ms.detector.media
25.04.2022 19:01
У російських школах навчають, що Україну треба визволяти від націоналістів – УП
У російських школах навчають, що Україну треба визволяти від націоналістів – УП
Пропагандисти викривлюють історичні факти та виправдовують війну.

У російських школах проводять уроки, де переказують тези пропаганди й виправдовують війну РФ проти України. Матеріали презентації про «спецоперацію РФ» під назвою «Беседа о важном» опинилися у розпорядженні редакції «Української правди». Їх передав журналістам ексзаступник Генерального прокурора України та експерт з міжнародного кримінального права Гюндуз Мамедов.

Урок з патріотичного виховання провели в одній із московських шкіл. Як розповіли підліткам, Україна перебуває під владою націоналістів. Через це нібито потерпають мешканці Донбасу. Тим часом НАТО через Україну буцімто несе ядерну загрозу для Росії.

Пропагандисти викривлюють історичні факти, переконуючи школярів, що «протягом століть території Росії та України входили до складу однієї держави». Також повідомляють, що Помаранчева революція у 2004 році нібито розколола Україну на два табори, а Революція Гідності насправді є «антиконституційним переворотом» і «встановленням націоналістичного режиму».

Анексію Криму у російській школі розглядають як «возз'єднання з РФ».

Військову агресію проти України російські школярі, вочевидь, мають сприймати як екскурсію до Маріуполя. «Спеціальна військова операція Росії на території України не є початком війни. Росія вступила у збройний конфлікт, який до цього часу тривав 8 років», – йдеться на слайді. До того ж напад РФ на Україну подається як дії, «спрямовані на завершення цієї війни», на «відновлення прав російськомовного населення» та «припинення страждань мирних жителів Донбасу».

«Причинами» війни проти України пропагандисти називають:

• «переслідування сил, опозиційних до української влади, що встановилася після державного перевороту 2014 року»;

• «поширення націоналізму та русофобії»;

• «недотримання Україною Мінських угод»;

• «страждання мешканців Донбасу в умовах багаторічного збройного конфлікту»;.

• «загроза виникнення ядерного конфлікту між Росією та НАТО у разі вступу України до Північноатлантичного альянсу».

Також росіяни згадують «Договір про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу між Російською Федерацією та Донецькою Народною Республікою», який вважають підставою для вторгнення в Україну. Однак, за словами Гюндуза Мамедова, усі ці тези «є нікчемними з точки зору юриспруденції та легко спростовуються». «Насправді цей "документ" не є підставою російської агресії та не може бути виправданням для збройної агресії РФ. Він був укладений, щоб хоч якось легалізувати напад на Україну і з тією ж метою наразі використовується російською пропагандою. До того ж "ДНР" визнала виключно Росія», – пояснює експерт.

Школярів переконують, що мета війни проти України це:

• «захист населення «ДНР» та «ЛНР» (ОРДЛО – ред.) від агресії на Донбасі;

• «демілітаризація» та «відмова України від розробки та розміщення зброї масового ураження»;

• забезпечення «нейтрального позаблокового статусу» України;

• «денацифікація».

Показовим методом пропагандистів є їхнє трактування для школярів свободи висловлювання. Підлітків попереджають, що «їхні судження можуть потягнути за собою юридичну відповідальність».

Також ЗМІ повідомляли про методички, за якими російських вчителів змушують виправдовувати напад РФ на Україну під час спеціальних уроків.

Матеріали презентації: «Українська правда»

ms.detector.media