ms.detector.media
01.05.2022 12:09
«Привид Києва» не загинув. Командування Повітряних Сил ЗСУ коментує помилки ЗМІ у публікаціях про майора Степана Тарабалку
«Привид Києва» не загинув. Командування Повітряних Сил ЗСУ коментує помилки ЗМІ у публікаціях про майора Степана Тарабалку
13 березня 2022 року майор Степан Тарабалка героїчно загинув у повітряному бою із російськими окупантами, сили яких тоді переважали. Але називати його «Привидом Києва» не зовсім справедливо.

У командуванні Повітряних сил ЗСУ прокоментували повідомлення ЗМІ і блогерів про легендарного «Привида Києва» та про гибель захисника України, майора Степана Тарабалку. Про це йдеться у дописі військового керівництва.

Повідомляючи про загибель героя України Степана Тарабалки, частина ЗМІ назвала видатного льотчика «Привидом Києва». Зокрема, про це написали лондонська Times, New York Post

У командуванні Повітряних сил ЗСУ наголошують: легенда про «Привид Києва», що виникла на початку великої війни, — це колективний образ. Повідомлення про нескореного льотчика-сміливця насправді стосуються Васильківської 40-ої бригади.

«Привид Києва – це супергерой-легенда, чию постать створили українці! Це швидше збірний образ пілотів 40-ої бригади тактичної авіації Повітряних Сил, які захищають небо столиці. Які раптово з’являються там, де їх не чекають!», – йдеться у публікації.

Командування зазначає, що Герой України Степан Тарабалка не збив 40 літаків, як акцентується у повідомленнях ЗМІ і в дописах у соцмережах. Також не є коректним писати, що саме він і є «Привидом Києва». Крім того, військові льотчики поки не навчаються за кордоном на F-16, а бомбардувальники США не літають над Україною, додають у командуванні Повітряних сил ЗСУ.

13 березня 2022 року майор Степан Тарабалка героїчно загинув у повітряному бою із російськими окупантами, сили яких тоді переважали. 

Степан Тарабалка – один із тих романтиків, які з дитинства мріють стати військовими льотчиками. І він упевнено йшов до своєї мрії, пишуть про нього колеги. У 13 років вступив до Прикарпатського військово-спортивного ліцею, а згодом і до льотного військового вишу – Харківського національного університету Повітряних сил ім. І.Кожедуба.

Усі, хто знав Степана Тарабалку особисто, розповідають, що він був справжнім офіцером та професіоналом своєї справи. На таких, як він, рівняються підлеглі, а старші командири впевнені, що все в підрозділах буде під контролем. Це був офіцер нової генерації української армії, який розпочав свою кар’єру саме в той час, коли в Україну прийшла війна.

Захист своєї країни був для Степана Тарабалки свідомим вибором. Президент України присвоїв льотчику звання Героя України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» посмертно. «Герой України Степан Тарабалка завжди житиме у наших серцях! Слава Герою!», – вшановують сміливця у командуванні Повітряних сил ЗСУ.

Ілюстрація: Вікіпедія

ms.detector.media