ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
29.04.2022 19:17
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 29 квітня
«Приватбанк» «анулює гроші» на картках 1 травня, Польща «планує захопити» території України, Росія начебто «не причетна» до насильницької депортації українців, в Лисичанську українська армія «готує інсценування гибелі» цивільного населення, на Київ «чекає неминуча поразка бо Путін може застосувати» ядерну зброю, журналісти CNN «видали пожежу в Канаді» за кадри авіаударів по Львову та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Меседж. На Київ «чекає неминуча поразка», бо Путін «може застосувати ядерну зброю». За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, Росія знову вдається до маніпуляцій на тему застосування ядерної зброї на території України. Зокрема, для інформаційного шантажу Росія використовує колишнього радника міністра оборони США Дугласа Макгрегора. «Орієнтований на західну аудиторію експерт поширює наративи про "неминучу поразку Києва", "непереможну армію Росії" та залякує світ тим, що "Путін може застосувати ядерну зброю". 22 квітня в ефірі американського Fox News Макгрегор прогнозував, що подальше постачання зброї до України начебто призведе до ескалації з боку Росії. На думку Макгрегора, Україна має віддати Росії Крим та Донбас, щоб путіну не довелось "завдати ядерного удару". 25 квітня в інтерв’ю іспанському виданню El Mundo Макгрегор наголосив, що начебто постачання Україні зброї — марна трата ресурсів, оскільки, з неозвучених "експертом" причин, "Київ приречений"», — йдеться у повідомленні Центру.

Насправді Росія вже не вперше залякує світ використанням ядерної зброї та своєї чи не найсильнішою армією. Однак як ми бачимо, українська армія дає гідну відсіч російській. У такий спосіб, методом залякування, російська пропаганда ніби хоче приховати свої поразки, показуючи, що вони застосували ще не всю зброю зі свого арсеналу.

Фейк. Із першого травня «Приватбанк» «анулює гроші» на картках українців. У мережі поширюють інформацію, що починаючи з 1 травня 2022 року «Приватбанк» анулює всі гроші на карткових рахунках українців. Зокрема, інформацію поширили кілька анонімних телеграм-каналів. Проте це — фейк. Як пишуть фактчекери проєкту «Брехунець», насправді знімати чи анульовувати кошти з карток українців «Приватбанк» не буде. Йдеться про зняття накопичених бонусів з програми лояльності «Бонус+». На офіційній сторінці фінустанови ще на початку квітня з’явилося повідомлення, що програма з 1 травня не буде працювати. Кошти можна використати або передати для ЗСУ. Натомість власні кошти клієнтів банку, які зберігаються на картках, банк анульовувати не збирається.

Фейк: У Лисичанську українська армія «готує інсценування гибелі» цивільного населення.
Низка ЗМІ та в соцмережах зі посиланням на «дані розвідки Росії» поширює інформацію про начебто інсценування загибелі цивільного населення в місті Лисичанськ. «У населений пункт звозять розбиту військову техніку та тіла військовослужбовців ЗСУ у цивільному одязі. Ініціаторами та організаторами провокації виступають фахівці Центру інформаційно-психологічних операцій ЗСУ», — пишуть в повідомленнях. Вказують і місце цього «інсценування» — базар в Лисичанську. На цей фейк звернув увагу StopFake.

Голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай спростував цю брехню – він сам з’їздив до вказаного місця, та повідомив у фейсбуці, що базар напередодні був обстріляний російськими військами: «Традиційно, такими вкидами окупанти хочуть приховати власні злочини та перекласти відповідальність на ЗСУ», — написав Гайдай. За добу на Луганщині загинуло четверо людей, поранено ще чотири, 10 будинків зруйновано в Попасній, 13 будинків – у Лисичанську. Російська армія регулярно обстрілює мирні міста України, розстрілює, катує, піддає сексуальному насильству громадян України. Військові злочини російської армії розслідують українські та міжнародні слідчі органи.

Фейк. Аби не їхати в Україну і не наражатися на небезпеку, журналісти CNN начебто «зняли пожежу в Канаді» та заявили, що це кадри наслідків авіаудару у Львові. Інформацію про це поширюють у соціальних мережах. У таких дописах стверджують, що CNN зняло пожежу у місті Едмонтон, що у Канаді, та заявило, що на відео зображено наслідки російського авіаудару у Львові. За логікою авторів допису, доказом сфабрикованого репортажу нібито є те, що на відео помітно людину, одягнуту у куртку з написом «Едмонтон». Однак це — неправда, і відео зроблене не у Канаді. «На відео дійсно зображено пожежу на нафтобазі та заводі оборонної сфери у Львові, а захисний костюм з написом “Едмонтон” — пожертвуване пожежне спорядження від канадської благодійної організації», — пише VoxCheck.

Фейк. Росія начебто «не причетна» до насильницької депортації українців. Таку тезу поширюють російські пропагандисти продовжуючи стверджувати, що Росія «дотримується» прав українців під час війни, яку Росія сама й розв'язала в Україні. Як пише StopFake, російські «експерти» нарікають, що Росія «постійно» організовує гуманітарні коридори для евакуації, але «залякані Заходом українці бояться ними користуватися». Також у Росії «категорично заперечують» причетність російських військових до масових знущань над українцями та до насильницької депортації цивільного населення до Росії.

Українська омбудсманка Людмила Денисова 24 квітня повідомила, що Росія примусово вивезла з України 915 тисяч громадян. З них 160 тисяч – діти, більш як 2 тисячі – діти-сироти. Денісова розповідає, що більшість викрадених Росією українців виїхали бе документів і пройшли через жах фільтраційних таборів, а розвозять їх маже по всіх регіонах Росії, навіть на Далекий Схід та за Полярне коло. Практику насильницької депортації українців до Росії, як повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини, російські військові розпочали ще у 2014 році й продовжили зараз на нових тимчасово захоплених територіях. Повідомляються різні дані щодо депортованих, але точну кількість силоміць вивезених до Росії українців зараз назвати складно.

Дуже поширеною практикою в районах, тимчасово контрольованих російськими військами, стала практика затримання за допомогою сили та викрадення цивільного населення – це підтверджується даними Організації Об’єднаних Націй. ООН продовжує збирати дані про українців, які були викрадені Росією в Україні, та встановлює їх долю, місцеперебування.

Великі іноземні медіа, наприклад, The GuardianВВСThe Washington Post, проводять власні незалежні розслідування і підтверджують численні факти депортації українців до Росії. Російські військові силоміць вивозять людей із населених пунктів, які самі ж і обстрілюють.

Правозахисна організація Amnesty international неодноразово вказувала, що українська влада вимагає від Росії встановити гуманітарні коридори для евакуації громадян у відносно безпечні українські міста. Проте щоразу Росія, розповідаючи про відкриття «зеленого коридору», зривала домовленості з Україною. Свідчення, які Amnesty International вдалося зібрати в кількох найбільш зруйнованих Росією містах, вказують на те, що люди там систематично не могли евакуюватися через безперервні російські обстріли. Також російські збройні сили без суду і слідства страчували цивільних осіб в Україні, що вважається воєнним злочином. Усі зібрані дані про воєнні злочини Росії на українській території ретельно фіксують українські правоохоронці та міжнародні партнери: в Україні вже працюють представники Міжнародного кримінального суду.

Російські хакери розсилають шкідливі листи замасковані під «указ президента».

Урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA, яка діє при Держспецзв’язку, попереджає про таку нову кібератаку на державні органи України.

Цього разу вона здійснюється за допомогою розсилання електронних листів із темою «Указ Президента України No 576/22 про безпрецедентні заходи безпеки». Листи містять вкладення у вигляді ISO-файлу майже з аналогічною назвою: «Указ Президента України No 151 про безпрецедентні заходи безпеки.iso». У разі його відкриття комп'ютер буде уражено шкідливою програмою Meterpreter. Цю активність фахівці пов’язують із хакерами, які нещодавно вже здійснювали кібератаки на державні організації України.

Наратив: Польша «планує захопити» території України. Керівник зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкін заявив, що Польща готується ввести миротворців в Україну аби захопити частину українських територій. «Польща встановить щільний військово-політичний контроль над "своїми історичними володіннями" в Україні», — заявив він.

Судячи з усього, Наришкін та Служба зовнішньої розвідки Росії користується тими ж джерелами, що і колишній депутат Верховної Ради Ілля Кива: він заявляв ще 25 березня, що в нього є карта, яка, начебто, демонструє підступні наміри Польщі захопити Західну Україну, частину зробити своєю колонією, а третю частину України забере собі Росія. Цей наратив – про розділ між Польщею та Росією України, та збереженням «нейтральної» третини України із центром в Києві – активно просувається російською пропагандою щонайменше з 2014 року. А Володимир Жириновський навіть офіційно звертався до польського уряду, аби розділити Україну на частини (також він писав листи в Румунію та Угорщину з такою пропозицією). Тоді план розділу України «за Жириновським», як нісенітницю, показали в репортажі деяких польських ЗМІ – і вже в березні 2022 року Ілля Кива показав її ж, але вже як доказ «планів Польщі» по розділу України. Тепер про такі наміри, причому за змовою з Вашингтоном, розповідає Наришкін. Нагадаємо, що Польща дійсно пропонувала НАТО ввести миротворців в Україну – і саме США заблокували цей план.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media