ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
06.05.2022 07:32
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 5 травня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 5 травня
Донька Зеленського «назвала свого батька нацистом», на Закарпатті «утискають» права нацменшин, воєнні соцвиплати платитимуть «лише вакцинованим», країни-союзниці передають Україні «застарілу» зброю та воєнне обладнання, Росія «перемагає» санкції Заходу, мешканці США «не погоджуються» з політикою Байдена щодо України, а всі іноземці, які воюють в Україні, — найманці.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

 

Слухати в Google Подкастах

Фейк. «Донька Зеленського» начебто назвала свого батька нацистом. Таку інформацію поширюють користувачі соцмереж. Що Олександра Зеленська нібито вважає свого батька нацистом та вбивцею народу, писали двома мовами — російською та грузинською. У дописі йдеться, що донька президента Зеленського начебто втекла до Польщі, адже вважає батька нацистом та вбивцею українців. До дописів додається фото молодої жінки, яка сидить в машині і плаче.  Однак як зв'ясували фактчекери з грузинського проекту Mythdetector, людина на фото не Олександра Зеленська, а кадр вирізаний з відео, опублікованого в 2017 році, на якому російськомовна жінка плаче через те, що її чоловік не купив їй новий iPhone. Ймовірно, першоджерелом інформації, що Олександра Зеленська вважає свого батька нацистом, є російський сайт 9111.ru. Як пишуть фактчекери, те, що на фото не донька Зеленського, добре видно, якщо порівняти світлину із фотографією справжньої Олександри Зеленської.

Маніпуляція. В Україні й, зокрема, на Закарпатті, «утискають права нацменшин». За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, таку тезу російська пропаганда поширює устами голови Гільдії міжетнічної журналістики Росії, членкині комісії з питань патріотичного й духовно-морального виховання дітей та молоді Маргарити Лянге. Саме вона просуває наратив про «утиски нацменшин в Україні». Зокрема, пропагандистка стверджує, що державна політика України не дозволяє русинам на Закарпатті користуватися їхньою рідною мовою — російською, а самих русинів нібито переслідують за відмову називати себе українцями. Як повідомляють у Центрі, за даними перепису 2001 року, лише 10 тисяч закарпатців, тобто менше одного відсотка від всього населення області, назвали себе русинами. Крім цього, русини не спілкуються між собою російською, а називають своєю мовою русинську. Українські науковці схиляються до думки, що русинська є одним із численних діалектів української, а не окремою мовою. У побуті закарпатці й, зокрема, русини, можуть спілкуватися так, як їм зручно, і не зазнають за це утисків чи переслідувань.

Фейк. В Україні виплати у зв'язку із війною можуть отримати «лише люди, які вакцинувалися від коронавірусу». Інформацію, що український уряд ухвалив рішення платити українцям, які втратили роботу або житло через війну, лише якщо вони вакцинувалися від коронавірусу, поширюють у медіапросторі. Зокрема, в іспаномовному сегменті. У повідомленнях йдеться, що «в Україні проходить генеральна репетиція того, що чекає на всіх: без вакцин немає їжі... Український уряд оголошує надзвичайні виплати постраждалим від війни. Але, начебто, тільки якщо ви вакциновані... і тільки через цифрову систему». Насправді це — брехня. Постраждалі від війни в Україні можуть отримати виплати незалежно від того, вакциновані вони чи ні. Зокрема, допомогу від держави можуть отримати фізичні особи-підприємці, які зареєстровані в областях, де тривають бойові дії, а також вимушені переселенці. Щоб отримати виплати, потрібно зареєструватись як переселенець у центрі надання адміністративних послуг за місцем перебування або ж в додатку чи на порталі «Дія».

Фейк. Усі іноземці, які воюють в Україні, — «найманці». Така інформація поширюється у російських пропагандистських ЗМІ. У повідомленнях запевняють, що бійці Інтернаціонального легіону добровольців є найманцями, а їхня мета — отримати «легкі гроші» на війні в Україні. Проте це неправда. Іноземці, що воюють за Україну, не є найманцями. Як пише StopFake, на відміну від найманців, легіонери вступають на службу до української армії та підпорядковуються його командуванню. «Іноземці, які проходять військову службу у збройних силах України, отримують таке саме грошове забезпечення, як і громадяни України. Ті іноземні громадяни, які не побажали підписувати контракт із армією, вступають у добровольчі батальйони. Вони не отримують матеріального зиску — більша частина з них має особисті, ідейні причини захищати справедливість та права українців», — пишуть фактчекери. Детальніше.

Маніпуляція. Країни-союзниці передають Україні «застарілу» зброю та воєнне обладнання.
У російських пропагандистських ЗМІ та анонімних телеграм-каналах час від часу з'являються повідомлення про те, що зброя, яку Україна отримує від країн-союзниць, є застарілою та поганою, а також не відповідає сучасним характеристикам. Така теза вигідна для Росії, адже у такий спосіб, показуючи, що в України нібито стара зброя, яку їй надали країни ЄС та США, пропагандисти прагнуть дискредитувати союзників України, знецінити їхню підтримку та допомогу в цій війні. Також у такий спосіб Росія хоче створити видимість того, що навіть зі зброєю від союзників Україна буде слабкою, адже обладнання нібито не придатне для боротьби у сучасній війні. Проте за даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, зразки артилерії, яку передають союзники Україні, є найсучаснішими. Як приклад експерти Центру порівнюють характеристики двох гаубиць — радянсько-російської «Мста-Б» та американської М777, що передають відповідно до ленд-лізу із США. «"Мста-Б" проти М777: калібр — 152 мм проти 155 мм; довжина ствола — 47 калібрів проти 39 калібрів (52 найновіші); дальність стрільби — снаряд 3ВОФ45 / ERFB: 24,7 км проти 30 км (40 км зі стволом 52 калібра)», — повідомляють у Центрі. Виходячи із цих характеристик зрозуміло, що нова американська гаубиця б’є на 5 км далі, ніж радянсько-російська. Отже, ця зброя не є застарілою та непридатною, а матиме перевагу у контрбатарейній боротьбі. Також М777 має цифрову систему управління вогнем для боєприпасів M982 Excalibur з GPS-наведенням.

Меседж. Росія «перемагає» санкції Заходу. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, таку тезу поширює російська пропаганда, підтверджуючи її тим, що Угорщина ветуватиме ембарго на імпорт російської нафти, яке Євросоюз планує включити до шостого пакету санкцій проти Росії. Про ветування ембарго 3 травня повідомив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто. Оскільки 65% нафти, яку споживає Угорщина, надходить нафтопроводом «Дружба», а альтернативних ліній в країну немає, проєкт шостого пакету санкцій передбачає винятки для Угорщини та Словаччини, яким дозволено продовжити імпорт до кінця 2023 року. «Але через заборону транзиту угорською територією військової допомоги Україні ЄС розпочав правовий процес, результатом якого може стати припинення євродотацій для Угорщини. Реакція країн ЄС спонукає керівництво Угорщини відкликати вето на нафтове ембарго ЄС проти Росії», — йдеться у повідомленні Центру.

Маніпуляція. Мешканці США «не погоджуються» з політикою Байдена щодо України.
Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ нібито із посиланням на The Washington Post. У повідомленнях стверджують, що більшість американців «невдоволені курсом Байдена щодо України». Як пишуть фактчекери зі StopFake, так пропагандистські ресурси представили результати соціологічного опитування, проведеного серед американців наприкінці квітня 2022 року. Пропаганда стверджує, що невдоволені американці як введеними санкціями проти Росії, так і розмірами військової допомоги Україні. Як пише StopFake, згідно з опитуванням The Washington Post та ABC News, кількість американців, які підтримують діяльність Байдена, пов'язану з війною в Україні, зросла. А от відсоток тих, хто не підтримує цієї політики, не змінився. «Це дослідження показало, що більшість американців, незважаючи на занепокоєння через війну, згодні з тим, що Україні необхідно допомагати ще більше. Інші дослідження, що проводилися в різні часи та іншими організаціями, також показують широку підтримку України серед американців та підтримку допомоги Україні», — пишуть фактчекери.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media