ms.detector.media
Вадим Міський
«MediaSapiens»
20.04.2022 08:28
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 19 квітня
«Русскій фейк, іді на***!» Cпростовуємо російську брехню за 19 квітня
Українським військовим «не платять зарплати», цивільних під «Азовсталлю» нібито немає, а примусове вивезення українців до Росії — це «порятунок».

Незалежно від того, чи тримаємо ми зброю в руках для захисту нашої батьківщини — усі ми є на інформаційному фронті, і тут розгортаються не меш важливі епізоди протистоянь. Своєю інформаційною зброєю Кремль прагне знищити нас морально, цілиться у наш дух і хоче зневірити у власних силах.

Знати фейки в обличчя — це бути озброєними в інформаційній війні. Ми в «Детекторі медіа» від початку повномасштабного вторгнення фіксуємо та спростовуємо російську брехню, а тепер ще й розповідаємо про головні фейки слухачам «Українського радіо», яке веде головний радійний інформаційний марафон під час воєнного стану. Ефірні випуски — щодня о 07:50 та 19:50, а увечері вони з’являються на основних подкастингових платформах. Запрошуємо слухачів та читачів розбиратися разом з нами і ставати до лав тих, хто чинить спротив інформаційній агресії – тобто боротися з російською брехнею та плітками там, де з ними стикаєтесь. Ви можете підписатись на подкаст «Русскій фейк, іді на***!» у Apple PodcastsGoogle PodcastsMEGOGO Аудіо, НВ Подкасти, SoundCloud, Anchor.fmRadioPublic, Castbox, Amazon Music та Spotify.

Слухати в Google Подкастах

Фейк. Українці «брешуть», що на «Азовсталі» переховується мирне населення. Міністерство оборони Росії поширює інформацію, що в укриттях заводу «Азовсталь» у Маріуполі нібито «не переховується» мирне населення, як раніше повідомляли українці. Росіяни намагаються переконати, що відео з цивільними буцімто знімали не на заводі, а «в інших укриттях». До цієї тези пропагандисти додають лише деякі стопкадри з одного відео, без самого запису.  Але вони не згадують та не додають багато інших відео з укриття на заводі. Насправді командир полку «Азов» Денис Прокопенко та голова патрульної поліції Донецької області Михайло Вершинін заявили, що сотні цивільних перебувають на заводі «Азовсталь». Більше того, Центр протидії дезінформації звернув увагу, що напередодні російські пропагандисти самі писали, що на заводі «Азов» начебто «тримає в заручниках цивільних різного віку, включаючи дітей».  Це маніпуляція, яку Росія часто використовує для виправдання багатьох випадків порушень російськими військовими законів та звичаїв війни (нагадаю, що вже понад сім тисяч кримінальних справ відкрито за це). Але такі маніпуляції — це також доказ і того, що Росія, коли обстрілює «Азовсталь», знає, що на заводі є мирні жителі.

Фішинг. Державним організаціям розсилають шкідливі листи, використовуючи тему «Азовсталі» у Маріуполі. Урядова команда реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA попередила, що українцям та державним організаціям України зловмисники розсилають на електронні пошти листи з темою «Срочно! Деблокация "Азовстали". Терміново! Розблокування "Азовсталі"».

Увага, це фішингтакий вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів інтернету персональних даних, їхніх коштів або ж ураження пристроїв.

Листи мають додаток у вигляді XLS-документу «Військові на Азовсталі.xls», що містить макрос. У разі відкриття документу та активації макросу, комп’ютер буде уражено шкідливою програмою Cobalt Strike Beacon.

Нагадаємо про правила убезпечення від фішингу:

Фейк. Росія «збила» під Одесою літак з допомогою НАТО. 16 квітня міноборони Росії заявило, що нібито  «російськими засобами протиповітряної оборони в районі Одеси збитий у повітрі український військово-транспортний літак, що доставляв велику партію озброєння, яку поставили Україні західні країни». Цю заяву активно поширювала російська пропаганда. ОднакПентагон спростував ці заяви росіян про збитий літак з допомогою. На прохання прокоментувати повідомлення про «збиття» літака зі зброєю від Заходу, високопосадовець Міністерства оборони США на закритому брифінгу 18 квітня у Вашингтоні сказав: «Я не бачив повідомлень, які вказують на те, що західна зброя була збита росіянами. Мені нічого не відомо щодо цього і я нічого не бачив з цього приводу. Немає жодних ознак того, що вони (росіяни – ДМ.) завдали удару по вмісту допомоги», – цитує посадовця «Радіо Свобода».

Цей фейк росіяни поширили у рамках своєї кампанії, націленої проти поставок зброї Україні. Про таку масштабну дезінформаційну кампанію ворога раніше розповідав Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

«Росія знає, що постачання зброї потрібне Україні, і мобілізує всі зусилля, щоб підірвати їх», — казав він і підкреслював, що націлена ця кампанія на іноземні ЗМІ та політиків. Їхня фабрика тролів може спамити електронними листами та заливати дезінформацію про Україну в коментарях.

Нагадаємо, що днями у нашому подкасті «Русскій фейк» ми вже зловили один із таких фейків: 10 квітня Міноборони Росії повідомило, що російські війська нібито «знищили» пускові установки українських зенітних ракетних комплексів С-300. І російська пропаганда заявила, що однією зі «знищених» установок була начебто та, що передала Словаччина. Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер тоді оперативно спростував цей російський фейк.

А от голова Офісу Президента України Андрій Єрмак спрогнозував, які фейки з цієї серії чекають на нас у майбутньому: «Вони можуть запускати фейки, що українські солдати буцімто здаються зі зброєю від союзників і вона масово переходить на озброєння російської армії». Він запевнив, що зброя в руках захисників України «виключно відправляє ворога на той світ» і додав, що ворог розуміє, що програє війну, бачить свою відсталість і прагне «збити» поставки озброєнь будь-якими методами.

Від «свавілля українських націоналістів» начебто рятує «примусова депортація до Росії», кажуть росіяни.  Російський генерал-полковник Міхаїл Мізінцев, який очолює Національний центр управління обороною Росії, заявив, що «з Маріуполя через гуманітарний коридор у східному напрямку, також без участі української сторони, від свавілля, влаштованого націоналістами, вдалося врятувати», як він каже, вже майже 140 тис осіб. Насправді маріупольців, врятованих від «свавілля націоналістів», відправляють у фільтраційні табори в гірших традиціях сталінських концентраційних.

Як вони влаштовані, розповів радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. За його словами, після стандартних знущань (допит, перевірка гаджетів, огляд тіла) окупанти проводять окремі допити, зокрема інсценуючи розстріл. 5-10% людей фільтрацію не проходять і їх вивозять у Донецьк та Докучаєвськ. Подальша їхня доля невідома, але частину людей планують мобілізувати до російського окупаційного корпусу, що свідчить про катастрофічну нестачу людського ресурсу. 

А тим часом центральне видання Міноборони Росії «Красная звезда» зайнялося «спростуванням українських фейків», один із ни, на думку російських пропагандистів, такий: «українських дітей силоміць вивозять до Росії».

І хай би вони «спростовували» це за допомогою свідчень фейкових біженців або російської омбудсменки Москалькової, але пропагандисти вирішили послатися й на представника Міжнародного дитячого фонду ООН Мануеля Фонтена, який нібито заявив, що «немає жодних доказів того, що українських дітей вивозять до Росії силоміць». При цьому посилань на його заяву немає. І на це звертає увагу український Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформполітики.

Насправді, як з’ясувало видання The Insider, повна заява Фонтена, яка знайшлася на сайті американського медіа CBS News, звучить так: «У ЮНІСЕФ наразі немає доступу до районів України та Росії, де можна було б провести розслідування ймовірних викрадень дітей. <…> Ми вивчаємо можливості відстеження і допомоги у цій ситуації». Це дослівна заява, як бачимо жодних слів про те, що «Росія не вивозить дітей».

Окрім того, прессекретар ЮНІСЕФ Джо Інгліш у коментарі для CBS додав: «У фонду не було можливості провести незалежну перевірку цих повідомлень. Вони, зрозуміло, неймовірно тривожать. Викрадення дітей під час війни — одне із шести серйозних порушень щодо дітей в умовах конфлікту і заборонено міжнародним гуманітарним правом». Нагадаємо, що 18 квітня Президент Зеленський у інтерв'ю американському телеканалу CNN повідомив, що є інформація про 5 тисяч дітей, яких було депортовано в бік Росії. «Декілька десятків тисяч були вимушено вивезені у Росію. Російські війська не дозволили їм пройти на територію, яку контролює Україна. Тому ми не знаємо, що з цими дітьми», – сказав Володимир Зеленський.

Фейк. Росія завдає ракетні удари «по військових базах» України. Анонімний телеграм-канал, який контролюються російськими спецслужбами, ввечері 18 квітня, коли по всій Україні оголосили повітряну тривогу, поширив тезу, що Росія запустила ракети нібито по «військовим базам України». Насправді в Генштабі повідомили, що Росія завдає ракетно-авіаційні удари по цивільних об’єктах на всій території України. Наприклад, вночі 19 квітня дві ракети російських окупантів прилетіли на територію зоопарку в Миколаєві.

Фейк. Зеленський поставив у себе в кабінеті «півника із розбомбленого в Бородянці будинку». Анонімний телеграм-канал поширив інформацію, що президент Володимир Зеленський поставив у себе в кабінеті півника із розбомбленого в Бородянці будинку — нібито він вирішив не купляти популярного півника, а забрав собі вцілілу фігурку з Бородянки. У кабінеті президента дійсно стоїть керамічний півник. Однак цю фігурку йому подарувала харківська мисткиня Лєра Полянскова під час прогулянки по центру Києва разом із британським прем'єр-міністром Борисом Джонсоном, пише «По той бік новин». Водночас півника з Бородянки та кухонну шафку, яка вже стала символом війни, з дозволу власниці квартири передали Національному музею Революції Гідності. Детальніше
Про історію фото, яке перетворилося в мем «Як ти, кухонна шафко?», можна почитати тут.

Фейк. Усі перехоплені СБУ записи розмов російських військових з рідними — це «постановка». Цю тезу поширює російська пропаганда з того часу, як Служба безпеки України почала публікувати перехоплені записи розмов російських військових з рідними та друзями. 12 квітня СБУ оприлюднила черговий запис розмови російського військового з дружиною. На записі дружина каже окупанту: «Ти давай там украинских баб насилуй, мне ничего не говори». Журналістам «Радіо Свобода» вдалося ідентифікувати військового та його дружину. Це Роман та Ольга Биковські, вони родом з Орловської області, однак останні роки живуть в окупованому Криму. Журналісти подзвонили подружжю та отримати зразки їхніх голосів — вони такі ж, як на «плівках». Розслідування читайте тут.
Ще на початку березня 2022 року британська компанія ShadowBreak Intl. повідомила, що отримала доступ до великого масиву даних щодо радіопереговорів російських військ, які воюють проти України. Тоді ж компанія розповіла, що російські військові часто використовують мобільні телефони, а їхня комунікація майже не зашифрована, тому багато переговорів можна перехопити. 

Фейк. Українські військові використовують машини швидкої допомоги для «перевезення озброєних солдатів». Російські ЗМІ та Міністерство закордонних справ Росії поширюють інформацію, що українська армія використовує машини швидкої допомоги для перевезення озброєних солдатів. Разом з тезою, що українські військові нібито ховаються у машинах швидкої допомоги, поширюють фрагмент сюжету Al Jazeera, який «випадково зняв, як озброєні люди у камуфляжі виходять із реанімобіля» нібито в Миколаєві.

Як пише StopFake, російські ЗМІ показують лише короткий уривок з репортажу Al Jazeera для того, щоб приховати повний контекст. Насправді зйомка сюжету відбувалася не в Миколаєві, а в Києві під час евакуації з Ірпеня цивільного населення наприкінці березня. Українські військові при цьому супроводжували евакуйованих людей та гарантували їхню безпеку в дорозі.

У своєму включенні репортер Al Jazeera Махмуд Зайбак розповідає, що з евакуацією медичним працівникам допомагає українська армія. Крім того, 27 березня американське видання The Washington Post опублікувало статтю та відеорепортаж про евакуацію з Ірпеня. Судячи з візуальних елементів репортажу — його було знято в тому ж місці, що й сюжет Al Jazeera. Детальніше

Маніпуляція. Українським військовим «не платять» зарплати. Анонімні прокремлівські телеграм-канали поширюють відео нібито бійця однієї з бригад Десантно-штурмових військ української армії, на якому він скаржиться на невиплату зарплат. Командування Десантно-штурмових військ заперечило цю інформацію, зазначивши, що це спроба дискредитації, яка «містить елементи гібридної інформаційної війни та всі ознаки інформаційно-психологічного впливу». «На всю інформацію або можливі проблемні питання службового та соціального характеру, які надходять від наших воїнів, – керівним складом військових частин та командуванням Десантно-штурмових військ ЗС України – негайно беруться до розгляду та вживаються відповідні заходи», — повідомили в Командуванні та додали, що їхні підрозділи «забезпечені надсучасною зброєю та бойовою технікою, усіма необхідними матеріальними засобами».
«Детектор медіа» звернувся за коментарем до бригади, про яку йдеться на відео. Зазначимо, що теза про «невиплату зарплат українським військовим» поширюють уже не вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну — наприклад, читайте про фейк «Україна не платить військовим зарплатню».

Це були головні фейки на сьогодні. Нагадуємо, що треба довіряти лише офіційній інформації. Якщо ви бачите панічне повідомлення – у вайбер-чаті чи від невідомого акаунта в фейсбуці, чи в анонімному телеграм-каналі, чи в ютубі – зупиніться, перш ніж поширити та розповісти сусідці. 

І спершу тричі перевірте, чи це написало про це Суспільне, чи були відповідні повідомлення від Офісу Президента, Міноборони, СБУ, місцевої ради, військової адміністрації чи інших офіційних органів. Якщо такої інформації немає в офіційних джерелах – вона, швидше за все, не варта вашої довіри. Пам’ятайте, що пліткар з легкістю може стати посібником ворога.

Бажаємо всім моральної витримки, і нагадуємо, що всі ми тепер боремося на інформаційному фронті, і від наших дій залежить успіх всієї країни в інформаційній війні.

Фейки для цього матеріалу у режимі реального часу збирає команда «Детектора медіа». Щоденно ми ведемо #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну. Над хронікою працюють Ольга Беца-Білоусенко, Ірина Рябоштан, Гала Скляревська, Анна Єгорова, Ольга Жук та Олександр Крумін. Координаторка — Ксенія Ілюк.

ms.detector.media