ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
29.04.2022 09:18
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 28 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо  російську брехню за 28 квітня
Зеленський «казково збагатився» на посаді, Росія почала війну «згідно зі статутом ООН», Україна готує «наступ» на Придністров’я, Путін «домовився з ООН» і Україна начебто більше «не зможе зірвати евакуацію» мирних жителів з Азовсталі, українці під час війни «розпродають зброю терористам».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах. Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify

Слухати в Google Подкастах

Фейк: Українськи чиновники під час війни «розпродають зброю терористам» та в країни Африки. Російські анонімні телеграм-канали вже вдруге поширюють неправдиву інформацію про те, що начебто Міністерство оборони України розпродає «надлишки» зброї іншим країнам.
Пропагандисти говорять, що начебто два терористичних угрупування – ХАМАС та «Хезболла» – «погрожують Ізраїлю терактами з використанням джавелінів», які саме Україна їм начебто продала. Жодних доказів ані погроз Ізраїлю, ані того, що терористичні угрупування взагалі отримали ці протитанкові комплекси, не надано. Звісно, звинувачення України про «продаж» цих комплексів також не підкріплене жодним фактом. Також в цьому повідомленні є брехня, яку легко спростувати: йдеться про те, що начебто Україна «без жодної санкції Ізраїлю» отримала протитанкові гранатомети Matador. Але Україна не протребує для цього санкцій чи дозволів Ізраїлю: Matador офіційно надійшов в Україну з Німеччини як частина збройної допомоги. Раніше ті ж телеграм-канали поширювали фейк, що начебто Міністерство оборони України продає «надлишки» зброї країнам Африки. Ми з вами детально розбирав цей фейк у передачі: це була така собі «відповідь МО України» на невідомо чий депутатський запит, де йшлося про списання або продаж зіпсованого старого обладнання армії. Фактчекери дійшли висновку, що документ, який поширювали в соцмережах, — фейк, як і продаж зброї в африканські країни. Детальніше читайте тут.

Фейк: Зеленський «казково збагатився» на посаді. У повідомленнях, які поширюють російські ЗМІ з посиланням на нідерландську правопопулістську партію «Форум за демократію», стверджується, що Президент України Володимир Зеленський може мати статки у $850 мільйонів. Про це пишуть російські пропагандистські видання РИА НовостиРТКрасная ВеснаАргументы и Факты та інші. При цьому представники нідерландської партії, близької до Кремля, без жодних доказів стверджують, що нібито більшу частину цих грошей Президент України Володимир Зеленський заробив після вступу на пост Президента. Жодного доказу цьому твердженню не наведено.

За даними Forbes Україна, на сьогодні  статки Володимира Зеленського оцінюються в $20 млн (згідно з Forbes US, ця цифра в будь-якому випадку становить менше ніж $30 млн). Отже, новини у російських медіа примножили статки Володимира Зеленського у тридцять разів. Президент Зеленський також відсутній як у списку 100 найбагатших українців 2021 року за версією Forbes Україна, так і в індексі мільярдерів Bloomberg

Останню річну декларацію Володимир Зеленський подав до Національного агентства із запобігання корупції України (НАЗК) за 2020 рік. З неї можна зробити висновок, що за рік він отримав 336 тисяч гривень зарплати, 4,6 мільйона гривень роялті та 13,4 мільйона гривень від продажу будинку і земельної ділянки того року. У сумі виходить близько $623 000.

У жовтні 2021 року мережа журналістів-розслідувачів OCCRP на підставі опублікованих Pandora Papers даних оголосила, що Зеленський разом із діловими партнерами міг володіти офшорними компаніями на Британських Віргінських островах, Кіпрі та Белізі. Але журналісти-розслідувачі OCCRP не знайшли прямих доказів того, що Зеленський безпосередньо брав участь в угодах з купівлею дорогої нерухомості під час перебування на посту Президента України. До того ж, навіть у цьому незалежному розслідуванні не йшлося про нібито мільярдні статки Зеленського або джерела доходів, які могли б на них вказувати.

Forbes повідомляє, що російські пропагандисти постійно приписують Зеленському володіння п’ятьма розкішними яхтами і трьома приватними літаками на додачу до акцій таких компаній, як Saudi Aramco та Tesla, на суму $60 млн. Але доказів наявності такого майна у Президента України не існує. Forbes заявляє, що якщо Зеленський дійсно володіє акціями таких компаній, то їх вартість не може становити $60 млн.

Меседж. Україна начебто більше «не зможе зірвати евакуацію» мирних жителів з Азовсталі, оскільки Путін домовився з ООН. Цю тезу поширюють телеграм-канали, підконтрольні російським спецслужбам».

Прокремлівські медіа не вперше ширять маніпуляцію, що Україна нібито зриває евакуацію мирних жителів з «Азовсталі» та інших гарячих точок, повідомляє «Детектор медіа». Однак цей маніпулятивний меседж оприлюднили після того, як в ООН повідомили, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш домовився з Володимиром Путіним про евакуацію мирних жителів з «Азовсталі» у Маріуполі. Російські пропагандисти говорять, що раніше Україна начебто «перекладала відповідальність» за зрив евакуації в Росії, а нині не зможе цього зробити, бо Росія домовилася з ООН.

Насправді домовленості з Росією не є гарантією безпеки. Росія постійно порушує домовленості та взяті на себе зобов’язання — до прикладу Будапештський меморандум або домовленості щодо перемир’я чи відведення важкого озброєння в зоні ООС тощо. Ба більше, у Кремлі вже почали говорити, що генсек ООН лише озвучив пропозицію про евакуацію цивільних з «Азовсталі», але домовленостей щодо цього не було. Водночас у цій заяві прессекретаря президента Росії Дмитра Пєскова йдеться про «мирних жителів на "Азовсталі"». Нагадаємо, раніше російські медіа поширювали фейки, переконуючи, що на заводі в Маріуполі взагалі немає цивільних.

Фейк. Українстка армія готує наступ на Придністров’я. У телеграм-каналах поширюють повідомлення нібито від Служби безпеки України із закликом до жителів самопроголошеної «республіки Придністров'я» евакуюватися нібито через загрозу артилерійських обстрілів з боку української армії. У повідомленні також йдеться, що всіх, хто залишиться, будуть нібито ліквідовувати. Насправді це черговий фейковий вкид Росії, щоб розхитати ситуацію в регіоні.
«Україна закликає жодним чином не вірити в цю маячню, а також усвідомити — ці провокації робляться самою Росією. Їхня мета — виправдати свої дії щодо України та влаштувати провокації. Йдеться про типову False flag operation («операцію під прапором іншої держави»), щоб потім звинуватити іншу державу в цих діях. Відповідно загострення на цьому напрямку — повністю відповідальність російських агресорів», — сказав радника ОПУ Сергія Лещенка.

Нагадаю, що раніше ми розбирали повідомлення російської пропаганди про те, що «Україна хоче захопити склад із боєприпасами в Придністров'ї» (спростування читайте тут). Однак, воєнні експерти стверджують, що ті боєприпаси, які залишилися на цьому складі — вже давно втратили термін придатності і їх надвичайно мало, тому повідомлення що Україна хоче відкрити другий фронт заради мізерної кількості боєприпасів, і тих – прострочених – очевидно, є маячнею.

Фейк: Росія почала війну «згідно зі статутом ООН». Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем заявив, що російська війна проти України ведеться «відповідно статті 51 розділу VII Статуту ООН».

Путін розповідає, що після того як він визнав самопроголошені «ДНР» і «ЛНР» незалежними, вони звернулися до нас із проханням надати їм військову допомогу по відношенню до України. І Росія, начебто, «мала право це зробити у повній відповідності до ст. 51 розділу VII Статуту ООН», – каже Путін.

Давайте розберемося. Стаття 51 Статуту ООН гарантує невід’ємне право на індивідуальну чи колективну самооборону, якщо станеться збройний напад на члена ООН. Таке право мають виключно держави, а не незаконні утворення на території частин Донецької та Луганської областей, — пише StopFake, спростовуючи слова Путіна.

Як зазначає експертка з міжнародного права Елізабет Вілмшурст у статті для Chatham House, юридичні аргументи Путіна не витримують жодної критики.

«Стаття 51 допускає самооборону “у разі збройного нападу”. Багато держав інтерпретували це як включення захисту від загрози неминучого нападу – наприклад, немає вимог чекати на початок ядерного удару. Але за жодної інтерпретації “невідворотності” ситуація в Україні не може загрожувати Росії. Жодних загроз застосування сили проти Росії з боку України та країн-членів НАТО не надходило. Немає нічого, що могло б підтримати юридичне виправдання воєнного нападу Росії на Україну», — наголошує експертка з міжнародного права Елізабет Вілмшурст

Відкритим вторгненням із суші, моря, повітря в Україну Росія грубо порушила Статут ООН, численні норми міжнародного права і вчинила акт агресії — найбільш серйозне та найгрубіше порушення міжнародного правопорядку. Агресію засудила Генеральна Асамблея ООН.

27 лютого Україна подала позов до Міжнародного Суду ООН у Гаазі проти Росії. 16 березня Міжнародний Суд задовольнив позов і вимагає від Росії негайно припинити воєнне вторгнення в Україну.

Крім того, Росія порушує і Женевські конвенції ведення війни. Територія України зазнає ракетних обстрілів, снаряди влучають у школи, лікарні, церкви, застосовуються касетні боєприпаси, що належать до заборонених видів зброї. StopFake вже наводив докази того, як російська армія запускала ракети по багатоповерхових будинкахвокзалахпологових будинках та інших об’єктах цивільної інфраструктури. Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні задокументувала і підтвердила 5 264 жертви серед цивільного населення – 2 345 убитих і 2 919 поранених (за даними з 24 лютого по 20 квітня 2022 року).

Фейк: В Лисичанську українська армія «готує інсценування гибелі» цивільного населення.
Низка ЗМІ та в соцмережах зі посиланням на «дані розвідки Росії» поширює інформацію про начебто інсценування загибелі цивільного населення в місті Лисичанську. «У населений пункт звозять розбиту військову техніку та тіла військовослужбовців ЗСУ у цивільному одязі. Ініціаторами та організаторами провокації виступають фахівці Центру інформаційно-психологічних операцій ЗСУ», — пишуть в повідомленнях. Вказують і місце цього «інсценування» — це базар в Лисичанську. На цей фейк звернув увагу StopFake.

Голова Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай спростував цю брехню – він сам з’їздив до вказаного місця, та повідомив у фейсбуці, що базар напередодні був обстріляний військами Росії: «Традиційно, такими вкидами окупанти хочуть приховати власні злочини та перекласти відповідальність на ЗСУ», — написав Гайдай.
За добу на Луганщині загинуло четверо людей, поранено ще чотири, 10 будинків зруйновано в Попасній, 13 будинків – у Лисичанську. Російська армія регулярно обстрілює мирні міста України, розстрілює, катує, піддає сексуальному насильству громадян України. Воєнні злочини російської армії розслідують українські та міжнародні слідчі органи.

Наратив: Польша «планує захопити» території України. Керівник зовнішньої розвідки Росії Сергій Наришкин заявив, що Польща готується ввести миротворців в Україну аби захопити частину українських територій. «Польща встановить щільний військово-політичний контроль над "своїми історичними володіннями" в Україні», — заявив він.

Судячи з усього, Наришкін та Служба зовнішньої розвідки Росії користується тими ж джерелами, що і колишній депутат Верховної Ради Ілля Кива: він заявляв ще 25 березня, що в нього є карта, яка, начебто, демонструє підступні наміри Польщі захопити Західну Україну, частину зробити своєю колонією, а третю частину України забере собі Росія.
Цей наратив – про розділ між Польщею та Росією України, та збереженням «нейтральної» третини України із центром в Києві – активно просувається російською пропагандою щонайменше з 2014 року. А Володимир Жириновський навіть офіційно звертався до польського уряду, аби розділити Україну на частини (також він писав листи в Румунію та Угорщину з такою пропозицією). Тоді план розділу України «за Жириновським», як нісенітницю, показали в репортажі деяких польських ЗМІ – і вже в березні 2022 року Ілля Кива показав її ж, але вже як доказ «планів Польщі» по розділу України. Тепер про такі наміри, причому за змовою з Вашингтоном, розповідає Наришкін. Нагадаємо, що Польща дійсно пропонувала НАТО ввести миротворців в Україну – і саме США заблокували цей план.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media