ms.detector.media
21.04.2022 09:09
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Спростовуємо російську брехню за 20 квітня
США «не в змозі» замінити постачання російського газу до Євросоюзу, українська армія «створює новий колцентр та шукаєть працівників із антиросійською позицією», фішиниговий онлайн-батл між «1+1» та «Інтером», фейкове відео вибуху на Азовсталі, «розстріли» СБУ на Одещині, «врятовані з українського полону» громадяни Туреччини.

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.  Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

 

Слухати в Google Подкастах

Маніпуляція. Сполучені Штати начебто «не в змозі» замінити постачання російського газу до Євросоюзу. Така інформація шириться у пропагандистських ЗМІ та телеграм-каналах. Пропагандисти стверджують, що США не зможе замінити постачання російського газу ЄС, якщо газ припинить постачати Росія. Проте це — маніпуляція. За даними Центру протидії дезінформації при РНБО, загальний обсяг видобутку зрідженого газу у США наразі становить 120 мільярдів кубометрів на рік і до 2025 року зросте ще на 70 мільярдів кубометрів. «Проєкти з сукупним обсягом видобутку 206 мільярдів кубометрів газу вже отримали в США федеральні дозволи. Минулого місяця голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн оголосила про угоду, укладену з Джо Байденом, згідно з якою США збільшить додаткові постачання до ЄС зрідженого газу до 50 мільярдів кубометрів на рік. Ці постачання поступово замінять імпорт ЄС із Росії, який минулого року становив 155 мільярдів кубометрів газу. Поставлене Європою завдання ліквідувати залежність від російського газу покликане нівелювати наміри російського керівництва використовувати постачання енергоносіїв до ЄС у якості важеля впливу», — йдеться у повідомленні Центру.

Фейк. В українській армії «створюють» новий колцентр та шукають «працівників із антиросійською позицією». За даними Центру протидії дезінформації при РНБО України, російські пропагандисти поширюють інформацію, що Збройні сили України начебто створюють кол-центр та шукають туди працівників. «Повідомляється, що у соцмережах триває набір від імені ЗСУ до спеціальних колцентрів. Основні критерії відбору — це буцімто знання російської мови та обов'язкові антиросійські погляди. Завдання працівників: поширювати фейкові повідомлення про мінування цивільних об'єктів Росії», — повідомляють у Центрі. Там додають, що «київський режим» у такий спосіб створює кіберармію, що буде прирівнена до терористичної організації, оскільки здійснюватиме диверсії та провокації у мирній Росії. Усе це — неправда. В Україні не створюють ніякого кол-центру. «Українцям не потрібен спеціальний колцентр. Усі необхідні російські дані завдяки нашій кіберармії є у відкритому доступі. І кожен охочий може поспілкуватися з окупантами та їхніми родинами», — пояснили у Центрі протидії дезінформації.

Викриття. Зловмисники пропонують українцям 200 гривень за голосування в нібито «онлайн-батлі» між телеканалами «1+1» та «Інтер». За даними MediaSapiens, пропозиції проголосувати за один з телеканалів розсилають користувачам в особисті повідомлення. У текст повідомлення додають посилання на «голосування», яке створили через російську платформу Tilda. Проте у повідомленні не розповідають ані про умови, ані про причини чи інші деталі так званого голосування. Шахраї лише пропонують обрати між «1+1» та «Інтер», а потім просять увійти в акаунт в Instagram і ввести ваші дані для входу в соцмережу. Зрозуміло, що ніяких грошей після цього люди не отримують, бо це типова шахрайська схема. За даними MediaSapiens, після цього акаунти користувачів зламують та розсилають з їхній сторінок повідомлення «з проханням позичити 3000 гривень». Якщо ви стали жертвою шахрайської схеми й надали шахраям свої дані для входу в соцмережі, варто негайно замінити паролі для входу. Якщо ж це сталося із банківською карткою — то змінити СVV-код, або ж, в ідеалі, перевипустити картку.

Викриття. Відео «того самого страшного вибуху на Азовсталі», яке поширюють проросійські телеграм-канали, виявилося старим. Протягом 19 квітня у російських пропагандистських ЗМІ та проросійських телеграм-каналах активно поширювали відео «того самого страшного вибуху на Азовсталі». Зокрема, воно з'явилося у телеграм-каналі «Труха-Украина». На короткому відео справді видно як щось вибухає, проте це не вибух на заводі «Азовсталь», а вибухи на складах боєприпасів у Балаклії які трапилися в 2017 році. У повідомленнях до відео додають, що вибух був дуже гучним, мовляв, його було чутно у радіусі 100 кілометрів. На маніпуляцію з відео звернуло увагу «Телебачення Торонто». Раніше російські окупанти завдавали ударів по «Азовсталі» надважкими авіабомбами. В підземних укриттях металургійного комбінату знаходилося не менше 1000 цивільних. За словами заступника командира полку «Азов» Святослава Паламаря, маріупольський завод розбомблений та знищений практично повністю, українські бійці витягують людей з-під завалів. Напередодні вибухів СБУ оприлюднила перехоплену розмову окупантів в якій йшлося про те, що вони мають намір зрівняти завод із землею.

Нагадаємо, що Міноборони Росії, поширювало фейк, що в укриттях заводу «Азовсталь» у Маріуполі нібито не переховується мирне населення. Вони намагаються переконати, що відео з цивільними на «Азовсталі», які розповсюджували українці, буцімто знімали не на заводі, а «в інших укриттях». Це вже не перший випадок, коли Росія запевняє, що в об'єктах, у які вона влучає, начебто немає цивільних людей. У такий спосіб Міноборони Росії прагне виправдати злочини своїх військових на території України. Однак завжди це виявляється неправдою і від російських ударів гинуть мирні люди.

Фейк. Україна планує перевдягти своїх співробітників у форму окупантів та влаштувати розстріл місцевого населення на Одещині. За даними Служби безпеки України, така інформація днями поширюється у мережі.  Мовляв, українська армія влаштовуватиме інсценування, щоби дискредитувати російську. У таких повідомленнях автори анонімних телеграм-каналів посилаються на дані Міноборони Росії. У Службі безпеки України таку інформацію заперечують.

Послухати слова речника Служби безпеки України Артема Дехтяренка можна у подкасті.
Нагадаємо, що російська пропаганда вже неодноразово повідомляла про так звані провокації української армії, а за якийсь час вчиняла на згаданих у повідомленнях локаціях воєнні злочини. Про такі провокації Росії час від часу повідомляв і Центр протидії дезінформації при РНБО. Зокрема, нещодавно Росія повідомляла про так звані теракти від України на території Росії. За даними Центру, ворог може вчиняти серію терористичних актів на російському прикордонні для консолідації росіян проти українців.

Фейк. Росія «врятувала» громадян Туреччини, які були в «українському полоні» в Маріуполі. Інформацію про це кілька днів поспіль ширять російські пропагандистські ЗМІ. У повідомленнях йдеться, що російська армія у Маріуполі «звільнила турецьких заручників із українського полону» у мечеті у Маріуполі. Також повідомляється, що «спецоперація з порятунку громадян Туреччини» проводилася на особисте прохання турецького президента Ердогана, який попросив російську владу «звільнити людей, яких утримували бойовики в будівлі мечеті». Як пише StopFake, йдеться про мечеть султана Сулеймана Чудового та його дружини Роксолани в Маріуполі, яка у березні служила громадянам Туреччини та мусульманам інших національностей укриттям від російських обстрілів. Фактчекери зазначають, що глава Асоціації мечетей Сулеймана Чудового Ісмаїл Хаджіоглу спростував заяви Росії щодо «порятунку громадян Туреччини з українського полону». За його словами, у маріупольській мечеті 17 квітня не було жодного громадянина Туреччини і «рятувати» там не було кого. «Хаджіоглу також повідомив, що всього в місті перебуває 24 турецькі громадяни з сім'ями, всі вони понад чотири тижні утримуються в тимчасово окупованих Росією районах Маріуполя», — пише StopFake.

Фейк. Українські військові «використовують машини швидкої допомоги» для перевезення озброєних солдатів. Міністерство закордонних справ Росії та російські медіа поширили інформацію, що українська армія використовує машини швидкої допомоги для перевезення озброєних солдатів. Разом з тезою, що українські військові нібито ховаються у машинах швидкої допомоги, поширюють фрагмент сюжету Al Jazeera, який «випадково зняв, як озброєні люди у камуфляжі виходять із реанімобіля» нібито в Миколаєві. Як пише StopFake, російські ЗМІ показують лише короткий уривок з репортажу Al Jazeera для того, щоб приховати повний контекст.  Насправді зйомка сюжету відбувалася не в Миколаєві, а в Києві під час евакуації з Ірпеня цивільного населення наприкінці березня. Українські військові при цьому супроводжували евакуйованих людей та гарантували їхню безпеку в дорозі. У своєму включенні репортер Al Jazeera Махмуд Зайбак розповідає, що з евакуацією медичним працівникам допомагає українська армія. Крім того, 27 березня американське видання The Washington Post опублікувало статтю та відеорепортаж про евакуацію з Ірпеня. Судячи з візуальних елементів репортажу — його було знято в тому ж місці, що й сюжет Al Jazeera.

Фейк. Українські військові отримували дані для корегування вогню «із камер ОБСЄ». Таку інформацію поширюють російські пропагнадистські медіа. У повідомленнях запевняють про причетність СММ ОБСЄ до передачі українській армії військових даних про розташування сил противника та корегування ударів по його позиціях. У медіа стверджують, що дані передавали із камер відеоспостереження ОБСЄ.  Як пише StopFake, звинувачення на адресу ОБСЄ у наданні армії України координат військових цілей через відеокамери є безпідставними. «StopFake вивчив сюжети російських медіа та виявив явні нестиковки. "Речдоки", показані в сюжетах, не вказують на причетність ОБСЄ до коригування вогню ЗСУ за позиціями російських військ. Продемонстровані як підтвердження відеозаписи були зроблені в іншому районі ще до повномасштабного російського вторгнення. До того ж камери ОБСЄ не здатні знімати відео на великих відстанях — для цих цілей ОБСЄ використовувало БПЛА далекого радіусу дії», — пишуть фактчекери. 

Фейк. Українські військові «грабують магазини» із побутовою технікою. Як пише «Громада Схід», кремлівські пропагандисти поширюють фотографію, на якій видно як українські військові нібито обкрадають магазин із побутовою технікою у Харкові. Однак українські військові не обкрадали магазин. Фото, яке використовують пропагандисти, з'явилося в українських медіа ще у березні. Це фото було зроблено після обстрілу у Харкові 15 березня, коли співробітники поліції та ТРО переносили товари магазину у безпечне місце, аби його не розікрали мародери.

Маніпуляція. Україні буде «гірше», коли Росія почне чинити з українською інфраструктурою те, що Україна «робила з Кримом». Повідомлення із таким змістом поширюються у проросійських телеграм-каналах. Зокрема, такі меседжі можна знайти на каналі «Женщина с косой». Автори тексту ніби запитують, що ж чекає на Україну та українців, коли російські війська почнуть бомбардувати ТЕЦ чи ЛЕП або ж знищуватимуть запаси вугілля. У такий спосіб, ніби риторичними запитаннями, автори тексту підштовхують до думки, що коли Росія почне робити все це, Україна зазнає величезних збитків й інфраструктура не зможе функціонувати повноцінно, відповідно — українці житимуть у дуже поганих умовах. Також у такий спосіб автори підводять до думки, що ворог ще не зробив в Україні найгіршого, адже поки він нібито не нищить інфраструктурні об'єкти, а лише «Україна сама підриває власні мости». У таких повідомленнях також є елемент залякування, мовляв, справжня війна Росії проти України ще й не почалася, і «страшно подумати, що ж буде, коли Росія почне робити з Україною те, що ми робили з Кримом. Наприклад, відмикали від електрики та прісної води». Насправді Росія від самого початку повномасштабного вторгнення в Україну — від 24 лютого, завдає ударів по українських інфраструктурних об'єктах: бомбує нафтобази, телевежі, аеропорти, залізничні вокзали та колії тощо. Ворог цілиться в об'єкти не лише в тих містах, де тривають бойові дії, а в умовно мирних — на заході країни. Крім того, що ворог нищить українські об'єкти, російські військові також масово знущаються з цивільних в Україні. Інше твердження щодо того, що Україна знущалася із мешканців Криму є грубою маніпуляцією на кшталт меседжів про те, що війна почалася внаслідок того, що «українська влада вісім років знущалася з мешканців Донбасу». Більше про такі меседжі читайте у тексті «Детектора медіа».

Фейк. Азовці «напали» на гуманітарну колону. У фейсбуку та проросійських телеграм-каналах розповсюджують відео, на якому полк «Азов» нібито напав на колону цивільних автомобілів із гуманітарною допомогою у Маріуполі. «Жодних броньовиків і танків, ці упирі бачили, на яку колону влаштовують атаку! Жахливі кадри розправи нацистів як доказ злочинів нацистських вурдалаків», — йдеться у повідомленнях. Як пише StopFake, цей відеоролик зі звинуваченням «Азова» у нападі на гуманітарну колону також був опублікований у деяких анонімних телеграм-каналах, які маскуються під «проукраїнські». Зокрема, йдеться про канал «Шептун», модераторами якого за даними Служби Безпеки України є співробітники спецслужб Росії. «Заяви про те, що полк "Азов" вчинив напад на гуманітарну колону, є безпідставними і неправдивими. Це підтверджують кадри відео, на яких чітко видно, що цивільними машинами переміщалися російські військові», — пишуть фактчекери. Нагадаємо, що російська пропаганда називає «Азов» нацистами та постійно вигадує фейки для того, щоби дискредитувати їх та виправдати свої злочини в Україні так званою боротьбою з нацистами. Наприклад, російські військові зруйнували пологовий у Маріуполі під приводом того, що там перебували нацисти із Азову. 

Викриття. Шахраї видурюють гроші в українців запевняючи, що кожен житель України може отримати «компенсацію ПДВ від 7000 гривень».Повідомлення про те, що українці можуть повернути собі сплачений ними ПДВ, шириться у соціальних мережах. Зокрема, у фейсбуку. Повідомлення такого змісту з'являються в мережі вже не вперше. У дописі, який рекламується у фейсбуку, сторінка під назвою UA News із краденим брендуванням ТСН повідомляє, що «кожен житель України може отримати компенсацію ПДВ від 7000 до 90 000 гривень». Аби отримати гроші, потрібно перейти за посиланням і натиснути «отримати компенсацію». «Далі вас запевняють, що ви знаходитесь на офіційному сайті вповноваженого підрозділу по фінансовому захисту населення – ЄКЦ ПНГК. Напевно, мається на увазі Єдиний Компенсаційний Центр Повернення Невиплачених Грошових Коштів, якого в Україні не існує! Шахраї займаються фішингом, адже просять вказати email і останні шість цифр номеру банківської картки, якою ви користуєтесь найчастіше. Звісно, якщо часто користуєтеся — на ній, скоріше за все, є кошти. Метою такої схеми є виманювання персональних конфіденційних даних. Скоріш за все, вказавши ці дані, наступний крок — ввести термін дії картки і CVV2 код. Таким чином зловмисники отримають доступ до усіх коштів на рахунку», — пишуть фактчекери проєкту «Брехунець».

Фейк. Кожна українська жінка та дитина «щотижня отримуватиме грошову допомогу».
Така інформація шириться у анонімних телеграм-каналах. Зокрема, на каналі «Новини України 24/7». У повідомленнях йдеться, що згідно з новим законом, проте не уточнюється із яким саме, кожна українська жінка та дитина отримуватиме щотижня певну грошову допомогу, а крім цього, — люди зможуть отримати ще й фінансову допомогу від Організації об’єднаних націй. Згідно з повідомленням, розмір допомоги для жінок та дітей щотижня складатиме 25 євро, а виплати від ООН — п’ять тисяч гривень.Як пишуть фактчекери проєкту «Брехунець», це — неправда. На офіційних ресурсах української влади немає про це жодної інформації. Відповідно, можна зробити висновок, що повідомлення є неправдивим. «Щодо грошової підтримки українців від ООН, то справді, 15 квітня уряд України та Організація об’єднаних націй запустили дві програми виплат вимушеним переселенцям, які потребують додаткового захисту», — повідомляють фактчекери. Проте про щотижневість виплати також не йдеться, а сума може бути іншою. 

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media