західної України». В російському інформаційному просторі – триває загострення антипольської риторики, пов’язане з підтримкою Польщею України. Останні три дні в російських ЗМІ з’являються десятки фейкових або маніпулятивних повідомлень стосовно «планів Польщі захопити Україну». Лише за 5 та 6 травня пропагандисти продовжували поширювати фейковий наказ головнокомандувача Збройних Сил Польщі генерала Ярослава Міка, який буцімто розпорядився «до особового складу певних підрозділів треба донести інформацію про готовність взяти під контроль стратегічні об’єкти двох областей — Львівської та Волинської». Цей абсурдний до сміху фейк ми розбирали у попередніх випусках. Також російські телеграм-канали 6 травня поширювали інформацію, що в Польщі зняли прапори України через відсутність підтримки України. Але це також малограмотна вигадка. Справа в тім, що 2 травня Польща відзначає день національного прапора, а 3 травня – день конституції Польщі, тому українські прапори тимчасово прибрали з транспорту в Варшаві.

Також в російських ЗМІ поширюють плакати з цитатою того ж Міки, де написано «час згадати історію», і маніпулюють, що це начебто нагадування українцям, що західні території України колись були в складі Польщі. Ніяких підтверджень цьому немає, бо цитата може стосуватися поразки Червоної Армії під час боротьби за незалежність Польщі, або боротьби проти нацизму у Другій світовій війні. Також немає сумнівів в підтримці України з боку польського керівництва, але навіть фразу президента Анджея Дуди про те, що між Україною та Польщею «на десятиріччя та сторіччя не буде кордону» російські пропагандисті використовують як начебто доказ наміру анексувати західні території України. Про це наприклад, 6 травня заявив експрезидент Росії Дмітрій Мєдвєдєв. Це відбувається на фоні новин що Польща та Україна домовилися про взаємне скасування будь-яких дозволів для перевізників палива на кордонах – це допоможе Україні вирішувати проблему з нестачею палива.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media