ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
23.04.2022 11:17
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 22 квітня
«Русскій фейк, іді на***!»  Cпростовуємо російську брехню за 22 квітня
ЄС «не обговорює» газове ембарго, за Порошенка вкрали «пів оборонного бюджету», Мінкульт «запросив» радянського режисера Тумінаса поставити виставу, у Миколаєві «епідеміологічна катастрофа» через комунальників, післявоєнна Україна буде «бідною аграрною країною» та інші фейки.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Маніпуляція. Макрон заявив, що ембарго на російський газ не обговорюється в Євросоюзі. Російські ЗМІ масово поширюють новину із заголовками «Не обговорюється» та її варіанти, в яких доводиться із посиланням на президента Франції Емманюеля Макрона, що ембарго на російський газ в Європі не обговорюється. Насправді, це маніпуляція: по-перше, Макрон в інтерв’ю Corriere della Sera сказав, що питання про газ може опинитися на столі перемовин в ЄС нешвидко (а може й ні). «Це питання, яке може опинитися на столі перемовин, але ще не сьогодні. Про вугілля та нафту вже йдуть переговори, по газу ще ні. Ми знаємо, які величезні труднощі це викликає. Саме тому ви вже багато років чуєте, як я наполягаю на європейському енергетичному суверенітеті». По-друге, ембарго на газ постійно обговорюється в ЄС. Так, сам Макрон наполягає на тому, що Франція підтримує таке ембарго і фактично не залежить від російського газу. Литва вже повністю відмовилася від російського газу, навіть Німеччина, яка цілеспрямовано збільшувала власну залежність від російського газу останні 8 років, має наміри відмовитися від нього вже наступного року (хоча Німеччина та Угорщина – дві країни, які найвірогідніше проголосують проти пропозиції про ембарго газу цього року, якщо такий проєкт з’явиться на голосуванні в ЄС). Тому відмова від російського газу – одне з питань, які постійно обговорюються в ЄС – і деякі країни вже самостійно відмовляються від використання нафти та газу з Росії.

Фейк: На «базі “Азовa”» знайшли «секретні документи Пентагону».  Російські пропагандистські ресурси, у тому числі «РИА Новости» та «Спутник-Беларусь», поширюють інформацію, що на «базі “Азова”» були знайдені «секретні документи» та «методички армии США». Які, з словами пропагандистів, «мали бути знищені» та «дадуть багато матеріалу після детального вивчення». При цьому на відео фігурують брошури, в тому числі російською мовою, які можна знайти та завантажити в мережі щонайменше з 2019 року. Наприклад, ось тут.

Фейк: За п’ять років розкрадена половина оборонного бюджету України. Користувачі соціальних мереж публікують і поширюють пости із неправдивою інформацією про начебто розкрадання протягом п’яти років президентства Петра Порошенка половини грошей, виділених у державному бюджеті України на оборону. Мовляв, вкрадених грошей вистачило б на переозброєння армії. На такі фейкові повідомлення вказує StopFake. Ці дані не мають вказівки на джерело, не відповідають дійсності і містять маніпуляцію. Неправдивими є дані як про державні витрати України на оборону, так і про масштаби зловживань.  

Дані про кількість українських військових та витрати на їхнє утримання є у відкритому доступі і щорічно публікуються у так званих Білих книгах. Інформація про витрати України на оборону з розбивкою по роках також публікуються на сторінці Міністерства оборони України. Згідно з офіційними  даними, загальні державні витрати на оборону за цей період щороку зростали з 26,5 мільярдів гривень (2014 рік) до 105 мільярдів гривень (2019 рік) і загалом за цей період становили понад 406 мільярдів гривень. 

Крім того, маніпуляцією є твердження, що ВСІ передбачені державним бюджетом країни гроші на оборону могли бути використані на придбання сучасної військової техніки. Адже переважна більшість бюджетних видатків іде на зарплатню військовим. Так, за даними з Білої книги за 2014 рік, в армії служило 250 тисяч людей і понад 80% з 26 мільярдів гривень виплатили їм.

Розслідування фактів розкрадання в армії з 1991 року до 2018 року проводила спеціальна слідча комісія Верховної Ради України, створена 7 червня 2018 року. В опублікованому за результатами її роботи звіті нема інформації про розкрадання за період з 2014 року «половини оборонного бюджету України». Тимчасова слідча комісія встановила, що за період з 1991 по 2018 рік «мали місце дії, спрямовані на привласнення та розтрату військового майна, грошей, земель оборони, зловживання під час будівництва житла для військовослужбовців, розміщення та виконання державних оборонних замовлень на підприємствах Укроборонпром”». Однак більшість виявлених фактів стосувалися періоду до 2014 року. Натомість, як встановила перевірка, протягом 2014-2018 років армії повернули 18 862 одиниць озброєнь та військової техніки з числа надлишкового військового майна, яке планували продати.  Не підтверджують розкрадання «половини оборонного бюджету України» і офіційні дані правоохоронних органів. В Національному антикорупційному бюро України, яке уповноважене розслідувати скоєні найвищими високопосдовцями злочини, на запит StopFake повідомили, що детективи агентства розслідують 40 справ, які стосуються розкрадання та корупції в оборонній сфері за цей період. Загальна сума збитків державі за цими провадженнями НАБУ — мільярд гривень. Крім того, значна частина з цих справ ще на етапі розслідування і навіть не передавалася до суду.

Фейк: Ватикан став першою європейською країною, що купує російський газ за рублі.
Російські ЗМІ повідомляють, посилаючись на «джерела», що Банк Ватикану сплатив за російський газ в рублях суму, що дорівнює 10 мільйонам євро. Втім єдиним джерелдом цієї інформації є твіт користувачки Марії Ледовської. Користувачка пізніше написала, що її твіт, що став вірусним, був жартом. Ніяких доказів оплати Ватикану чи будь яких намірів держави сплачувати за газ в рублях, немає. Детальніше читайте тут.

Фейк. Міністр культури України Олександр Ткаченко начебто запропонував «радянському» театральному режисеру із Литви Рімасу Тумінасу поставити виставу у Національному академічному драматичному театрі імені Лесі Українки. Така фейкова інформація поширюється у соціальних мережах. Рімас Тумінас — литовський режисер, проте багато років жив в Росії, отримував там державні премії та ставив вистави у тамтешніх театрах. У Міністерстві культури та інформаційної політики інформацію про співпрацю з ним заперечують. «Людина, яка представляється помічником Міністра у зазначених дезінформаційних повідомленнях, не є ні помічником, ні радником, ні співробітником Міністерства», — кажуть у відомстві. Та додають, що жодних подібних рішень Міністерством не приймало і навіть не обговорювало. Більше того, МКІП послідовно виступає проти будь-якої співпраці з «радянськими» митцями, які більшу частину життя пропрацювали у Росії. Український Мінкульт вже поінформував Литовський Мінкульт, що це фейк, та займаються пошуками замовників такої дезінформаційної кампанії.

Маніпуляція. Миколаїв може опинитись у зоні епідеміологічної катастрофи через відключення центрального водопостачання. Таку тезу поширюють російські пропагандистські ЗМІ, додаючи, що в українському Миколаєві не працюють комунальні служби й немає водопостачання. У таких повідомленнях російські ЗМІ та телеграм-канали посилаються на джерела в російському Міноборони. Насправді ситуація з водою у Миколаєві не найкраща, однак твердження пропагандистів щодо епідеміологічної катастрофи є маніпуляцією.  к повідомляє Миколаївська міська рада, внаслідок російських бомбардувань з початку війни МКП «Миколаївводоканал» нанесено збитків майже на 12 мільйонів гривень. Пошкоджень зазнали очисні споруди каналізації, водопроводу і три насосні станції каналізації. Від обстрілів російських мародерів серйозно постраждав працівник підприємства, щодня команда працює в умовах високого ризику, щоб повернути комфорт містянам. Тобто проблема з водою в місті виникла не через недбалість українських комунальників, а через обстріли та бомбардування російської армії, яка робить все, щоби знищити українську інфраструктуру. За даними міської ради, у Миколаєві мешканцям розвозять воду в різні райони міста, тому про катастрофу поки не йдеться.

Маніпуляція. «Україна стрімко втрачає спадок СРСР», і після наступу росіян втратить геополітичні переваги, а з ними — підтримку Заходу. В анонімних телеграм-каналах поширили меседж, що післявоєнна Україна буде бідною аграрною країною, втративши родовища корисних копалин і позиції на ринку сировини. Аналітик DiXi Group Сергій Євтушок вважає тези маніпулятивними. «Навпаки, є підстави стверджувати, що із високою ймовірністю після завершення війни Україна отримає ще більший поштовх у розвитку видобувного сектору стосовно таких корисних копалин як уран, титан та інші критичні мінеральні продукти», — сказав він. Аналітик додав, що останні кілька років Україна розробляла програми розвідки та видобутку критичних корисних копалин, визначено їх перелік. У 2021 році оновлено Загальнодержавну програму розвитку мінерально-сировинної бази України на період до 2030 року, яка передбачає стале фінансування геологічної розвідки та нарощування видобутку критичних корисних копалин. Також підписано меморандум із ЄС, відповідно до якого в Україну будуть залучатись інвестиції для розвитку галузі критичною сировини, насамперед для виробництва акумуляторів. «З огляду на санкції та вихід багатьох компаній, в тому числі сервісних, видобута сировина з Росії буде з часом ставати неконкурентною і витіснятися зі світових ринків. Натомість розвиток українських надр дозволить з часом замістити нішу Росії на ринку», — говорить експерт.

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне мовлення, чи були відповідні повідомлення від Офісу президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

 

ms.detector.media